Ένα μνημείο στην Κηφισιά για τον αξέχαστο ΗΡΩΑ Νικόλαο Σιαλμά [pics]

 Ένα μνημείο στην Κηφισιά  για τον αξέχαστο ΗΡΩΑ Νικόλαο Σιαλμά [pics]

Μνημείο Νικολάου Σιαλμά στην Κηφισιά

Την Κυριακή 31 Δεκεμβρίου και ώρα 13.00, θα πραγματοποιηθεί από τον Δήμο Κηφισιάς, η λιτή τελετή των αποκαλυπτηρίων του μνημείου του Ήρωα Υποσμηναγού Νικόλαου Σιαλμά, στην γειτονιά του στην Κάτω Κηφισιά (Όθωνος και Σιαλμά).

Η λιτή τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία της οικογένειάς του. Πρόκειται για οφειλόμενο χρέος τιμής και μνήμης στον Νικόλαο Σιαλμά, που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια αναχαίτισης τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο, σημειώνει η δημοτική Αρχή.

Ιστορία

Στις 18 Ιουνίου του 1992, απογειώθηκαν ο Νικόλαος Σιαλμάς απογειώθηκε από την 114 Πτέρυγα Μάχης, μαζί με ένα δεύτερο Mirage F-1CG. Στόχος να αναχαιτίσουν δύο τουρκικά F-16 στο βόρειο Αιγαίο.

 

Νικόλαος Σιαλμάς: Το χρονικό της τραγωδίας
Ο Σιαλμάς επιχείρησε να αντιμετωπίσει τα τουρκικά F-16 με Mirage F-1 CG, της 342 Μοίρας Παντός Καιρού. Τα τουρκικά αεροσκάφη όμως αντέδρασαν και η αναγνώριση εξελίχθηκε σε εμπλοκή. Σύμφωνα με τον δεύτερο χειριστή Ι. Μανωλάκο, κατά τους ελιγμούς που ακολούθησαν, τα Ελληνικά αεροσκάφη κατέβηκαν σε πολύ χαμηλό ύψος με σκοπό να αποκτήσουν τακτικό πλεονέκτημα. Κάποια στιγμή όμως, ο Σμηναγός Μανωλάκος είδε το αεροσκάφος του Σιαλμά να προσκρούει στη θάλασσα και να συντρίβεται. Είχαν περάσει 17 λεπτά από τη διαταγή απογείωσης.

 

Ο ηρωικός πιλότος γεννήθηκε το 1965 στο Θέρμο Αιτωλοα­καρ­νανίας. Εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το Σεπτέμβριο του 1984 και αποφοίτησε τον Ιούνιο του 1988 με το βαθμό του ανθυποσμηναγού. Το νότιο άκρο του Αγίου Ευστρατίου, μετονομάστηκε από Τρυπητή σε Νικόλαος Σιαλμάς για να τιμηθεί η πράξη του. Στήθηκε μάλιστα και ένα μεγάλο μνημείο από την Πολεμική Αεροπορία σε περίοπτη θέση: Μια σπαρτιατική ασπίδα μαζί με ένα δόρυ, που είναι ο θυρεός της 342 Μοίρας Παντός Καιρού, στην οποία ανήκε ο Σιαλμάς. Η επιγραφή αναφέρει με κεφαλαία γράμματα ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ. Το μνημείο είναι τόσο μεγάλο, που φαίνεται από ψηλά κάθε φορά που οι αεροπόροι περνούν από την περιοχή.

Όταν ο πατέρας του Σιαλμά αντίκρισε το μνημείο είπε χαρακτηριστικα: «Θυμάμαι που από πιτσιρικάς μου έλεγε “Θα με γράψουν με μεγάλα γράμματα! Θα φτάσω ψηλά”. Όμως, δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε τι εννοούσε. Πιστεύαμε ότι το έλεγε επειδή θα έμπαινε στη Σχολή Ικάρων. Πού να καταλάβουμε τι ήθελε να μας πει τότε, μιλώντας γι’ αυτά τα μεγάλα γράμματα…».

amarysia.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *