Βαρύ το τίμημα για τις Constellation LCS, “σκέψεις επί σκέψεων” για την απόκτηση τους…

 Βαρύ το τίμημα για τις Constellation LCS, “σκέψεις επί σκέψεων” για την απόκτηση τους…

USS-Constellation

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ – HELLAS JOURNAL

Μετά από τα νέα δεδομένα που έθεσε το υπουργείο Εθνικής άμυνας, ύστερα από την επιστολή του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού με την θετική γνωμοδότηση για την εισαγωγή της Ελλάδας στο πρόγραμμα «Constellation», το πολεμικό ναυτικό ξεκινά σταδιακά να συνομιλεί με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.


Στο επιτελείο ομιλούν για τις προκαταρτικές κινήσεις που οφείλει το ναυτικό να κάνει ώστε ν’ αποσαφηνιστούν πολλά σημεία, τα οποία αφορούν την χώρα μας και το όπλο που πραγματικά έχει ανάγκη για πλήρη ανανέωση. Το πρόγραμμα «Constellation», δηλαδή η κατασκευή επτά φρεγατών, όπως είχε ανακοινώσει ο Νίκος Δένδιας, βρίσκεται ήδη στην λίστα της προτεραιοποίησης που πρόκειται να κατατεθεί από το ΓΕΕΘΑ προς τον υπουργό Εθνικής άμυνας.

Και επειδή το πρόγραμμα αυτό «εισέβαλε» στην λίστα αναγκών για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, τόσο από το Γενικό Επιτελείο, όσο και από το πολεμικό ναυτικό, οι επιτελείς θέλουν να συζητηθούν σε πολύ αρχικό στάδιο, ορισμένα σημαντικά ζητήματα.

Στρατιωτικές πηγές τοποθετούν το κόστος ανά μονάδα, στα χρήματα που δαπανούνται για κάθε φρεγάτα Belh@rra, δηλαδή περίπου στο 1 δις ευρώ. Η προοπτική που θέτουν από τη Λ. Μεσογείων, είναι ότι αυτό το τολμηρό εγχείρημα για το πολεμικό ναυτικό, την ναυπηγική βιομηχανία και για την Ελλάδα, δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 7-8 δις.

Το πώς μπορεί να επιτευχθεί μια τέτοια τιμή, όταν οι ανατιμήσεις σε όλες τις πρώτες ύλες έχουν εκτιναχθεί μετά το μέτωπο, κυρίως της Ουκρανίας, αλλά και τι είδους όπλα, ραντάρ, ηλεκτρονικά και τέλος ανθυποβρυχιακά μέσα θα χει η made in Greece «Constellation», παραμένει πρόωρο και άγνωστο. Ακόμη και για όλους όσοι θα συστήσουν την ομάδα εργασίας του πολεμικού ναυτικού που θα επιφορτιστεί με τις συζητήσεις και τις μετέπειτα διαπραγματεύσεις.

Οι ίδιες πηγές πάντως δείχνουν ότι η Αθήνα θα επιδιώξει και πολιτικά να πείσει για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί αυτό το πρόγραμμα. Ωστόσο επισημαίνεται από στρατιωτικές πηγές πως εφόσον οι επτά νέες φρεγάτες φτάνουν ή και ξεπερνούν τις τιμές που δημοσιεύονται, δηλαδή 12-14 δις και πάνω, τότε τα δεδομένα δεν είναι τόσο ευχάριστα μια και η Ελλάδα δεν μπορεί να υποστηρίξει ένα τέτοιο πολυδάπανο εγχείρημα.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *