Ο ΗΡΩΑΣ Επισμηναγός Κόττας : Σαν σήμερα καταρρίπτεται από τους Ιταλούς

 Ο ΗΡΩΑΣ Επισμηναγός Κόττας : Σαν σήμερα καταρρίπτεται από τους Ιταλούς

Spitfire – Επισμηναγός Επαμεινώνδας Κόττας

Στις 12 Οκτωβρίου 1944, ο Επισμηναγός Επαμεινώνδας Κόττας έχασε τη ζωή του όταν το αεροσκάφος του, τύπου Spitfire της 335ης Μοίρας Διώξεως, απογειώθηκε από αεροδρόμιο της Ιταλίας για επιθετική αποστολή πάνω από τη Γιουγκοσλαβία χτυπήθηκε από εχθρικά αντιαεροπορικά πυρά και κατέπεσε στο έδαφος.

Επισμηναγός Επαμεινώνδας Κόττας
Επισμηναγός Επαμεινώνδας Κόττας

Γεννήθηκε το 1919 στην Παραλία Αχαΐας.

Τον Σεπτέμβριο του 1936 εισήλθε στη Σχολή Αεροπορίας. Αποφοίτησε με τον βαθμό του Ανθυποσμηναγού και πτυχίο χειριστή.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου πήρε μέρος στις επιχειρήσεις, τόσο στον Ελλαδικό χώρο, όσο και στα μέτωπα της Μέσης Ανατολής και της Ιταλίας.

Στις 12 Οκτωβρίου 1944 απογειώθηκε από αεροδρόμιο της Ιταλίας για επιθετική αποστολή πάνω από τη Γιουγκοσλαβία (έξω από την Jablanica) με αεροπλάνο Spitfire (JG 946) της 335ης Μοίρας Διώξεως. Κατά την εκτέλεση της αποστολής το αεροσκάφος χτυπήθηκε από εχθρικά αντιαεροπορικά πυρά και κατέπεσε στο έδαφος με αποτέλεσμα τον θάνατο του χειριστή.

Ο Σμηναγός Επαμεινώνδας Κοττάς είναι ο τελευταίος πεσών των επιχειρήσεων 1940-1944. Ο ηρωισμός που τον διέκρινε έγραψε ιστορία!

12/10/1944: Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων στη Γιουγκοσλαβία, τέσσερα ελληνικά Spitfire V της 335 Μοίρας Διώξεως εκτέλεσαν αποστολή «sweep» στην περιοχή Bugojno – Mostar Jablanica, πλήτοντας εχθρικά φορτηγά.

Ωστόσο, επειδή με την επίθεση αυτή δεν καταστράφηκαν όλα τα αυτοκίνητα, ο αρχηγός του σχηματισμού Σμηναγός Επαμειν. Κοττάς επιχείρησε για δεύτερη φορά με βύθιση.
Καθώς όμως ανέκαμπτε από τη βύθιση, μετά την επίθεση, δέχθηκε καίριο πλήγμα από παρακείμενη πυροβολαρχία.

Το έργο του άτυχου Σμηναγού ολοκλήρωσε το αεροπλάνο που ακολουθούσε. Ο Σμηναγός Επαμ. Κοττάς είναι ο τελευταίος πεσών των επιχειρήσεων 1940-1944.

Επίσης σαν σήμερα στις 12/10/1916

Η προσωρινή κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης αποφάσισε την ίδρυση Ναυτικού Αεροπορικού Σώματος με διάταγμα το οποίο προέβλεπε την κατάταξη σ’ αυτό και πολιτών με πτυχίο αεροπόρου. Το μέτρο αυτό αποσκοπούσε στην ενίσχυση των ναυτικών αεροπορικών δυνάμεων.

ΠΗΓΗ 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *