Η Τουρκία θέλει από την Μ. Βρετανία Eurofighter, την Γερμανία την ρώτησε ?

 Η Τουρκία θέλει από την Μ. Βρετανία Eurofighter, την Γερμανία την ρώτησε ?

RAF Eurofighter

Μετά από χρόνια αναμονής για το F-16 Block 70/72, η Τουρκία στρέφεται τώρα στην κοινοπραξία Eurofighter, ωστόσο η Γερμανία ενδέχεται να μην επιτρέψει την πώληση.
Ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας επιβεβαίωσε ότι αξιωματούχοι βρίσκονται σε συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία για την προμήθεια 40 μαχητικών Eurofighter Typhoon, αφού η πολυπόθητη απόκτηση του F-16 Block 70/72 δεν σημειώνει πρόοδο. Μάλιστα, η Τουρκία ζήτησε το 2021 την πώληση 40 νεότευκτων F-16 και τα κιτ εκσυγχρονισμού για 79 F-16 που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία, αλλά μέχρι στιγμής έχει εγκριθεί μόνο μια ξεχωριστή αναβάθμιση αεροηλεκτρονικού εξοπλισμού.


Φαίνεται, ωστόσο, ότι η Γερμανία δεν είναι ευχαριστημένη με το αίτημα και μπορεί να το μπλοκάρει όπως το παρόμοιο αίτημα από τη Σαουδική Αραβία. «Εργαζόμαστε για τις προμήθειες», δήλωσε ο Γιασάρ Γκιουλέρ, υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας. «Τώρα το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία καταβάλλουν προσπάθειες για να πείσουν τη Γερμανία, [αν και] δεν είμαστε σε συνομιλίες με τη Γερμανία… εάν είναι δυνατόν, σχεδιάζουμε να αγοράσουμε 40 αεροσκάφη Eurofighter Typhoon».

Η κοινοπραξία Eurofighter περιλαμβάνει το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, τη Γερμανία και την Ισπανία, καθεμία από τις οποίες μπορεί να ασκήσει βέτο σε μια εξαγωγική πώληση, ωστόσο η Ιταλία δεν αναφέρθηκε από τις τουρκικές αρχές, πράγμα που πιθανώς σημαίνει ότι η Γερμανία είναι η μόνη που αντιτίθεται επί του παρόντος στην πώληση. Η δυνατότητα για έναν εταίρο της κοινοπραξίας να ασκήσει βέτο σε μια πώληση ισχύει τόσο για νεότευκτα όσο και για μεταχειρισμένα αεροσκάφη.

Οι τουρκικές αρχές δεν διευκρίνισαν εάν οι συνομιλίες αφορούν καινούργια ή μεταχειρισμένα αεροσκάφη, ωστόσο ορισμένες ειδήσεις αναφέρουν ότι το τελευταίο θα πρέπει να είναι η λύση που θα επιλέξει η Τουρκία. Νωρίτερα φέτος, η Τουρκία φέρεται να μίλησε ξανά με το Ηνωμένο Βασίλειο για μια μαζική πώληση όπλων που περιελάμβανε επίσης δύο μοίρες Typhoons, αλλά δεν προέκυψαν άλλες πληροφορίες σχετικά με αυτή τη συμφωνία. Οι συζητήσεις για τον Typhoon θεωρήθηκαν ως εναλλακτική σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αποφασίσουν να μην εγκρίνουν την προμήθεια F-16 στην Τουρκία .

Δύο τουρκικά F-16, που εμφανίστηκαν κατά την πρόσφατη συνάντηση NATO Tiger Meet 2023, που θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν στο πρότυπο Block 70 μετά την έγκριση των ΗΠΑ. (Φωτογραφία: Stefano D’Urso/The Aviationist)

Η κατάσταση έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτή με τη νέα πώληση 48 Typhoon στη Σαουδική Αραβία, στην οποία η Γερμανία έχει ασκήσει βέτο. Για αυτή την πώληση, είχε ήδη υπογραφεί μνημόνιο προθέσεων το 2018 αλλά στη συνέχεια η διαδικασία εξαγοράς σταμάτησε. Σύμφωνα με βρετανικά και γερμανικά μέσα ενημέρωσης, το Ηνωμένο Βασίλειο εξέτασε ακόμη και τη χρήση μιας νομικής ρήτρας που θα μπορούσε να αναγκάσει προσωρινά τη Γερμανία να αποχωρήσει από το πρόγραμμα Eurofighter , ωστόσο αργότερα εγκατέλειψε την ιδέα για να αποφύγει την καταστροφή των αμυντικών και βιομηχανικών σχέσεων.

Εν τω μεταξύ, η Airbus και το γερμανικό συνδικάτο μεταλλουργών IG Metall πραγματοποίησαν μια «ημέρα δράσης» στη γραμμή παραγωγής του Eurofighter στο Manching, απαιτώντας από τη γερμανική κυβέρνηση να παραδώσει τα συμβόλαια Tranche 5 και Long Term Evolution για να αποφευχθεί η προοπτική διακοπής της παραγωγής το 2030 . Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη δέσμευσή της για την απόκτηση της Τάξης 5, αλλά οι λεπτομέρειες εξακολουθούν να καθορίζονται.

Ezoic

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Airbus Defense and Space, Michael Schoellhorn, δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να λάβει μια θεμελιώδη απόφαση σχετικά με το Tranche 5 πριν από το τέλος του έτους, καθώς αυτό θα επιτρέψει τη μακροπρόθεσμη διατήρηση της παραγωγής και την ανάπτυξη μελλοντικών ικανοτήτων αεροσκαφών, χωρίς να προκαλέσει απώλεια βασικών στρατιωτικών ικανοτήτων. καθώς και τις παραγωγικές ικανότητες σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού.

Υπάρχουν επί του παρόντος 83 αεροσκάφη σε παραγγελία και μια επιπλέον παραγγελία 40 Typhoon από την Τουρκία, καθώς και τα 48 από τη Σαουδική Αραβία θα βοηθούσαν στη διατήρηση της παραγωγής για μερικά ακόμη χρόνια μετά το 2030.

Πηγή : https://theaviationist.com/

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *