Σαν σήμερα 14/11 ο επαναπατρισμός των τριών Μοιρών της ΕΒΑ από την Ιταλία

 Σαν σήμερα 14/11 ο επαναπατρισμός των τριών Μοιρών της ΕΒΑ από την Ιταλία

14/11/1944 – Τα αεροπλάνα της 13ης Μοίρας Ελαφρού Βομβαρδισμού συνοδευόμενα από τα καταδιωκτικά των Μοιρών 335 και 336 προσγειώθηκαν στο Χασάνι (Ελληνικό). Έτσι, ο επαναπατρισμός των τριών Μοιρών της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας από την Ιταλία ολοκληρώθηκε.

14/11/1943 – Τέσσερα Hurricane της 336 Βασιλικής Ελληνικής Μοίρας Διώξεως απογειώθηκαν από αεροδρόμιο της Λιβύης, για να πλήξουν στόχους στην οδό Ιεράπετρας-Καστελλίου (τελευταία από τις επιχειρήσεις της Μοίρας στη μεγαλόνησο που άρχισαν στις 9 του μήνα). Κατά τη διάρκεια της επιδρομής δύο από τους χειριστές, ο Ανθυποσμηναγός Κωνσταντίνος Ψιλόλιγνος και ο Σμηνίας Δημήτριος Σαρεώνης, καταρρίφθηκαν από εχθρικά πυρά και φονεύθηκαν. Οι άλλοι δύο χειριστές, ο Υποσμηναγός Ε. Καρύδης και ο Σμηνίας Γ. Μαδεμλής, χτυπημένος από αντιαεροπορικά πυρά, προέβησαν σε αναγκαστική προσγείωση΄ συνελήφθησαν από τους Γερμανούς και παρέμειναν μέχρι το τέλος του Πολέμου σε στρατόπεδο αιχμαλώτων.

14/11/1940 – Σχηματισμός έξι Fairey Battle και επτά Blenhein των 33 και 32 Μοιρών Βομβαρδισμού, αντίστοιχα, ανέλαβαν αποστολή βομβαρδισμού των αεροδρομίων της Κορυτσάς. Τέσσερα Fairey επιτέθηκαν κατά του βόρειου αεροδρομίου, καταστρέφοντας ένα ιταλικό αεροπλάνο Caproni CA 133 και προξενώντας ζημιές σε άλλα τέσσερα. Λίγο αργότερα δύο Blenhein και δύο Fairey προσέβαλαν το νότιο αεροδρόμιο, καταστρέφοντας δέκα εχθρικά αεροπλάνα, ενώ άλλα τόσα υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Ένα Blenhein χτυπήθηκε και εξερράγη στον αέρα από βολή ιταλικού αντιαεροπορικού, με αποτέλεσμα το θάνατο του πληρώματος. Την ίδια ημέρα έξι βομβαρδιστικά Fairey Battle της 33 Μοίρας Βομβαρδισμού επιτέθηκαν εναντίον του αεροδρομίου του Αργυροκάστρου, καταστρέφοντας 13 ιταλικά αεροπλάνα στο έδαφος. Επίσης πραγματοποιήθηκαν από τις Μοίρες Διώξεως 42 έξοδοι στην περιοχή της Κορυτσάς. Κατά τις σφοδρές αερομαχίες οι Ιταλοί έχασαν τρία Fiat CR.42, ενώ τέσσερα ελληνικά Ρ.Ζ.L. υπέστησαν ελαφρές ζημιές.

Πηγή: www.haf.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *