Αλλαγές στη Δομή Δυνάμεων και εθελοντική στράτευση των γυναικών…

 Αλλαγές στη Δομή Δυνάμεων και εθελοντική στράτευση των γυναικών…

εθελοντική στράτευση των γυναικών

Πιθανή η μικρή μείωση του χρόνου στράτευσης των ανδρών, που τώρα είναι 9 μήνες – Διαρκής, προαιρετική επανεκπαίδευση και ένταξη στις εφεδρείες στα πρότυπα του φινλανδικού στρατού

Ενα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα ξεκολλήσει τις Ενοπλες Δυνάμεις από τη δομή, τις αντιλήψεις και τη λειτουργία της δεκαετίας του ’80 και θα τις καταστήσει σύγχρονες και αποτελεσματικές στο νέο περιβάλλον απειλών που δημιουργείται δρομολογεί ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας. Ενα σχέδιο που ξεκίνησε με το νομοσχέδιο για την ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Ανάπτυξης Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) και θα ολοκληρωθεί με αλλαγές στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και τη νέου τύπου θητεία.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η νέα θητεία, η οποία σχεδιάζεται με βάση τις νέες οργανωτικές αλλαγές στις Ε.Δ. και τη νέα δομή τους, θα αντλήσει πολλά στοιχεία από το φινλανδικό μοντέλο προσαρμοζόμενη στις ελληνικές ανάγκες και στην ελληνική πραγματικότητα.

Η νέου τύπου θητεία θα προβλέπει και την εθελοντική στράτευση των γυναικών, εισάγοντας έτσι μια μεγάλη καινοτομία, θα προβλέπει διαρκή εθελοντική επανεκπαίδευση και ένταξη στις εφεδρείες, ενώ ο χρόνος στράτευσης θα παραμείνει στους 9 μήνες, πιθανόν με μια μικρή μείωση εάν αυτό κριθεί εφικτό.

Η νέα θητεία θα είναι πιθανότατα το τελικό στάδιο της μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, που δεν περιορίζεται μόνο στα εξοπλιστικά προγράμματα. Οι λόγοι βεβαίως που υποχρεώνουν τον Ν. Δένδια να προωθήσει αυτό το μεταρρυθμιστικό σχέδιο δεν είναι άλλοι από τη «σκουριασμένη» και «γραφειοκρατική» δομή και συγκρότηση των Ε.Δ., σε μια εποχή όπου οι απειλές ασφαλείας έχουν γίνει σύνθετες και πολυπαραγοντικές, όπως αποδεικνύουν ο πόλεμος στην Ουκρανία και τη Γάζα, αλλά και η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *