Η πολύτιμη συνεισφορά των UAV HERON και λύσεις για το μέλλον…

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal
Στις πρόσφατες πλημμύρες, όπως και στις πυρκαγιές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε Ρόδο, Έβρο, Αγχίαλο, ένα από τα μέσα που χρησιμοποιήθηκε ευρέως ώστε να δίνει άμεση εικόνα στα επιχειρησιακά κέντρα που είναι διασυνδεδεμένα με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων στο στρατόπεδο Παπάγου, ήταν το Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος HERON.
Η εμπειρία από τις καταστρεπτικές πυρκαγιές το 2021 στην Εύβοια, αλλά και η προγενέστερη κατά την ελληνοτουρκική κρίση στην πολύμηνη έξοδο του τουρκικού ερευνητικού ORUC REIS κοντά στο Καστελλόριζο, είχαν δείξει ότι το UAV που έχει μισθώσει η Ελλάδα από την Ισραήλ αποτελεί ένα σύγχρονο υπέρ- πολύτιμο εργαλείο πληροφορίας, τα «μάτια» του επιτελείου από τα 30.000 πόδια στο Αρχιπέλαγος και τη Μεσόγειο.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις και συγκεκριμένα η πολεμική αεροπορία κάθε φορά που χρειάζεται επιστρατεύει τα στελέχη της 390 Μοίρας Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών με έδρα την 135 Σμηναρχία Μάχης στην Σκύρο. Και αυτό έχει να κάνει με μια πλειάδα δραστηριοτήτων που αφορούν και την πληροφορία που θέλει να έχει το επιχειρησιακό κέντρο των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η πρόσφατη φωτιά στον Έβρο αλλά και τη Ρόδο αφορούσε άμεσα τις Ένοπλες Δυνάμεις λόγω των δεκάδων στρατιωτικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται στις δυο ακριτικές περιοχές. Και το HERON δίνοντας την εικόνα που χρειάζεται να έχει το επιχειρησιακό κέντρο, βοήθησε σημαντικά σε αρκετές περιπτώσεις στην ανασύνταξη των πυροσβεστικών δυνάμεων.