Πρώτα η απόφαση για τα Τούρκικα F-16 και μετά για τα Ελληνικά F-35…

Πάνω από ένα χρόνο διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση Μπάιντεν σκοπεύει να ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση στην Τουρκία 40 Lockheed Martin F-16 Vipers, 79 κιτ εκσυγχρονισμού για υπάρχοντα αεροσκάφη και μια σειρά πυρομαχικών. Η πιθανή πώληση αποτιμάται στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σύμφωνα με την The Wall Street Journal, η διοίκηση ελπίζει ότι η πώληση θα εμπνεύσει την Τουρκία να εγκρίνει την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Η είδηση, ωστόσο, προκάλεσε άμεση κριτική από τον γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, Δημοκρατικό Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.
«Όπως έχω επανειλημμένα ξεκαθαρίσει, αντιτίθεμαι σθεναρά στην προτεινόμενη από την κυβέρνηση Μπάιντεν πώληση νέων αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία», είπε ο Μενέντεζ σε δήλωση που είδε το Politico. «Ο Πρόεδρος Ερντογάν συνεχίζει να υπονομεύει το διεθνές δίκαιο, να αγνοεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους δημοκρατικούς κανόνες και να επιδίδεται σε ανησυχητική και αποσταθεροποιητική συμπεριφορά στην Τουρκία και εναντίον γειτονικών συμμάχων του ΝΑΤΟ».
Διπλωματικές εντάσεις για το Αιγαίο
Τον Αύγουστο του 2022, το Κογκρέσο ψήφισε μια τροπολογία που απαιτούσε από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να πιστοποιήσει ότι η Τουρκία δεν «παραβίασε την κυριαρχία της Ελλάδας, μεταξύ άλλων μέσω εδαφικών υπερπτήσεων» για τουλάχιστον 120 ημέρες πριν από την πώληση των μαχητικών F-16.
Και οι δύο χώρες έχουν διαφορετικές οριογραμμές πάνω από το Αιγαίο Πέλαγος, με αποτέλεσμα τουρκικά μαχητικά να πετούν τακτικά πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά.
Συμπτωματικά, η πώληση 30 F-35A στην Ελλάδα ενδέχεται να ανακοινωθεί λίγο μετά την έκδοση της απόφασής της για την τουρκική παραγγελία από την Υπηρεσία Συνεργασίας Αμυντικής Ασφάλειας.
Τον Ιούλιο του 2019, μια παραγγελία για περισσότερα από 100 μαχητικά αεροσκάφη F-35 stealth από την Τουρκία ακυρώθηκε μετά από εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας, καθώς η τελευταία επέλεξε να προμηθευτεί πυραυλικά συστήματα S-400 ρωσικής κατασκευής. Έκτοτε, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία χρειάζεται μια εναλλακτική λύση για τον εκσυγχρονισμό του στόλου των μαχητικών της.
Πηγή : https://www.aerotime.aero/