Σαν σήμερα τo 2003 χάνουμε των Ήρωα Στέφανο Κουρελιά κατά την διάρκεια κατάσβεσης με PZL M-18B

 Σαν σήμερα τo 2003 χάνουμε των Ήρωα Στέφανο Κουρελιά κατά την διάρκεια κατάσβεσης με PZL M-18B

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΥΡΕΛΙΑΣ

Στις 25 Αυγούστου του 2003, ο Αντισμήναρχος Στέφανος Κουρελιάς χάνει την ζωή του μετά από πτώση του πυροσβεστικού αεροσκάφους PZL M-18B της 359 ΜΑΕΔΥ, στην προσπάθεια κατάσβεσης δασοπυρκαγιάς στο δάσος της Αχλαδερής Λέσβου.

Στην προσπάθειά του να πετάξει χαμηλά, είτε για να δει καλύτερα το πεδίο είτε για να ρίξει επιβραδυντικό υγρό στην εστία, ο πιλότος δεν μπόρεσε να αποφύγει κορυφή δέντρου, με αποτέλεσμα να συντριβεί το αεροσκάφος και να χάσει την ζωή του!

Ο Αντισμήναρχος Στέφανος Κουρελιάς ήταν ένας εξαιρετικά έμπειρος χειριστής με πάνω από 4.500 ώρες πτήσης.

Γεννήθηκε στις 16.12.1961 στο Δομοκό Φθιώτιδας.

Το 1979 εισήλθε στη Σχολή Ικάρων και το 1983, αποφοίτησε επιτυχώς με το βαθμό του Ανθυποσμηναγού και την ειδικότητα του Ιπτάμενου.

Μετά την αποφοίτηση του, το 1983 τοποθετήθηκε στην 111 Πτέρυγα Μάχης στο Βόλο ως χειριστής μαχητικού Αεροσκάφους τύπου F – 5.

Το 1985 τοποθετήθηκε στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα ως χειριστής των Αεροσκαφών τύπου C – 130.

Το 1994 αποφοίτησε επιτυχώς από τη Σχολή Κατωτέρων Επιτελών Αεροπορίας.

Το 1995 του απονεμήθηκαν οι ηθικές αμοιβές του παρασήμου Χρυσού Σταυρού του Φοίνικα και του Μεταλλίου Στρατιωτικής Αξίας Γ’ Τάξης.

Το 1998 αποστρατεύθηκε κατόπιν αιτήσεως του με το βαθμό του Επισμηναγού.

Κατα το διάστημα 1999-2002 εργάστηκε ως αρχικά συγκυβερνήτης κι έπειτα κυβερνήτης στις αεροπορικές εταιρείες Galaxy Airways,Cronus Airlines και Axon Airlines,κατά χρονική σειρά.

Τον Ιανουάριο του 2003 επανήλθε στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας ως μόνιμος εξ εφεδρείας Αξιωματικός με τον ίδιο βαθμό και τοποθετήθηκε στην 359 ΜΑΕΔΥ ως χειριστής των αεροσκαφών αεροπυρόσβεσης τύπου PZL M-18.

Το καλοκαίρι του 2003 τοποθετήθηκε στο Κλιμάκιο Μυτιλήνης για αεροπυρόσβεση.

Στις 24 Αυγούστου 2003 προήχθη στο βαθμό του Αντισμήναρχου χωρίς να προλάβει να ενημερωθεί για την προαγωγή του αφού την επομένη μέρα, στις 25 Αυγούστου, έχασε τη ζωή του εξαιτίας της πτώσης του πυροσβεστικού αεροσκάφους, στην προσπάθεια κατάσβεσης δασοπυρκαγιάς στο δάσος της Αχλαδερής Λέσβου.

Ήταν έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών,του Κωνσταντίνου και της Άννας-Μαρίας.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου προς τιμήν του, έστησε μνημείο στο Δάσος Αχλαδερής όπου έχασε τη ζωή του κατά την πτώση του αεροσκάφους του και κάθε χρόνο τελεί Επιμνημόσυνη Δέηση στη μνήμη του.

Πηγή : aigaioreport.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *