Οι αποστρατείες και το πρόβλημα διαθεσιμότητας που αρχίζει να αντιμετωπίζει το Πολεμικό Ναυτικό…
TOY ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL – Αθήνα
Ακόμη και παραιτήσεις εν πλω καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στις τάξεις του Πολεμικού Ναυτικού. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, προτού το 2023 ρίξει αυλαία, ακόμη τέσσερα στελέχη από μονάδα επιφανείας του πολεμικού ναυτικού, σε αποστολή, έλαβαν τις τελικές αποφάσεις για ένα μέλλον εκτός του όπλου που τους προσέφερε σημαντικές σπουδές, εργασία και ασφάλεια.
Παρόμοιο περιστατικό είχε σημειωθεί και πάλι τον περασμένο Οκτώβριο σε πλοίο που είχε δέσει για τις εορταστικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη.
Και άλλα στελέχη σε πολεμικά πλοία κατά το παρελθόν, έκαναν γνωστές τις προθέσεις τους στον κυβερνήτη και το ναυτικό επιτελείο με τον προβλεπόμενο μάλιστα τρόπο, παρά τις όποιες προσπάθειες που έγιναν μήπως μεταπεισθούν.
Ανώτατες στρατιωτικές πηγές εξηγούσαν ότι από την στιγμή που κάποιο στέλεχος έχει πάρει τις αποφάσεις του και προχωρά σε έγγραφη αναφορά παραίτησης προς το επιτελείο, ουσιαστικά βάζει τέλος στην καριέρα του στρατιωτικού και τότε δεν υπάρχει πισωγύρισμα, ακόμη κι αν στη συνέχεια μετανιώσει.
Άρα αυτό το μέλος του πληρώματος δεν μπορεί κανείς να τον κρατήσεις ασκώντας πίεση για πολλούς λόγους, ακόμη και ασφαλείας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν καταγεγραμμένα στο ναυτικό επιτελείο, έως τα τέλη Νοεμβρίου της περασμένης χρονιάς (2023) οι παραιτήσεις- αποστρατείες είχαν φτάσει τις 190. Μέσα στον Δεκέμβριο προστέθηκαν κι άλλες.
Το 2022 οι αντίστοιχες παραιτήσεις ήταν 180, σύμφωνα με τα ίδια στατιστικά, δηλαδή δέκα λιγότερες, ορισμένα από τα αιτήματα- περίπου 60- η νυν ηγεσία, λέγεται πως τα «κληρονόμησε». Ωστόσο πηγές από το Ναυτικό επισημαίνουν πως κάθε αίτημα παραίτησης κανείς Αρχηγός δεν μπορεί να το κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο γραφείο του, ούτε να τα φρενάρει.
Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στα δυσεπίλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο στόλος και αφορούν την αναποφασιστικότητα των κυβερνήσεων να τον εξοπλίσει, με εγκεκριμένα από το ναυτικό πλοία, με τα οποία τα πληρώματα θα μπορούσαν ν’ ανταπεξέλθουν πολύ καλύτερα στην κύρια αποστολή που τους έχει αναθέσει η πολιτεία.