Προς ένταξη ως επιχειρησιακά τα πρώτα MH-60R στο Πολεμικό Ναυτικό

 Προς ένταξη ως επιχειρησιακά τα πρώτα MH-60R στο Πολεμικό Ναυτικό

Ελικόπτερο MH-60R

Η «ώρα μηδέν» για την ένταξη των «Ρομέων» του Πολεμικού Ναυτικού, των ελικοπτέρων MH-60R Romeo, γνωστών κι ως «φονιάδων των υποβρυχίων», που θα κάνουν… διάφανο τον βυθό του Αιγαίου, έφτασε.

Του Χρήστου Μαζανίτη


Μόλις πριν από λίγες ημέρες, στις 9 Μαρτίου, δημοσιεύαμε στο enikos.gr αποκλειστικές φωτογραφίες από την άφιξη του τρίτου «Ρομέου» του Πολεμικού Ναυτικού στην 112 Πτέρυγα Μάχης, στην Ελευσίνα.

Είχε προηγηθεί η παράδοση 2 ελικοπτέρων Romeo στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας στις 24 Φεβρουαρίου, με το enikos.gr να έχει αποκλειστική φωτογραφία από τη στιγμή εκφόρτωσής τους από το θηριώδες μεταγωγικό C-17 της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, που προσγειώθηκε στην αναβαθμισμένη πίστα της 112 Πτέρυγας Μάχης, στην Ελευσίνα.

Πρόκειται για τα ελικόπτερα με αύξοντα αριθμό ΠΝ 75, ΠΝ 77 και ΠΝ 76, που είναι το τελευταίο που παρελήφθη.

Την Τετάρτη, στις 11.00 το πρωί πρόκειται να πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή ένταξης των ROMEO στο Πολεμικό Ναυτικό, με τις πληροφορίες του enikos.gr να αναφέρουν ότι εκτός απροόπτου το «παρών» στην ειδική τελετή θα δώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η τελετή έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στη «φωλιά» των ελικοπτέρων της Αεροπορίας Πολεμικού Ναυτικού, στο Κοτρώνι του Μαραθώνα.

Όπως έχουμε τονίσει ξανά, η Ελλάδα με την απόκτηση των συνολικά 7 ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου ΜΗ-60R έρχεται να απαντήσει εμφατικά στην τουρκική απειλή ναυπήγησης 6 υποβρυχίων TYPE-214, παρόμοια με τα δικά μας ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ.

Είναι ό, τι αρτιότερο έχει κατασκευαστεί τεχνολογικά στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Δεν θα είναι καθόλου υπερβολή εάν κάποιος υποστηρίξει ότι οι 7 «Ρομέοι» θα κάνουν διάφανο τον βυθό του Αιγαίου για τα αντίπαλα υποβρύχια.

Η Ελλάδα είναι η έβδομη χώρα που παραλαμβάνει το ναυτικό ελικόπτερο του U.S. Navy ΜΗ-60R. Στην Ευρώπη, η Δανία επιχειρεί με 9 ΜΗ-60R. Το 2023, η Ισπανία και η Νορβηγία παρήγγειλαν συνολικά 14 ελικόπτερα MH-60R.

Η Ελλάδα παρήγγειλε τα ελικόπτερα MH-60R σε 2 φάσεις— 4 τον Ιούλιο 2020, και 3 Απριλίου 2021 μέσω διακρατικής συμφωνίας Foreign Military Sales (FMS) με την Αμερικανική Κυβέρνηση.

Τα υπόλοιπα τέσσερα θα αφιχθούν το 2025, ολοκληρώνοντας την αγορά του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας.

Τα ΜΗ-60R του Πολεμικού Ναυτικού θα προστεθούν στα 11 υπάρχοντα S-70B/B6 SEAHAWK στη Βάση Ελικοπτέρων Ναυτικού στο Κοτρώνι. Γνωστά και ως Aegean Hawks, τα ελικόπτερα αυτά είχαν αγοραστεί απευθείας από τη Sikorsky μεταξύ 1994 και 2005 κι έχουν υποστεί πρόγραμμα εκτεταμένης συντήρησης κι αναβάθμισης.

Τα «Romeo» προέρχονται από την οικογένεια των Black Hawk. Είναι στην ουσία η ναυτική έκδοση του διάσημου ελικοπτέρου.

Πέφτουν υπογραφές
Ταυτόχρονα, τρέχει με ταχείς ρυθμούς το πρόγραμμα απόκτησης συνολικά 35 ελικοπτέρων Black Hawk από την Αεροπορία Στρατού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, το ΓΕΣ σε συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ και την ΓΔΑΕΕ θα έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την υπογραφή της σύμβασης προμήθειας των Black Hawk έως το τέλος του μήνα, «σε κάθε περίπτωση πριν από τις 29 Μαρτίου, που είναι η καταληκτική ημερομηνία» όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε αρμόδια πηγή.

Η σύμβαση θα περιλαμβάνει την προμήθεια 24+11 ελικοπτέρων Blackhawk αποκλειστικά για την Αεροπορία Στρατού. Από τα 24 ελικόπτερα, τα 20 προορίζονται για την άμεση αντικατάσταση των υπέργηρων ελικοπτέρων UH-1H γνωστά κι ως Huey, που φτάνουν τα 50 χρόνια υπηρεσίας. Τα 4 θα είναι με ειδική διαμόρφωση –δηλαδή με οπλικά συστήματα και φορείς εκτόξευσης ρουκετών στις πτέρυγες – και προορίζονται αποκλειστικά για τις «Σκιές του Αιγαίου», την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ.

Η προαίρεση για επιπλέον 11 σημαίνει ότι η Αεροπορία Στρατού έχει «κλειδώσει» την τιμή για ακόμη 11, με στρατιωτικούς κύκλους να εξηγούν στο enikos.gr ότι θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η παραγγελία τους.

Ο λόγος της επείγουσας υπογραφής της σύμβασης από την Ελλάδα ήταν για να προλάβει τις προθεσμίες παραγγελίας των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες έχουν προχωρήσει σε μαζική παραγγελία 135 ελικοπτέρων, με τιμή 20 εκατ. το καθένα. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα αγοράζει με τιμή που αγοράζει και ο αμερικανικός στρατός και μάλιστα κατά 25% φθηνότερα από τη διεθνή τιμή.

Συνολικά, υπολογίζεται ότι η προμήθεια των 35 ελικοπτέρων, μαζί με τους εξομοιωτές, τα ανταλλακτικά τους και την υποστήριξη για 7 χρόνια ανέρχεται στα 1,1 δισ.

Σε ό, τι αφορά τα ελικόπτερα, πρόκειται για την έκδοση «Μ», που είναι η τελευταία εξέλιξη και προορίζεται να υπηρετεί έως το 2050 στον αμερικανικό στρατό.

Το γεγονός πλήρους υποστήριξης των ελικοπτέρων για 7 χρόνια αποτελεί το πιο καίριο σημείο της σύμβασης σε ό, τι αφορά τις διαθεσιμότητες. Υπενθυμίζεται ότι πανάκριβα οπλικά συστήματα αντιμετωπίζουν προβλήματα διαθεσιμοτήτων λόγω της κοντόφθαλμης πρακτικής αρκετών πολιτικών ηγεσιών στο παρελθόν να δίνουν το «πράσινο φως» αγοράς χωρίς υποστήριξη και σε σύντομο χρονικό διάστημα να βγαίνουν σε καθεστώς… αχρηστίας ή απαξίωσης λόγω έλλειψης ανταλλακτικών.

Το εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι ότι με την παραγγελία των Black Hawk η Αεροπορία Στρατού αποκτά ίδιο τύπο ελικοπτέρων με το Πολεμικό Ναυτικό (που έχει τα Aegean Hawk και τα Romeo), ελικόπτερα που βασίζονται στην ίδια πλατφόρμα και μοιράζονται πολλά κοινά στοιχεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις οικονομίες κλίμακος που θα δημιουργηθούν κτλ.

Αναλυτικά, η λίστα περιλαμβάνει:
35 ελικόπτερα UH-60M Black Hawk
80 κινητήρες T700-GE 701D (70 εγκατεστημένοι, 10 επιπλέον)
44 συστήματα αυτοπροστασίας AN/AAR-57 Common Missile Warning Systems (CMWS) (35 για τα ελικόπτερα κι επιπλέον 9 ως διαθέσιμα για ανταλλακτικά)
85 συστήματα H-764U Embedded Global Position Systems with Inertial Navigation (EGI) πακέτο με το «Μοναδικό για την Ελλάδα selective availability anti-spoofing module» (SAASM) (70 για τα ελικόπτερα κι επιπλέον 15 ως αντικαταστάτες)
85 AN/ARC-231A VHF/UHF/LOS SATCOM radio systems
AN/ARC-231 Receivers/Transmitters RT-1808A (or future replacement)
VHF/UHF/LOS SATCOM radios
APR-39C(V)1/4 Radar Warning Receivers
AVR-2B Laser Detecting Sets
APX-123A Identification Friend or Foe (IFF) Transponders
ARC-220 High Frequency (HF) radios με KY-100M
VRC-100 Ground Stations
AN/PYQ-10 Simple Key Loaders (SKLs)
KIV-77 Common IFF Applique Crypto Computers COMSEC Encryption devices
AN/ARN-147(V) Very High Frequency Omni-Directional Range (VOR)/Instrument Landing System (ILS) Receiver Radios
AN/ARN-149(V) Low Frequency (LF)/Automatic Direction Finder (ADF) Radio Receivers
AN/ARN-153 Tactical Air Navigation System (TACAN) Receiver Transmitters
AN/APN-209 Radar Altimeters
AN/ARC-210 radios
EBC-406HM Emergency Locator Transmitters (ELTs)
Encrypted Aircraft Wireless Intercommunications Systems (EAWIS)
Improved Heads Up Displays (IHUD)
Signal Data Converters for IHUD
Color Weather Radars
MX-0D EO/IR with Laser Designators
EO/IR Cabin Monitoring Systems; EO/IR Digital Video Recorders
AN/ARC-201D RT-1478D radios
Engine Inlet Barrier Filters (EIBF)
Ballistic Armor Protection Systems (BAPS)
Internal Auxiliary Fuel Tank Systems (IAFTS)
Fast Rope Insertion Extraction Systems (FRIES)
External Rescue Hoists (ERH)
Rescue Hoist Equipment Sets
Dual Patient Litter System (DPLS) Sets
Martin Baker Palletized Crew Chief/Gunner Seats with crashworthy floor structural modifications
External Stores Support System (ESSS)
Integrated Tow Plates Production Assets; Universal Software Loading Kits
60kVA Generator Kits
Instrument Panels
DF-500 Personal Location Systems
Trakkabeam Searchlights
External Gun Mount Systems
M-134 Mini Gun Systems
M-240 machine guns; 7.62mm Cartridges
2.75” Rockets
Flare IR Countermeasure M206
Decoy Flare CM M211
CTG Impulse BBU-35/B; CTG, 25.4mm
Decoy, Chaff, M839/RR170/ Series
M255A2 MK-66 Night Reliability Indicator (NRI)
Cartridge, Aircraft Fire Extinguisher
Cartridge, Impulse
Thruster Control Unit (TCU) -3/A
Cartridge, Aircraft; Black Hawk Aircrew Trainer (BAT)
Black Hawk Maintenance Trainer (BHMT-M)
Black Hawk Avionics Trainer
Maintenance Blended Reconfigurable Avionics Trainer (MBRAT)
CAPT-E-Visual & Control System (CAPT-E VCS)
training devices
helmets
transportation
organizational equipment
spare and repair parts, support equipment, tools and test equipment, technical data and publications, personnel training and training equipment, U.S. Government and contractor engineering, technical, logistics support services

Δείτε περισσότερα

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *