PODA 22 : Έλληνες και Τούρκοι χειριστές σε άσκηση του NATO

 PODA 22 : Έλληνες και Τούρκοι χειριστές σε άσκηση του NATO

Διοργανώθηκε από το ΝΑΤΟ Deployable Air Command and Control Center (DACC), που εδρεύει στο Poggio Renatico στη βόρεια Ιταλία, μεταξύ 2 και 10 Νοεμβρίου 2022, το Poggio Dart 2022 (PODA-22), είναι μια άσκηση που περιλαμβάνει τη συμμετοχή τεσσάρων χωρών του ΝΑΤΟ (Ελλάδα, Ιταλία, Τουρκία και ΗΠΑ) και περίπου 30 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των F-35 , F-16, F-4, Eurofighter Typhoons και Tornado ECR , με τα ξένα μέσα να έχουν αναπτυχθεί στην Aviano AB, Ιταλία.

«Το DACCC είναι το μόνο μέσο του ΝΑΤΟ ικανό να παρέχει μια ενεργητική και παθητική ικανότητα ανίχνευσης ραντάρ», αναφέρει ο ιστότοπος της Διοίκησης Συμμαχικής Αεροπορίας του ΝΑΤΟ. «Τα συνδυασμένα ενεργητικά και παθητικά δίκτυα αισθητήρων ραντάρ είναι κρίσιμες δυνατότητες για την αεροπορική επιτήρηση του εναέριου χώρου της Συμμαχίας από το ΝΑΤΟ. Τα αναπτυσσόμενα ενεργά ραντάρ παρέχουν μια αποτελεσματική προσθήκη στις υπάρχουσες στατικές και αερομεταφερόμενες πλατφόρμες διοίκησης και ελέγχου, ενισχύοντας την ετοιμότητα της αεροπορικής και διαστημικής ισχύος του ΝΑΤΟ».

Είναι ενδιαφέρον ότι αυτή η έκδοση των ασκήσεων, δείτε επίσης την ανάπτυξη του Deployable Air Defense Radar (DADR) LANZA LTR-25, ενός κινητού ραντάρ που, μαζί με τους δύο παθητικούς αισθητήρες, Deployable Passive ESM Tracker (DPET), ενισχύει την ενοποίηση και διαλειτουργικότητα του συστήματος αεροπορικής επιτήρησης και άμυνας του ΝΑΤΟ, από την αεροπορική βάση Poggio Renatico έως την αεροπορική βάση Cervia, Ιταλία, στην ανατολική Αδριατική ακτή της Ιταλίας, όπου βρίσκονται οι περισσότερες από τις επιχειρησιακές περιοχές της άσκησης.

Επιπλέον, για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε το σύστημα ACCS του ΝΑΤΟ (Air Command and Control System) για πρώτη φορά στο σύνολό του. Το DACCC του Poggio Renatico είναι στην πραγματικότητα η μόνη μονάδα της δομής Διοίκησης και Ελέγχου του εξαρτήματος αέρα που χρησιμοποιεί αυτό το σύστημα: το Deployable Air Operation Center (DAOC) για το τμήμα επιχειρησιακού σχεδιασμού (AOD, ATO, κ.λπ.), ενώ το Deployable Air Control Center, RAP Production Center, Sensor Fusion Post (DARS) για το τακτικό εκτελεστικό μέρος (εντός πτήσης έλεγχος του αεροσκάφους και διαχείριση εναέριου χώρου).

Η άσκηση PODA 22 σχεδιάζεται να χωριστεί σε δύο μέρη: κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας, πραγματοποιήθηκε μια CAX (Computer Assisted Exercise) με μια προσομοίωση που δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας διασυνδεδεμένους υπολογιστές. κατά τη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας, η εκπαίδευση θα περιλαμβάνει πραγματικούς πόρους, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών 4ης και 5ης γενιάς.

Σκοπός της άσκησης είναι, μεταξύ άλλων, η ανάπτυξη μιας αμοιβαίας επιχειρησιακής ικανότητας και συνεργασίας μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ και η δοκιμή της λειτουργίας διοίκησης και ελέγχου για την υποστήριξη μιας Κοινής Ομάδας Εργασίας Πολύ Υψηλής Ετοιμότητας (VJTF) στην επιχειρησιακή περιοχή.

Με τα τουρκικά και ελληνικά μαχητικά να αναπτύσσονται στο Aviano, ντόπιοι παρατηρητές είχαν την ευκαιρία να τραβήξουν μερικές ενδιαφέρουσες εικόνες των F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας και των F-4E Phantoms της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και των αεροσκαφών υποστήριξής τους καθώς έφτασαν στην Ιταλία για το PODA 22. Αυτά σε αυτήν την ανάρτηση τραβήχτηκαν από τον συνεργάτη μας Claudio Tramontin.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *