Ίσως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία, που η Τουρκία “αισθάνεται ότι απειλείται με πόλεμο” !
Πώς η εισαγωγή των F-16 Viper στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας φέρνει ισορροπίες τρόμου για την Τουρκία στο Αιγαίο.
Στο σύγχρονο πεδίο, οι μεγαλύτερες προκλήσεις προέρχονται από θαλάσσης κι αέρος, χωρίς κανείς να υποτιμά την δυναμική των επίλεκτων τμημάτων του Στρατού Ξηράς.
Όμως, η ιδιαιτερότητα του ελλαδικού χώρου λόγω του δαντελωτού νησιωτικού συμπλέγματος, επιτάσσει ένα διαφορετικό δόγμα αντιμετώπισης των προκλήσεων από το «κλασσικό» που απαντάται σε διενέξεις άλλων θερμών περιοχών του πλανήτη.
Το ισχυρό Πολεμικό Ναυτικό και η ισχυρή Πολεμική Αεροπορία αναμφισβήτητα είναι μονόδρομος λόγω της γεωγραφικής ιδιομορφίας αλλά και τις διάταξης δυνάμεων – κυρίως με αποβατικές μονάδες – των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στα παράλια.
Οι «οχιές»
Η παρθενική απογείωση των «οχιών του Αιγαίου» για το σπίτι τους, την 115 Πτέρυγα Μάχης, στα Χανιά, αποτελεί το πρώτο βήμα της μετάλλαξης της Πολεμικής Αεροπορίας στην πιο σύγχρονη εκδοχή των «ορατών» μαχητικών 4,5 γενιάς, πριν την μετάβαση στο μαχητικό 5ης γενιάς και τα «αόρατα» μαχητικά.
Το 2027 που θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των 83 αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας σε Viper εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί και η αναβάθμιση των 38 F-16 Block 50 σε 52+adv. και πιθανόν να έχει προκύψει και κάποια μικρής έκτασης αναβάθμιση των 32 block 30.
F-16 Viper
Μαζί με αυτά, θα έχει ολοκληρωθεί η παραλαβή των 24 Rafale και είναι πολύ πιθανό να έχει προσγειωθεί και η πρώτη 6άδα των F-35.
Συνυπολογίζοντας σε αυτά και τα 25 Mirage 2000-5, μιλάμε για έναν αεροπορικό στόλο τουλάχιστον 208 μαχητικών, ικανά να φέρουν σε πέρας κάθε είδους αποστολή και μάλιστα με αναβαθμισμένες δυνατότητες που ούτε σαν ιδέα διαθέτουν τα τουρκικά μαχητικά.