Πώληση F-16 Block 30 : Καθόλου τυχαία η επίσκεψη του Φιλιππινέζου ΥΠΕΞ στο ΥΠΕΘΑ…

F-16 Block 30 της 330 Μοίρας
Διαβάζουμε στον σημερινό «Βηματοδότη»: «Σας έγραφα χθες πόσο σημαντική είναι επίσκεψη στην Ελλάδα του υπουργού Εξωτερικών των Φιλιππίνων Enrique A. Manato και τις συνομιλίες που θα έχει με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εξωτερικόν Γιώργο Γεραπετρίτη, αλλά και τον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια.
»Θα πείτε, γιατί με τον υπουργό Άμυνας; Επειδή, όπως μαθαίνω, οι Φιλιππίνες μπορούν να ενδιαφερθούν για την αγορά από την Πολεμική μας Αεροπορία μεταχειρισμένα F-16 block30. Αυτά, δηλαδή, που θέλει το υπουργείο Άμυνας να τα πουλήσει ώστε να βρεθούν χρήματα για την αγορά άλλων έξι Rafale. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να υπογραφεί και αμυντική συμφωνία.»
Η είδηση έχει ενδιαφέρον. Προφανώς οι πηγές του διαδικτυακού κόμβου της γνωστής εφημερίδας «Το ΒΗΜΑ», πληροφόρησαν τους συναδέλφους ότι η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των Φιλιππίνων είχε συγκεκριμένο περιεχόμενο. Δεν θα πρέπει να αποκλείεται και αμερικανικός δάκτυλος στην υπόθεση. Όποιος παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, γνωρίζει καλά ότι οι σχέσεις των ΗΠΑ με τις Φιλιππίνες βελτιώνονται θεαματικά.
Κίνητρο είναι η απειλή της Κίνας. Ειδικά στον αεροναυτικό τομέα, καθώς το αρχιπελαγικό κράτος έχει ανοικτό μέτωπο με το Πεκίνο, που διεκδικεί μεγάλο μέρος της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Τον Ιανουάριο του 2013 οι Φιλιππίνες προσέφυγαν μονομερώς στο Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο (Permanent Court of Arbitration – PCA) κατά της Κίνας, ζητώντας επί της ουσίας γνωμοδότηση επί της θέσης των και δικαιώθηκαν με την απόφαση «The Republic of Philippines v. The People’s Republic of China» (Case Number: 2013-9) που εκδόθηκε στις 12 Ιουλίου 2016.
Έκτοτε οι Κινέζοι γράφουν την απόφαση στα παλαιότερα των υποδημάτων τους και αρνούνται να συμμορφωθούν. Παράλληλα, οι αντιπαραθέσεις μεγάλου εκτοπίσματος πλοίων ανάμεσα στις Ακτοφυλακές των δυο χωρών είναι συνεχείς και άκρως επικίνδυνες. Οι Αμερικανοί παρακολουθούν από κοντά την κατάσταση και συμφώνησαν με τους Φιλιππινέζους να ενεργοποιήσουν εκ νέου τρεις ναυτικές βάσεις που υπήρχαν επί Ψυχρού Πολέμου για τη φιλοξενία του αμερικανικού Ναυτικού. Παράλληλα, γίνονται κινήσεις αμυντικής ενδυνάμωσης των Φιλιππίνων, ώστε να ενισχύσουν την αποτροπή τους.
Οι ομοιότητες με τα ελληνοτουρκικά είναι σημαντικές, με την Τουρκία σε ρόλο Κίνας, συν την παρουσία των Αμερικανών, σε ένα γεωστρατηγικής σημασίας σταυροδρόμι. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν και με δεδομένο το ενδιαφέρον των Αμερικανών να προχωρήσει η προμήθεια των F-35A από την Πολεμική Αεροπορία, κρίνεται ως σφόδρα πιθανό να κινητοποιήθηκαν για να διευκολύνουν τους δυο συμμάχους τους αφού το κοινό όφελος είναι αυταπόδεικτο εάν κριθεί από τα ανωτέρω.
Η είδηση λοιπόν αφορά τη διερεύνηση από την πλευρά των Φιλιππινέζων για τα 32 ελληνικά F-16 Block 30. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι τα χρήματα θα μειώσουν το κόστος προμήθειας άλλων έξι Rafale. Μπορεί η αύξηση του αριθμού των γαλλικών μαχητικών 4,5 γενιάς να είναι το δέον γενέσθαι για την Πολεμική Αεροπορία, ώστε να διαθέτει δυο πολεμικές Μοίρες με 15 αεροσκάφη έκαστη και την προοπτική να αυξηθούν ώστε να «γεμίσουν» σε κάποιο βάθος χρόνου οι Μοίρες (μέχρι 20 καθεμιά).