ΒΟΛΗ S-300 : Τι αλλάζει με την ενεργοποίηση των S-300PMU-1 στο Ν.Α. Αιγαίο
Όλα είναι έτοιμα αύριο για την πρώτη βολή βάσει επιχειρησιακού σχεδίου του αντιαεροπορικού συστήματος της Π.Α. S-300 PMU-1 στο ΠΒΚ.
Το γεγονός που θα έχει σχεδόν πανηγυρικό χαρακτήρα έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον πάρα πολλών χωρών ιδιαίτερα του ΝΑΤΟ καθώς πρόκειται για την πρώτη βολή του συστήματος S-300 από χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και Νατοϊκών προδιαγραφών πεδίο βολής.
Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι εκτός της παρουσίας της στρατιωτικής ηγεσίας, που θα παραστεί σύσσωμη και φυσικά του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου έχουν προσκληθεί και έχουν απαντήσει θετικά στην πρόσκληση αυτή όλοι οι Ακόλουθοι Άμυνας των ξένων χωρών που βρίσκονται στην Αθήνα.
Όπως είναι φυσικό τη βολή θα παρακολουθήσουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι AKAM των ΗΠΑ, της Τουρκίας και του Ισραήλ αλλά και των άλλων χωρών.
Αυτό που έχει σημασία με την αυριανή βολή είναι πως πλέον το σύστημα εντάσσεται πλήρως στον κορμό Αεράμυνας της χώρας καθώς μετά τη βολή θα ακολουθήσει η υπογραφή της συμφωνίας υποστήριξης αλλά και αναβάθμισης, απόλυτα απαραίτητης για τη συνέχιση αξιοποίησης του συστήματος.
Μάλιστα μετά την αναβάθμιση το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα και μεταφοράς του σε νησιά του Ν.Α. Αιγαίου σε περίοδο κρίσης «σφραγίζοντας» ουσιαστικά τον Εθνικό Εναέριο Χώρο (ΕΕΧ) από οποιαδήποτε απειλή με την ακτίνα δράσης των 150 χλμ. που διαθέτει.
Η συμφωνία για την ενεργοποίηση του S-300 με τη ρωσική Rosoboronexport ήρθε την ύστατη στιγμή καθώς το σύστημα υπέφερε από σοβαρές ελλείψεις και τουλάχιστον δύο κύρια ραντάρ του όπως και κάποιοι εκτοξευτές είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας.
Η βολή που είχε προγραμματιστεί αρχικά για την Τετάρτη ακυρώθηκε εξαιτίας των δυνατών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή του ΠΒΚ και που θα επηρέαζαν όχι το S-300 ή τη βολή του αλλά τη σταθερότητα του εναέριου στόχου.
Οι συνθήκες της βολής θα προσεγγίζουν πραγματικό «πολεμικό» σενάριο. Κι αυτό γιατί, ο στόχος θα πετάει σε χαμηλό ύψος και σε μεγάλη απόσταση.
Οι Ρώσοι τεχνικοί της Rosoboronexport έχουν επιλέξει δύο βλήματα 9M96E1/Ε2 για την βολή από αυτά που ήταν αποθηκευμένα επί 15 χρόνια.
Όλα τα υποσυστήματα του S-300 είναι από ημέρες εγκατεστημένα στο ΠΒΚ όπου είχαν φτάσει με αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Το ραντάρ εμπλοκής 30N6E Flap Lid, το ραντάρ χαμηλών υψών 76N6, και το ραντάρ αποκάλυψης στόχων 64N6E2 Big Bird με εμβέλεια 300 χλμ. είναι όλα τοποθετημένα στις θέσεις τους και σε πλήρη επιχειρησιακή κατάσταση όπως και ένας εκ των εκτοξευτών 5P85 TEL, οι όποιοι έχουν τη δυνατότητα βολής ενός βλήματος ανά τρία δευτερόλεπτα.
Αυτό που αλλάζει πλέον στο χώρο του Ν.Α. Αιγαίου με την εκ νέου ενεργοποίηση του συστήματος είναι ουσιαστικά αυτό που απεύχονταν οι Τούρκοι όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ένα δηλαδή πλήρως επιχειρησιακό σύστημα το οποίο θα είναι σε θέση να καταρρίπτει τα εχθρικά ίχνη παρέχοντας μηδενικά περιθώρια αντίδρασης σε αυτά. Το σύστημα είναι πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο να παρεμβληθεί από οποιοδήποτε σύστημα παρεμβολών ή εξαπάτησης και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι Τούρκοι πιλότοι και επιτελικοί.
Ταυτόχρονα η ΠΑ απλώνει ένα ικανότατο «δίκτυ» προστασίας όχι μόνο σε ότι αφορά τα μαχητικά της ΠΑ αλλά κυριότερα στα σκάφη του ΠΝ και τα ελικόπτερα που θα κληθούν να ενισχύσουν τις φρουρές νησιών του Ν.Α. Αιγαίου σε περίοδο κρίσης ή ένοπλης σύρραξης απομονώνοντας την περιοχή παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα να επιχειρήσουν χωρίς το φόβο της αντίδρασης της εχθρικής Αεροπορίας.
Και αυτός είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους ανάπτυξης του συστήματος στη συγκεκριμένη περιοχή/.
Έτσι το σύστημα που έφτασε στην Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 22 Μαρτίου του 1999 με σχεδόν περιπετειώδη τρόπο και κάτω από πλήρη μυστικότητα είναι πανέτοιμο αύριο να δείξει και επίσημα τις δυνατότητες του σε εχθρούς και φίλους.
Πηγή: http://www.defencenet.gr