Υπήρξε τροπολογία για Εμπάργκο Όπλων σε όσους παραβιάζουν την κυριαρχία άλλης χώρας…
Δουλεύει τον εαυτό του, προσπαθεί να δουλέψει και το εσωτερικό της χώρας του ο Πρόεδρος Ερντογάν για την αγορά και αναβάθμιση των Τούρκικων F-16. Μπορεί να μην είναι βέβαιο αν θα πάρουν τα αεροσκάφη η όχι, άλλα σίγουρα οι προσπάθειές του για την στρατιωτική αναβάθμιση της χώρας, γενικότερα έχει πέσει έξω.
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Να διασκεδάσει τους φόβους ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν την πώληση 40 μαχητικών F-16 Block 70 και την αναβάθμιση περίπου 80 υφισταμένων F-16 στην ίδια έκδοση, επεδίωξε ο πρόεδρος Ερντογάν με δηλώσεις του στις 20 Ιουλίου.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την πτήση επιστροφής από την Τεχεράνη, ο Τούρκος πρόεδρος ανάφερε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν έθεσε κανέναν όρο για την πώληση, κατά την συνάντησή τους στην σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη. Η συνάντηση αυτή όμως έγινε το διήμερο 29-30 Ιουνίου, δηλαδή πριν την ψήφιση της εν λόγω τροπολογίας από την αμερικανική Γερουσία στις 14 Ιουλίου, επομένως ο Τούρκος πρόεδρος επιδιώκει να εμφανιστεί αισιόδοξος.
Παρόλο που ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμως δηλώνει ότι η πώληση είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ, δεν παρέλειψε στην Μαδρίτη να συμπληρώσει το προαπαιτούμενο: “Αλλά χρειάζομαι την έγκριση του Κονγκρέσου ώστε να μπορώ να το κάνω και πιστεύω ότι μπορούμε να την έχουμε“. Εάν όμως ισχύει η ψηφισθείσα τροπολογία, η κατάσταση περιπλέκεται επειδή ακόμη και αν ο Αμερικανός πρόεδρος επικαλεσθεί το εθνικό συμφέρον για έγκριση, θα πρέπει επίσης να περιγράψει στους νομοθέτες ενέργειες που ανέλαβε ώστε να διασφαλίσει κάποια πράγματα ως προς την αεροπορική δραστηριότητα της Τουρκίας σε σχέση με την Ελλάδα. Το τελευταίο, σημαίνει πρακτικώς “διαπραγμάτευση” με την Άγκυρα και λήψη βεβαιώσεων από αυτήν. Σε περίπτωση δε που η Τουρκία ανταποκριθεί θετικά αλλά εν συνεχεία συνεχίσει την παραβατική της συμπεριφορά στο Αιγαίο με αμερικανικά αεροσκάφη, τότε θεωρητικώς θα μπορεί η Ουάσιγκτον να επιβάλει κυρώσεις, ενδεικτικώς στην μορφή της διακοπής υποστηρίξεως με ανταλλακτικά κ.λπ.