Η ιστορία του Ναυτικού Νοσοκομείου Αίγινας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

 Η ιστορία του Ναυτικού Νοσοκομείου Αίγινας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ναυτικό Νοσοκομείο Αίγινας

Γράφει ο Ηρακλής Καλογεράκης

Το Υγειονομικό Σώμα του Πολεμικού Ναυτικού με την κήρυξη του Ελληνο-ιταλικού πολέμου είχε 51 μονίμους ιατρούς, 29 εφέδρους εκ μονίμων, 109 εφέδρους εξ εφέδρων 35 επικούρους (σύνολο 224), καθώς και 1 μόνιμο Αξιωματικό Νοσοκόμο, 6 μονίμους και 7 εφέδρους Φαρμακοποιούς.

Εκτός των 4 κυρίων Ναυτικών Νοσοκομείων της Αθήνας, του Ναυτικού Νοσοκομείου Πειραιά στο οποίο υπαγόταν και η χειρουργική πτέρυγα του Τζανείου, του Ναυτικού Νοσοκομείου του Ναυστάθμου Σαλαμίνας με τα δύο παραρτήματα του, ένα στη Σαλαμίνα και ένα στα Παλούκια, και του Ναυτικού Νοσοκομείου Πόρου, αναπτύχθηκαν άλλα έξι Πρόσκαιρα Ναυτικά Νοσοκομεία στο Καστρί Αθηνών, στην Πάτρα (έπαυλη Σωτηριάδη στο Μονοδένδρι των Βραχνέικων), στο Παλαιό Φάληρο (ξενοδοχεία ΛΙΝΤΟ της οικογένειας Μανωλίδη και ΚΑΠΑΤΟΝ), στην Αιδηψό και στην Αίγινα.

Επίσης, κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το Εκπαιδευτικό πλοίο «Άρης» μετετράπη σε Πλωτό Νοσοκομείο, καθώς και άλλα 6 επιβατικά πλοία που επιτάχθηκαν και μετασκευάστηκαν για τις ανάγκες του πολέμου.

Αυτά ήταν τα επιβατικά ατμόπλοια Άνδρος, Αττική, Ελληνίς, Έσπερος, Πολικός και Σωκράτης. Τα νοσοκομειακά αυτά πλοία εκτελούσαν καθημερινά δρομολόγια από το Μεσολόγγι και Αμφιλοχία προς την Πάτρα, Λουτράκι και Πειραιά. Ένα σύντομο ιστορικό των πλοίων αυτών φαίνεται στον παρακάτω πίνακα.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απόρρητο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώριση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.