Σαν σήμερα χάνει την ζωή του ο Ανθυποσμηναγός Παναγιώτης Πολυμενάκος

 Σαν σήμερα χάνει την ζωή του ο Ανθυποσμηναγός Παναγιώτης Πολυμενάκος

Στις 24 Οκτωβρίου 1943, ο Ανθυποσμηναγός Παναγιώτης Πολυμενάκος έχασε τη ζωή του κατά την εκτέλεση επιθετικής περιπολίας στα νότια παράλια της Κρήτης με αεροσκάφος Baltimore της 13ης Μοίρας Ελαφρού Βομβαρδισμού.

Βιογραφικό Σημείωμα
Γεννήθηκε το 1919 στην Άρνα Λακωνίας.

Υπηρέτησε στην Ελληνική Αεροπορία αρχικά ως εθελοντής στρατεύσιμος Σμηνίτης και στη συνέχεια κατατάχθηκε ως έφεδρος. Τον Ιανουάριο του 1941 εισήλθε στη Σχολή Πολυβολητών-Βομβαρδιστών, από την οποία αποφοίτησε τον Μάϊο του 1941 με βαθμό έφεδρου Σμηνία Πολυβολητή-Βομβαρδιστή. Έφυγε για τη Μέση Ανατολή, όπου απέκτησε πτυχίο ασυρματιστή εδάφους και ασυρματιστή-πολυβολητή και πολέμησε εναντίον των κατακτητών.

Αιχμαλωτίστηκε στις 24 Οκτωβρίου 1943 κατά την εκτέλεση επιθετικής περιπολίας στα νότια παράλια της Κρήτης με αεροσκάφος Baltimore της 13ης Μοίρας Ελαφρού Βομβαρδισμού, όταν χτυπημένος από αντιαεροπορικά πυρά του εχθρού αναγκάστηκε να προσθαλασσωθεί στις ακτές της Δυτικής Κρήτης.

23 Οκτωβρίου 1943

O υποσμηναγός Νίκος Κοσκινάς είναι ο χειριστής ενός Baltimore που πραγματοποιεί αποστολή στο νότιο Αιγαίο, βορείως της Κρήτης. Πλήρωμα είναι ο Παναγιώτης Πολυμενάκος, ο Πάνος Τσιρίκογλου και ο Νεοζηλανδός Μάικ Μπανκς (όλα τα πληρώματα έχουν έναν Βρετανό ως μέλος του πληρώματος). Eπειτα από σφοδρό φράγμα αντιαεροπορικού πυρός, το αεροπλάνο πραγματοποιεί αναγκαστική προσγείωση ανοιχτά της Γαύδου: διασώζονται μόνον ο N. Kοσκινάς και ο βαριά τραυματισμένος Π. Tσιρίκογλου. Kαι οι δύο θα συλληφθούν αιχμάλωτοι από τους Γερμανούς, περνώντας το υπόλοιπο του πολέμου σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως. Θα επιστρέψουν στην Eλλάδα το 1946, ο Π. Tσιρίκογλου με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.

pasoipa

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *