Με ταχείς ρυθμούς η Πολεμική Αεροπορία για την απόκτηση των νέων ελικοπτέρων

 Με ταχείς ρυθμούς η Πολεμική Αεροπορία για την απόκτηση των νέων ελικοπτέρων

Μετά τη χθεσινή θετική γνωμοδότηση από το Κοινοβούλιο για πέντε εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων, κάποια εκ των οποίων είχαν καθυστερήσει από επικίνδυνα ως αυτοκαταστροφικά, φαίνεται πως γενικότερα στον χώρο των εξοπλισμών επικρατεί αφύπνιση. Πιθανώς, αυτό συνδέεται με τις άνοδο στην επενδυτική βαθμίδα του ελληνικού αξιόχρεου από τους διεθνείς οίκους χρηματοπιστωτικής αξιολόγησης (rating agencies), καθώς ο στόχος αυτός εύλογα αποτελούσε απόλυτη κυβερνητική προτεραιότητα.


Η κινητοποίηση συνδέεται και με το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο τέλος του χρόνου και τα στρατιωτικά Επιτελεία φροντίζουν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες που θα τους επιτρέψουν την αξιοποίηση πιστώσεων που ήδη υπάρχουν στους λογαριασμούς τους. Το πρόβλημα είναι, ότι σε περίπτωση που δεν τελεσφορήσουν αυτές οι προσπάθειες, τα χρήματα επιστρέφουν στο υπουργείο Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) αντί να παραμένουν στους λογαριασμούς για τα προγράμματα που έχουν δεσμευθεί, με όποιον κίνδυνο αυτό συνεπάγεται για την απώλεια ή μεταχρονολόγηση της δαπάνης.

Όπως πληροφορείται το DP, σε συνέχεια της αυτονόητης εδώ και πολλά χρόνια προτεραιότητας για την «εν συνεχεία υποστήριξη» (FOS: Follow-on-Support) του Αεροφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης & Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ), το οποίο έλαβε τη θετική γνωμοδότηση της αρμόδιας Επιτροπής του Κοινοβουλίου, χθες διεξήχθη και σύσκεψη του Ανωτάτου Αεροπορικού Συμβουλίου (ΑΑΣ) και ανάμεσα σε άλλα, ενέκρινε την αναγκαιότητα – σκοπιμότητα της απόκτησης 14 νέων ελικοπτέρων AW 139 της ιταλικής εταιρίας Leonardo.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *