Test Pilot F-35: Συνέντευξη με τη Monessa «Siren» Balzhiser, “εξομολογείται” όλες τις δυνατότητες του F-35…

Lockheed Martin Aeronautics Company – Fort Worth – Chris HanochrSubject: Environmental portrait of Monessa “Siren” BalzhiserrFP#: 21-08705rPOC: Bret AshworthrOther info: AT-19; 9-9-21
Μιλήσαμε για τις τρέχουσες και μελλοντικές δυνατότητες του F-35. διαφορές με το F-16 στις αποστολές SEAD και CAS. και πολλά άλλα, με τη δοκιμαστική πιλότο της Lockheed Martin, Monessa “Siren” Balzhiser.
Αποφοίτησε από την Ακαδημία Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών το 2004, η Monessa Balzhiser είναι η πρώτη γυναίκα πιλότος παραγωγής και εκπαίδευσης για τη Lockheed Martin, πετώντας με αεροσκάφη F-35 και F-16. Εντάχθηκε στη Lockheed Martin το 2018, μετά από 12 χρόνια ως αξιωματικός και πιλότος εκπαιδευτής F-16 στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και 1.800 ώρες πτήσης (συμπεριλαμβανομένων 320 στη μάχη) υπό τη ζώνη της. Στην τρέχουσα θέση της, μεταξύ πολλών άλλων, πετά με το F-35 για πτήσεις υποστήριξης παραγωγής και αποδοχής και παρέχει επίσης προγραμματική και τεχνική υποστήριξη για όλα τα πρότυπα αξιοπλοΐας και ετοιμότητας αποστολής που σχετίζονται με τα F-16 και F-35.
Είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε και να πάρουμε συνέντευξη από τη «Σειρήνα» στην αεροπορική βάση Pratica di Mare, κατά τη διάρκεια της αεροπορικής έκθεσης για την 100η επέτειο της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας, για να μάθουμε περισσότερα για τη δουλειά της και το F-35.
Monessa, μπορείς να μας πεις ποιος είναι ο ρόλος ενός δοκιμαστή πιλότου F-35;
Ως πιλότος δοκιμής Lockheed Martin F-35, εκτελούμε μια ποικιλία εργασιών για την Εταιρεία, αλλά η κύρια δουλειά μας είναι να είμαστε το πρώτο άτομο που θα πετάξει το τζετ μόλις βγει από τη γραμμή παραγωγής. Δοκιμάζουμε τόσο τα συστήματα , τα οποία περιλαμβάνουν την παραγωγή ενέργειας, το σύστημα ψύξης, τα χειριστήρια πτήσης, τον εξοπλισμό, όσο και τα συστήματα αποστολής, που περιλαμβάνουν οθόνες, αισθητήρες και όπλα, για να διασφαλίσουμε ότι το F-35 θα είναι ασφαλές και ότι είμαστε έτοιμοι για την παραγωγή ενός συστήματος ποιότητας, πριν από την παράδοση του τζετ στα Έθνη που το έχουν επιλέξει…
Εκτός από το F-35, πολλοί πιλότοι της εταιρείας F-35 βρίσκονται και σε άλλες τοποθεσίες, καθώς εκτός από το Fort Worth, έχουμε επίσης γραμμές παραγωγής στην Ιταλία και την Ιαπωνία. Βοηθάμε με πολλές από τις μηχανολογικές λύσεις και τις απαιτήσεις αξιοπλοΐας για πολλούς επιχειρηματικούς τομείς, ανάλογα με τις ανάγκες των πελατών.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το αεροσκάφος είναι τώρα σε υπηρεσία με πολλά έθνη και έχει επίσης αποκτήσει κάποια εμπειρία μάχης, τι είδους δοκιμή απαιτείται στην πλατφόρμα;
Όσον αφορά το αεροσκάφος που βρίσκεται τώρα σε υπηρεσία και έχοντας αποκτήσει κάποια εμπειρία μάχης, μπορώ να πω ότι, καθώς φτάνουμε στο 1000ο F-35 , η Lockheed Martin αναζητά συνεχώς τρόπους βελτίωσης του τζετ. Συνεχίζουμε να βλέπουμε τις απειλές να εξελίσσονται με γρήγορο ρυθμό, επομένως η καινοτομία για τον εξοπλισμό του F-35 με τις πιο πρόσφατες και πιο προηγμένες δυνατότητες είναι πραγματικά κρίσιμη για να παραμείνουμε μπροστά από αυτές τις απειλές. Και κάθε είδους δοκιμή που απαιτείται σε αυτήν την πλατφόρμα γίνεται για να βελτιώσουμε πολλά από αυτό που είναι ήδη ένα ικανό σύστημα.
Μερικές από τις πρόσφατες δοκιμές περιλαμβάνουν ενσωμάτωση όπλων, αναβαθμίσεις, αισθητήρες και δυνατότητες ειδικά για το Technology Refresh 3 ή TR3, με στόχο να διασφαλιστεί ότι το F-35 μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια μέχρι τον 21ο αιώνα. Εργαζόμαστε συνεχώς για να παραμείνει το αεροσκάφος σχετικό όχι μόνο για τον σημερινό περιβάλλον μάχης, αλλά και για το μέλλον.
Κατά τη γνώμη σας, πόσες από τις δυνατότητες του F-35 βλέπουμε/χρησιμοποιούμε μέχρι στιγμής; Απέχουμε ακόμη πολύ από το να ξεκλειδώσουμε πλήρως τις δυνατότητές του;
Κατά τη γνώμη μου, πιστεύω ότι χρησιμοποιούμε το F-35 στο απίστευτο πλήρες δυναμικό του, αλλά αυτό εξαρτάται πραγματικά από το πώς κάθε χώρα χρησιμοποιεί το τζετ με τον τρόπο που χρειάζεται για την ασφάλεια και την αποτροπή των απειλών των πελατών μας αντιμετωπίζουν.
Δεν πετάω πλέον επιχειρησιακά, αλλά έχω μιλήσει με πολλούς πιλότους F-35 . Είναι πολύ έκπληκτοι με το τι μπορεί να κάνει ήδη αυτό το τζετ. Και τώρα με το TR3 να έρχεται, για εκείνους τους πελάτες που λαμβάνουν αυτή την ανανέωση, οι δυνατότητες του F-35 θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται. Οπότε ναι, συνεχίζουμε να μεγιστοποιούμε τις δυνατότητες του F-35 και δεν νομίζω ότι απέχουμε πολύ από το να ξεκλειδώσουμε πλήρως τις δυνατότητές του.
Από πλευράς δοκιμαστικού πιλότου, ποιες είναι οι βασικές διαφορές μεταξύ των τριών εκδόσεων F-35; Πόσο αισθητές είναι οι διαφορές μεταξύ των τριών παραλλαγών από άποψη χειρισμού, απόδοσης κ.λπ.;
Οι κύριες διαφορές μεταξύ των παραλλαγών F-35 – το A, το B και το C – φαίνονται κυρίως στα συστήματα οχημάτων του τζετ. Πολλά από τα συστήματα αποστολής μέσα στο τζετ, συμπεριλαμβανομένου αυτού που βλέπουμε μόλις κοιτάμε μέσα στο πιλοτήριο, με εξαίρεση πολύ λίγους διακόπτες, είναι αρκετά τα ίδια από την άποψη του πιλότου.
Μερικές από τις διαφορές στο σύστημα του οχήματος περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, ότι το μοντέλο Α και Γ μεταφέρει περισσότερο καύσιμο από το μοντέλο Β. Ως εκ τούτου, έχουν ικανότητα μεγαλύτερης εμβέλειας. Η αυτονομία είναι μεγαλύτερη από περίπου 1200 ναυτικά μίλια για τα μοντέλα A και C με εσωτερικό καύσιμο, ενώ το μοντέλο Β είναι μεγαλύτερη από περίπου 900 μίλια. Επίσης, το μοντέλο Α είναι η μόνη παραλλαγή με εσωτερικό όπλο. Ωστόσο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εξωτερικά όπλα με τις άλλες παραλλαγές. Η έκδοση C έχει μεγαλύτερο ωφέλιμο φορτίο όπλων 18.000 λιβρών, ενώ Β μπορεί πραγματικά να μεταφέρει μόνο 15.000 λίβρες.
Όσον αφορά την πτήση, πετάω μόνο με το μοντέλο Α, οπότε μιλώντας με τους άλλους πιλότους που διαθέτουν τα προσόντα και στις τρεις παραλλαγές, υπάρχουν πολύ μικρές διαφορές όσον αφορά τον χειρισμό, αλλά όσον αφορά τις επιδόσεις έχουν όλοι τις ίδιες δυνατότητες. Προφανώς το μόνο πράγμα που παρατηρείται όταν ασχολούμαστε με τις παραλλαγές A, B και C είναι ότι ενώ το A είναι το πιο διαδεδομένο τζετ που χρησιμοποιείται εκεί έξω, το μοντέλο B είναι αυτό που μπορεί να αιωρείται και το μοντέλο C έχει 8 πόδια άνοιγμα φτερών, μεγαλύτερο από το A και το B. Έτσι, από άποψη απόδοσης και χειρισμού, το μοντέλο C γενικά τα πάει λίγο καλύτερα από την αναλογία ολίσθησης μόνο και μόνο επειδή έχει μεγαλύτερα φτερά.
Συχνά μιλάμε για συνδέσμους δεδομένων, τεχνητή νοημοσύνη, μηχανική μάθηση, διεπαφή ανθρώπου-μηχανής όταν αναλύουμε το F-35, υπάρχουν γνώσεις στους τομείς της Πληροφορικής που απαιτούνται για να πετάξουμε και να δοκιμάσουμε το F-35 σε σύγκριση με αεροσκάφη προηγούμενης γενιάς;
Οι πιλότοι δεν απαιτείται να έχουν συγκεκριμένες γνώσεις στους τομείς της Πληροφορικής (IT) πριν πετάξουν ή δοκιμάσουν το F-35 σε σχέση με τη σύνδεση δεδομένων, την τεχνητή νοημοσύνη, τη μηχανική εκμάθηση ή τη διεπαφή ανθρώπου-μηχανής. Όταν το F-35 έχει αναβάθμιση ή ενημέρωση στα συστήματα που περιλαμβάνουν IT, οι πιλότοι συνεργάζονται στενά με την ομάδα Flight Test και τους μηχανικούς μας για να διασφαλίσουν ότι είμαστε προετοιμασμένοι με τις βασικές πληροφορίες και τις απαραίτητες λίστες ελέγχου που απαιτούνται για τη δοκιμή των συστημάτων. Έχουμε δει επίσης επιτυχημένη ενσωμάτωση αναβαθμίσεων τύπου AI, όπως το Automated Ground Collision Avoidance System(AGCAS), σε πολλές πλατφόρμες Lockheed Martin. Το AGCAS ξεκίνησε με το F-16 και αποδείχθηκε κρίσιμο για τη διάσωση της ζωής των πιλότων, οδηγώντας στην ενσωμάτωση του AGCAS στο F-35 νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Συνεχίζουμε να ενσωματώνουμε νέες τεχνολογίες και δυνατότητες στο F-35 για να ξεπεράσουμε τις αναδυόμενες απειλές και οι πιλότοι συνεργάζονται συνεχώς με τους μηχανικούς και τους προγραμματιστές για να εξασφαλίσουν ένα ασφαλές και αποτελεσματικό προϊόν.
Μπορείτε να εξηγήσετε κάτι σχετικά με τις δυνατότητες EW/ESM του F-35 σε σύγκριση με τις πλατφόρμες 4ης γενιάς; Είναι αρκετά για να αναλάβουμε μια αποστολή SEAD ; και πού βρισκόμαστε με την ενσωμάτωση του AARGM-ER;
Η ικανότητα F-35 EW, η δυνατότητα ηλεκτρονικού πολέμου, είναι μια βασική λειτουργία που επιτρέπει στους πιλότους να λειτουργούν χρησιμοποιώντας τη σύντηξη αισθητήρων. Η προηγμένη σουίτα αισθητήρων του F-35, η οποία σε σύγκριση με το F-16 είναι πολύ πιο προηγμένη λόγω του τρόπου με τον οποίο η σύντηξη αισθητήρων ενσωματώνεται στο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, επιτρέπει στο F-35 να εντοπίζει και να παρακολουθεί τα ραντάρ εμπλοκής των εχθρικών δυνάμεων και να διακόπτει πραγματικά τις επιθέσεις. Επιπλέον, παρέχει στους πιλότους αυτή την ικανότητα προειδοποίησης πυραύλων 360 μοιρών με πολύ ακριβή τρόπο υψηλής πιστότητας χρησιμοποιώντας τη σύντηξη αισθητήρων σε συνδυασμό με το σύστημα DAS ή το σύστημα κατανεμημένου διαφράγματος.
Όταν συγκρίνουμε το F-35 με ιπτάμενα αεροσκάφη 4ης γενιάς, προφανώς το stealth παίζει μεγάλο ρόλο, είναι πραγματικά ένα από τα μεγάλα χαρακτηριστικά της ικανότητας πέμπτης γενιάς, αλλά παίζει επίσης μεγάλο ρόλο στο EW.
Όσον αφορά την αποστολή SEAD και την ενσωμάτωση του AARGM-ER, πολλοί πιλότοι ανέφεραν ότι οι τακτικές για τις αποστολές SEAD αλλάζουν ακριβώς λόγω του τι μπορεί να κάνει το F-35. Μπορεί να πάει μακρύτερα σε απειλούμενες τοποθεσίες όπου τα αεροσκάφη 4ης γενιάς δεν θα μπορούσαν. Επομένως, αυτή είναι μια μεγάλη βελτίωση και μια μεγάλη αλλαγή τακτικής στη νοοτροπία για το πώς ορισμένοι από τους πελάτες με τους οποίους μιλήσαμε χρησιμοποιούν αυτό το αεροσκάφος σε ορισμένες από τις αποστολές SEAD. Χάρη στην ενσωμάτωση και τη διαλειτουργικότητα με αεροσκάφη 4ης γενιάς, τα αεροσκάφη 5ης γενιάς μπορούν να βελτιώσουν τις ικανότητες των παλαιών αεροσκαφών διαβιβάζοντας τα δεδομένα που μπορούν να φτάσουν σε περιοχές όπου τα αεροσκάφη 4ης γενιάς δεν μπορούν.
Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε ακόμη στη φάση δοκιμών και ολοκλήρωσης για το AARGM-ER και μου είπαν ότι οι δοκιμές πήγαν καλά και θα συνεχίσουν να το κάνουν για να διασφαλίσουμε ότι παρέχουμε αυτό το ποιοτικό προϊόν με το αεροσκάφος και τον πύραυλο.
Μπορείτε να εξηγήσετε εν συντομία πώς διαφέρει μια πτήση CAS που εκτελείται από το F-35 από μια πτήση του Viper; Το F-35 έδωσε την ευκαιρία να «ξεκλειδώσει» ένα νέο δόγμα CAS; Και τι γίνεται με άλλους τύπους αποστολών;
Αντικειμενικά, έχετε τους ίδιους στρατηγικούς στόχους αποστολής για την Κλειστή Αεροπορική Υποστήριξη , αλλά είναι ελαφρώς διαφορετικός μεταξύ του F-35 και του F-16. Πολλές από τις αποστολές CAS που έχω πετάξει προηγουμένως σε μάχη με το F-16 ήταν σε περιβάλλοντα πολύ χαμηλής απειλής, χωρίς απειλές αέρος-αέρος ή αεροσκάφη που πετούσαν κοντά μας. Έτσι επικεντρωθήκαμε κυρίως στις τακτικές αέρος-εδάφους. Και αυτό που παρέχει το F-35, όπως ανέφερα προηγουμένως, είναι ότι ενώ μπορεί ακόμα να κάνει πολλές από τις τακτικές αέρος-εδάφους που θα κάνει ένα F-16 όσον αφορά την κλειστή αεροπορική υποστήριξη, τώρα είμαστε επίσης σε θέση να το κάνουμε αυτό σε τοποθεσίες υψηλότερης απειλής με βάση τους κανόνες εμπλοκής και προφανώς αυτό θέλει να κάνει ο πελάτης με το F-35 όταν πρόκειται για το δόγμα στενότερης υποστήριξης.
Όσον αφορά την ευκαιρία να ξεκλειδώσετε ένα νέο δόγμα CAS, θα έπρεπε να πω ότι θα εξαρτηθεί από τους πελάτες μας και τον τρόπο με τον οποίο εκτελούν επιχειρησιακά την αποστολή για στενή αεροπορική υποστήριξη και για ποιο σκοπό χρησιμοποιούν το αεροσκάφος . Όπως ανέφερα, οι δυνατότητες του F-35 τους επιτρέπουν να κάνουν πολύ περισσότερα πράγματα από τα παλαιού τύπου αεροσκάφη σε τοποθεσίες υψηλής απειλής, κυρίως λόγω της σύντηξης stealth και αισθητήρων και των προηγμένων σουιτών αισθητήρων, καθώς και των εσωτερικών όπλων. Το αν θα αλλάξουν το δόγμα CAS ή όχι εξαρτάται από τη χώρα και τους πελάτες μας. Ωστόσο, η ικανότητα του F-35 είναι σίγουρα υψηλότερη από αυτή που πέταξα προηγουμένως με το F-16.
Προφανώς υπάρχουν και άλλοι τύποι αποστολής για τους οποίους κάθε πελάτης χρησιμοποιεί το F-35 τόσο σε επιθετικό όσο και σε αμυντικό τύπο τακτικής λύσης. Βλέπουμε το F-35 να μεγιστοποιείται στις δυνατότητές του από τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει. Η ικανότητά του Stealth, οι πληροφορίες δεδομένων High Fidelity που αποστέλλονται όχι μόνο σε άλλα F-35, αλλά σε διάφορες βάσεις στο πεδίο της μάχης για να περιλαμβάνουν αέρα, γη, θάλασσα, διάστημα και κυβερνοχώρο. Γίνεται ένας κρίσιμος κόμβος ικανός να επηρεάσει διάφορους τύπους αποστολών και εκεί μπορώ να δω το F-35 να αλλάζει πραγματικά τακτική και να παρέχει μια νέα ευκαιρία να ξεκλειδώσει ορισμένα δόγματα.
Πιστεύετε ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο βελτίωσης σε αυτόν τον τομέα; Και εν τέλει, απαιτείται καν λαμβάνοντας υπόψη τις συνολικές δυνατότητες του αεροσκάφους;
Για την εμπειρία μου με το F-35 και το F-16, πιστεύω ότι ο μύθος έχει καταρριφθεί. Κάτι που πραγματικά μου έκανε έκπληξη όταν πετούσα το F-35 είναι η απίστευτη ικανότητά του να ελίσσεται με πιο αργές ταχύτητες απ ό,τι θα είχα με το F-16.
Τα προηγμένα χειριστήρια πτήσης, καθώς και οι μεγάλοι οριζόντιοι σταθεροποιητές στο πίσω μέρος, του δίνουν τη δυνατότητα να πετάει με μικρότερες ταχύτητες και να έχει πλήρη ικανότητα των χειριστηρίων πτήσης να ελίσσει τη μύτη με τρόπους και κατεύθυνση που δεν μπόρεσα ποτέ να κάνω με το F-16. Νομίζω ότι αυτή είναι μια μεγάλη ικανότητα και μια απόδειξη της ικανότητας ελιγμών του F-35.
Στο F-16 αρέσει να πηγαίνει γρηγορότερα ή να βελτιστοποιεί το βάρος της στροφής του, επομένως είναι ένας διαφορετικός τύπος αερομαχίας , αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το F-35 δεν μπορεί να κυνηγήσει… Έχω μείνει έκπληκτη με το πώς αυτό το αεροσκάφος μπορεί να ελίσσεται ειδικά σε χαμηλά ταχύτητες.
Αν με ρωτήσετε αν υπάρχει περιθώριο βελτίωσης σε αυτόν τον τομέα, με κάθε ειλικρίνεια, λέω ότι εξαρτάται πραγματικά από το πώς θα το χρησιμοποιήσουν οι πελάτες μας το F-35.
Στο τέλος, το F-35 είναι πραγματικά εκεί για να μεγιστοποιήσει της stealth ικανότητες του, να μεγιστοποιήσει τη σύνδεση δεδομένων και τη σύντηξη αισθητήρων και να παρέχει αυτά τα δεδομένα στο υπόλοιπο πεδίο μάχης.
Είναι πολύ ευέλικτο και μπορεί να πολεμήσει. Μπορεί να πετάξει πολύ πέρα από την οπτική εμβέλεια συλλέγοντας δεδομένα και εισάγοντας τον εαυτό του σε περιοχές υψηλής απειλής, όπου η χαμηλή παρατηρητικότητα είναι το κλειδί για την επιβίωση, καθώς και τη φονικότητα, και είναι σε θέση να χρησιμοποιεί όπλα όπου χρειάζεται και όπου τα προηγούμενα μαχητικά 4ης γενιάς .
Σχετικά με τον David Cenciotti
Ο David Cenciotti είναι δημοσιογράφος με έδρα τη Ρώμη της Ιταλίας. Είναι ο ιδρυτής και συντάκτης του «The Aviationist», ενός από τα πιο διάσημα και διαβασμένα blog στρατιωτικής αεροπορίας στον κόσμο. Από το 1996, γράφει για μεγάλα περιοδικά παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των Air Forces Monthly, Combat Aircraft και πολλών άλλων, καλύπτοντας την αεροπορία, την άμυνα, τον πόλεμο, τη βιομηχανία, τις πληροφορίες, το έγκλημα και τον κυβερνοπόλεμο. Έχει αναφερθεί από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Αυστραλία και τη Συρία και πέταξε πολλά μαχητικά αεροσκάφη με διαφορετικές αεροπορικές δυνάμεις. Είναι πρώην 2ος υπολοχαγός της ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας, ιδιώτης πιλότος και πτυχιούχος Μηχανικός Υπολογιστών. Έχει γράψει πέντε βιβλία και έχει συνεισφέρει σε πολλά