22 Δεκεμβρίου 1976: Ο Υποσμηναγός (Ι) Νικόλαος Γιολδάσης δεν ήθελε μόνο να σώσει τον Αλμυρό, αλλά και το αεροσκάφος…
22 Δεκεμβρίου 1976:
Ο Υποσμηναγός (Ι) Γιολδάσης Νικόλαος του Στυλιανού θυσιάστηκε για να σώσει τον Αλμυρό Μαγνησίας!
“Όλοι δεν μπορούμε να γίνουμε Ήρωες. Μπορούμε όμως να τιμούμε τους Ήρωες και τις ηρωικές πράξεις τους, προβάλλοντας αυτές όσον το δυνατόν εντονότερα”.
Ξημέρωσε ο Θεός τη μέρα στις 22 Δεκεμβρίου 1976. Παραμονές Χριστουγέννων αλλά η ζωή άρχισε σε έντονους ρυθμούς στην 341Μ της 111ΠΜ.
Πρώτη έξοδος προγραμματισμένη, πτήση με όργανα, σε σχηματισμό δυάδας, Α/φων Northrop F-5Α/Β Freedom Fighter. Ο Υποσμηναγός (Ι) Γιολδάσης Νικόλαος είχε προγραμματιστεί σαν Νο 1 Α/φος.
Αμέσως μετά την απογείωση και ενώ το Α/φος του βρισκόταν σε ύψος περίπου 2000 ποδών (περίπου 650 μέτρα) από το έδαφος, εμφανίστηκε φωτιά στον δεξιό κινητήρα του, χωρίς τα όργανα του πιλοτηρίου να δείξουν κάποιο οπτικό ή ηχητικό σήμα. Η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα και στον αριστερό κινητήρα, με αποτέλεσμα να καούν τα πηδάλια της ουράς ανόδου-καθόδου. Σε κλάσματα δευτερολέπτου η φωτιά επεκτείνεται και στο εσωτερικό του cocpit (χώρος πιλοτηρίου) με αποτέλεσμα να αρχίσει να καίγεται και ο ίδιος ο πιλότος.
Στη φάση αυτή μπορεί ακόμη να σωθεί, κάνοντας χρήση του αλεξιπτώτου του. Παρ’ όλα αυτά ο Υποσμηναγός (Ι) Γιολδάσης Νικόλαος δεν εγκαταλείπει και προσπαθεί να αποτρέψει την πτώση του Α/φ του στην κατοικημένη περιοχή του Αλμυρού Βόλου. Εάν συνέβαινε αυτό, θα ήταν τραγικές οι συνέπειες!
Δεν του αρκεί όμως αυτό, κάνει ότι μπορεί να διασώσει και το α/φος!
Αφού πέρασε με το φλεγόμενο α/φος πάνω από τον Αλμυρό, σε ύψος μόνων οκτώ (8) μέτρων από το έδαφος, μόλις ξεπέρασε και τα τελευταία σπίτια του χωριού και ενώ καιγόταν ζωντανός μη μπορώντας να φθάσει στον αεροδιάδρομο της 111ΠΜ επιχείρησε εγκατάλειψη κάνοντας χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματος του Α/Φ.
Λόγω του μικρού ύψους, και της πλαγιοπορείας του Α/φ προς το έδαφος, δεν στάθηκε δυνατόν να σωθεί αφού δεν άνοιξε το αλεξίπτωτο, και βρήκε τραγικό θάνατο.
Έτσι οι κάτοικοι του Αλμυρού χάρη στη θυσία του Νικόλα, υποδέχθηκαν τον νεογέννητο Χριστό το 1976 κάνοντας Χριστούγεννα κι αυτός έγινε άγγελος στον ουρανό για να συνεχίσει από εκεί ψηλά να μας προστατεύει!
Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, τον προήγαγε από την επομένη του θανάτου του στο βαθμό του Αντιπτεράρχου.
Σε ένδειξη ελάχιστης ευγνωμοσύνης, ο Δήμος Αλμυρού μετονόμασε την Πλατεία της Πόλης σε Πλατεία Υποσμηναγού (Ι) Νικολάου Γιολδάση.
Ο Δήμος της γενέτειράς του Κοζάνης το 1981, προς τιμήν του ΑΛΤΡΟΥΙΣΤΗ συμπατριώτη τους αεροπόρου, έδωσε το όνομά του σε πλατεία της πόλης και την ονόμασε Πλατεία Υποσμηναγού (Ι) Νικολάου Γιολδάση.
Στις 7 Νοεμβρίου 1988, στη μεγάλη αίθουσα τελετών της Λέσχης Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, η Αεροπορική Ακαδημία Ελλάδος του ΑΠΕΝΕΙΜΕ το ΑΡΙΣΤΕΙΟ ΗΡΩΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΘΥΣΙΑΣ. Το βραβείο παρέλαβε ο υιός του, που την ημέρα θανάτου του πατέρα του ήταν μόλις 3 μηνών.
Στο αεροδρόμιο της Αγχιάλου (111 Π.Μ.) και μπροστά από το Διοικητήριο της Πτέρυγας, βρίσκεται το Μνημείο Πεσόντων Αεροπόρων της Μονάδας, ανάμεσα στα ονόματα βρίσεται και αυτό του ΑΛΤΡΟΥΙΣΤΗ ΗΡΩΑ ΚΟΖΑΝΙΤΗ ΥΠΟΣΝΗΝΑΓΟΥ (Ι) ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΙΟΛΔΑΣΗ.
Πηγή: Μιχάλης Ρούπας από τη προσωπική του σελίδα στο Facebook