ΤΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ : «Εάν δεν μπορείτε να μας καλύψετε Αρχηγέ, να πάτε μόνος σας να τους βγάλετε»…

Ημέρα των Ιμίων
Κυβερνήτες τριών μονάδων του Στόλου, που διαδραμάτισαν ρόλο κατά την κρίση των Ιμίων, με τους οποίους μίλησε η «Ζούγκλα», δεν επιβεβαιώνουν πως επέβαιναν δύο τριμελείς ομάδες πληρωμάτων ελικοπτέρου επί της Φρεγάτας «Ναβαρίνο» κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα, στην περιοχή της κρίσης των βραχονησίδων. Ωστόσο, οι διατάξεις, καθώς και το «κόκκινο βιβλίο» περί συνθηκών πτήσης Ελικοπτέρων Φρεγατών, προβλέπουν πώς επί της Φρεγάτας πρέπει να επιβαίνουν ταυτοχρόνως δύο κυβερνήτες και δύο συγκυβερνήτες ελικοπτέρων ώστε το πτητικό να είναι σε θέση να εκτελέσει αποστολές 24 ώρες το εικοσιτετράωρο.
Τα παραπάνω επιβεβαιώνει στη «Ζούγκλα» μετά λόγου γνώσεως ανώτατος αξιωματικός, ο οποίος διετέλεσε Αρχηγός Στόλου και διαθέτει συνολική εικόνα ως προς τις επικρατούσες συνθήκες στο πεδίο κατά την κρίση των Ιμίων. Εμμέσως, αλλά όχι σαφώς, προκύπτει ωστόσο πως τη μοιραία ημέρα, ενδεχομένως ο εμπειρότερος εκ των κυβερνητών ελικοπτέρου (αν επέβαιναν δύο στη Φρεγάτα) να έθεσε θέμα υπέρβασης ορίων (χρόνου πτήσης εντός εικοσιτετραώρου ή ως προς τις επικρατούσες τότε καιρικές συνθήκες) στον Κυβερνήτη του πολεμικού πλοίου, ο οποίος μετέφερε εντολές του ΓΕΕΘΑ. Η εντολή ήταν σαφής. Ο Ναύαρχος Λυμπέρης διέτασσε και δεύτερη πτήση πάνω από τη «Μικρή Ίμια» για εκ νέου εντοπισμό της ομάδας των τούρκων κομάντος και καταμέτρησή τους.
Ο μόνος που επιβεβαίωσε την πληροφορία περί ύπαρξης και δεύτερης ομάδας (κυβερνήτη – συγκυβερνήτη) επί του πλοίου «Ναβαρίνο» είναι ένας ενεργός τότε, μάχιμος αξιωματικός, ο οποίος αποστρατεύθηκε με βαθμό ανώτατου αξιωματικού. Μιλήσαμε συνολικά για το συγκεκριμένο ζήτημα με τρείς Αντιναυάρχους και έναν Υποναύαρχο.
Τίποτε ωστόσο δεν είναι σίγουρο και η συζήτηση περί του εάν κάποια ομάδα αρνήθηκε ή όχι να εκτελέσει τη μοιραία πτήση δεν έχει νόημα από τη στιγμή που δεν οδηγεί σε ασφαλή συμπεράσματα. Επίσημο κείμενο, έκθεση, ανακοίνωση ή αναφορά επί του ζητήματος δεν υπάρχει.
Αντιθέτως, η επίμαχη πληροφορία επιβεβαιώνεται από ανώτατο αξιωματικό ο οποίος παρακολουθούσε εκ του σύνεγγυς τις διαδικασίες από το Κέντρο Επιχειρήσεων κατά τη μοιραία νύχτα. Μόνον που η πηγή αυτή δεν προέρχεται από το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά από τον Στρατό Ξηράς. Η πηγή υποστηρίζει πως όντως όταν ο Κυβερνήτης της Φρεγάτας «Ναβαρίνο» κάλεσε τους αξιωματικούς του και ζήτησε νέα απονήωση του ελικοπτέρου υπό τις επικρατούσες οριακές καιρικές συνθήκες, η καταρχήν αντίδραση ήταν αρνητική από τη στιγμή που η επάνδρωση του ελικοπτέρου ετέθη σε εθελοντική βάση. Τότε λοιπόν, και πάντα κατά τη διήγηση του συγκεκριμένου απόστρατου ανώτατου αξιωματικού οι Βλαχάκος, Καραθανάσης και Γιαλοψός προσφέρθηκαν να εκτελέσουν τη μοιραία πτήση. Και κάτι ακόμη, συγγενικό πρόσωπο ενός εκ των τριών πεσόντων στα Ίμια, μιλώντας στη «Ζούγκλα» ανέφερε πως την εκδοχή περί άρνησης κυβερνήτη και συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου να πετάξουν τη μοιραία νύχτα όντως την έχει πληροφορηθεί, αλλά δεν του είναι δυνατόν να την επιβεβαιώσει γιατί αν και πέρασε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα από τότε, δεν διασταύρωσε ποτέ αυτά τα στοιχεία.
Σημειώνεται πως όλα τα παραπάνω κατατίθενται off the record. Κανείς δεν καταθέτει τις πληροφορίες του επωνύμως και ενυπογράφως. Πρόκειται δηλαδή για περιγραφές και διηγήσεις που αφορούν μία εθνική τραγωδία μεν, αλλά που αποκλίνουν από την επίσημη εκδοχή δε, χωρίς ωστόσο να διατυπώνονται επισήμως ώστε να εκτεθούν στον δημόσιο διάλογο και σχολιασμό. Διότι προφανώς αν οι ισχυρισμοί αυτοί στο σύνολό τους ή σε κάποια βασικά σημεία, είναι αληθινοί, τότε προκύπτουν ευθύνες και ηθικές και πολιτικές, αλλά ενδεχομένως και ποινικές.
Τι συνέβη εκείνη τη νύχτα στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων – Μία εξαιρετικά διδακτική διήγηση
Εκείνο το βράδυ συνέβησαν παράλληλα σημαντικά γεγονότα, που το καθένα από αυτά θα μπορούσε να αποτελέσει βασικό κεφάλαιο μιας πραγματείας περί αποφυγής στρατηγικών σφαλμάτων σε ζητήματα συλλογικής ασφάλειας. Μία εκ των μαρτυριών που χρίζουν ιδιαίτερης προσοχής ανήκει σε ένα πρόσωπο το οποίο εκ της θέσεώς του τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή επιφορτίστηκε με την ενημέρωση του Αρχηγού του Κράτους. Η διήγηση του δηλαδή είναι συναρπαστική από τη στιγμή που όσα άκουσε, είδε και αντιλήφθηκε αποτέλεσαν υλικό ενημέρωσης του Προέδρου της Δημοκρατία σε στιγμές μία πιθανότατης πολεμικής σύγκρουσης. Μία διήγηση εξαιρετικά διδακτική για τους νεότερους από τον αντιστράτηγο εν αποστρατεία Ιωάννη Μπαλτζώη.
«Ίμια 1996: Πως έζησα την κρίση από το Προεδρικό Μέγαρο»
Τις τελευταίες μέρες “ξαναζήσαμε” μέσω επετειακών δημοσιευμάτων τις δραματικές στιγμές στην Κρίση στα Ίμια. Με αφορμή τη τραγική επέτειο, θα ήθελα να αποκαλύψω γεγονότα που βίωσα, γεγονότα που έμαθα από ανθρώπους που ήσαν παρόντες σε άγνωστα περιστατικά πριν 27 χρόνια. Τα Ίμια άφησαν πληγή στην ψυχή των Ελλήνων, στην εθνική τους υπερηφάνεια και τις “γκρίζες ζώνες”.
Η συνεισφορά στην αποκατάστασης της αλήθειας, είναι πιο σημαντική από την απόκρυψή της, μιας αλήθειας που πονάει πολύ, αλλά είναι εθνικά χρήσιμη για μελλοντικές καταστάσεις, που ίσως, πράγμα που απευχόμαστε, να επαναληφθούν. Και είναι εθνικά επιζήμιο να επαναλαμβάνονται τα ίδια λάθη.