29 χρόνια από την τραγωδία των δυο F-5 στη Σιθωνία [vid]

 29 χρόνια από την τραγωδία των δυο F-5 στη Σιθωνία [vid]

F-5B Μαρτάκης – Χουσελάς

Ήταν 1η Φεβρουαρίου 1995, όταν δυο αεροσκάφη με επιβαίνοντες αεροπόρους τον Σμηναγό (Ι) Αριστείδη Μαρτάκη, τον Υποσμηναγό (Ι) Περικλή Κουβενταρά και τον ανθυποσμηναγό Γεώργιο Χουσελά, κατά την εκτέλεση χαμηλής πτήσης, συγκρούστηκαν στον ορεινό όγκο του Ίταμου στη Σιθωνία Χαλκιδικής. Με το τραγικό δυστύχημα των δύο F5 οι τρεις χειριστές της Πολεμικής Αεροπορίας πέρασαν στην ιστορία των αθανάτων που έπεσαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.


Η πολιτεία το 2001 ανήγειρε μνημείο προς τιμήν των τριών πεσόντων αεροπόρων στη θέση Ζωγράφου στη Βουρβουρού, κοντά στο 20ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Αγίου Νικολάου – Βουρβουρούς.

Παράλληλα, στην καρδιά του όρους Ίταμος κτίσθηκε κενοτάφιο, όπου αργότερα τοποθετήθηκαν τα λιγοστά οστά των πεσόντων, που βρέθηκαν πολύ καιρό μετά το δυστύχημα και αφότου είχαν ολοκληρωθεί οι έρευνες στην περιοχή.

 

Σμηναγός (Ι) Αριστείδης Μαρτάκης
Σμηναγός (Ι) Αριστείδης Μαρτάκης

Βαθμός Σμηναγός

Υπηρεσία / Μοίρα 113 Πτέρυγα Μάχης

Αεροσκάφος Northrop F-5Α/Β Freedom Fighter

Γεννήθηκε στον Άγιο Γεώργιο Ημαθίας το 1963.

Εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το Σεπτέμβριο του 1981 (57η σειρά) και αποφοίτησε το Μάιο του 1985 με το βαθμό του ανθυποσμη­ναγού.

Εκπαιδεύτηκε στο Σμήνος Μετεκπαιδεύσεως F-5 της 111 Πτέρυγας Μάχης (Νέα Αγχίαλος). Στη­ συνέχεια­ υπηρέτησε στην 341 Μοίρα της 111 ΠΜ και στην 343 Μοίρα της 113 Πτέρυγας Μάχης­ (Μίκρα) ως χειριστής στα αεροσκάφη F-5.

Σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια διατεταγ­με­νης πτήσεως, όταν το αεροσκάφος  F-5B του οποί­ου ή­ταν κυβερνήτης, με εκπαιδευόμενο τον Ανθυποσμηναγό Χουσελά Γεώργιο, προσέκρουσε στο λοφίσκο Στηθούρι της Σιθωνίας, την 1η Φεβρουαρίου 1995.

Ανθυποσμηναγός (Ι) Γεώργιος Χουσελάς
Ανθυποσμηναγός (Ι) Γεώργιος Χουσελάς

Βαθμός Ανθυποσμηναγός

Υπηρεσία / Μοίρα 113 Πτέρυγα Μάχης

Αεροσκάφος Northrop F-5Α/Β Freedom Fighter

Γεννήθηκε  στο Ζευγολατιό Κορινθίας το 1971.

Εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το Σεπτέμβριο του 1989 (65η σειρά) και αποφοίτησε τον Ιούνιο του 1993 με το βαθμό του ανθυποσμη­ναγού.

Τοποθετήθηκε στο Σμήνος Μετεκπαιδεύσεως F-5 της 113 Πτέρυγας Μάχης (Μίκρα) ως χειρι­στής στα αεροσκάφη F-5.

Σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια διατεταγμέ­νης πτήσεως, όταν το αεροσκάφος  F-5Β στο οποίο επέβαινε ως εκπαιδευόμενος, με κυβερνήτη τον Σμηναγό Μαρτάκη Αριστείδη, προσέκρουσε στο λοφίσκο Στηθούρι της Σιθωνίας, την 1η Φεβρουαρίου 1995.

 

http://www.pasoipa.org.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *