Μαρίνος Μητραλέξης – Ο θρυλικός αεροπόρος και το κατόρθωμα της 2ας Νοεμβρίου 1940

 Μαρίνος Μητραλέξης – Ο θρυλικός αεροπόρος και το κατόρθωμα της 2ας Νοεμβρίου 1940

2 Νοεμβρίου 1940. Ο ελληνο-ιταλικός πόλεμος έχει αρχίσει πριν 4 ημέρες.
Η 22η Μοίρα Δίωξης με πολωνικά καταδιωκτικά αεροπλάνα PZL εδρεύει στο αεροδρόμιο της Μεγάλης Μίκρας, κοντά στην Θεσσαλονίκη, εκεί όπου βρίσκεται και το σημερινό αεροδρόμιο. Φυσικά βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής.

Δίνεται τότε διαταγή για απογείωση 6 αεροπλάνων PZL καθώς 15 ιταλικά βομβαρδιστικά με συνοδεία 7 καταδιωκτικών πλησιάζουν την Θεσσαλονίκη με σκοπό να την βομβαρδίσουν. Σε ένα από τα έξη PZL πιλότος είναι ο υποσμηναγός Μαρίνος Μητραλέξης, 24 ετών.

Σφοδρή αερομαχία αρχίζει μετά από λίγο πάνω από τον Λαγκαδά. Τα αντιαεροπορικά πυροβόλα βάλουν ακατάπαυστα ενισχύοντας από το έδαφος την ελληνική δύναμη πυρός. Η αριθμητική υπεροχή των Ιταλών μετατρέπεται σε λίγο σε ιταλική τραγωδία και ελληνική εποποιία.

Ένα τρικινητήριο ιταλικό βομβαρδιστικό προσπαθεί να διαφύγει. Ο Μητραλέξης με το PZL το καταδιώκει πολυβολώντας το συνεχώς. Όμως τα πυρομαχικά του σύντομα τελειώνουν. Τότε ο γενναίος αεροπόρος επιχειρεί το αδιανόητο. Πλησιάζει, εμβολίζει το εχθρικό αεροπλάνο και με τον έλικά του αρχίζει να καταστρέφει το πηδάλιο της ουράς του ιταλικού. Το εχθρικό βομβαρδιστικό μπαίνει σε κατάσταση περιδίνησης και συντρίβεται στο έδαφος.

Ο Μητραλέξης πραγματοποιεί στην συνέχεια αναγκαστική προσγείωση με στραβωμένο τον έλικα. Προσγειώνει το αεροπλάνο το κοντά στο ιταλικό. Διαπιστώνει πως από το 5μελές ιταλικό πλήρωμα οι 4 είχαν διασωθεί χρησιμοποιώντας τα αλεξίπτωτά τους. Τους πλησιάζει, τους χαιρετά στρατιωτικά, τους δηλώνει ποιος είναι και προτάσσοντας το πιστόλι του, τους συλλαμβάνει. Το αυτοκίνητο της χωροφυλακής που φτάνει τους παραλαμβάνει και τους οδηγεί στην Στρατιωτική Διοίκηση Θεσσαλονίκης.

Στον υποσμηναγό Μαρίνο Μητραλέξη απονεμήθηκε το Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας, το οποίο είναι η ανώτατη ηθική αμοιβή σε καιρό πολέμου.
Η γενναία πράξη του Έλληνα πιλότου έγινε σύντομα παγκόσμια γνωστή ανεβάζοντας την φήμη της Ελληνικής Αεροπορίας στα ύψη.
Ο Μητραλέξης συνέχισε τις καταδιώξεις του, αργότερα και στην Μέση Ανατολή καθώς και σε πολλά άλλα πεδία συγκρούσεων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στην συνέχεια δε και στην εμφύλια σύρραξη.

Το 1948 σκοτώθηκε, όχι από εχθρικά πυρά, αλλά από πτώση του αεροσκάφους του λόγω βλάβης, τύπου Όξφορντ, σε μία περιπολία ρουτίνας στο Αιγαίο, κοντά στην Τήνο, μαζί με 2 άλλους αξιωματικούς που επέβαιναν. Εκεί τελείωσε ο ηρωικός βίος του 32χρονου τότε Μαρίνου Μητραλέξη (είχε γεννηθεί στο χωριό Μίλας Μεσσηνίας το 1916).
Μετά θάνατον του απονεμήθηκε ο βαθμός του αντισμήναρχου αφού του είχαν απονεμηθεί πολλές ακόμα διακρίσεις για τα κατορθώματά του.

Το 1968 η Ελλάς κυκλοφόρησε μία σειρά 3 γραμματοσήμων για την (τότε) Ελληνική Βασιλική Αεροπορία. Το γραμματόσημο των 2,50 δρχ. εικονίζει την ηρωική πράξη του Μαρίνου Μητραλέξη.

http://www.arxeion-politismou.gr/2017/12/Mitralexis.html

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *