ΤΕΛΟΣ το Στεφανοβίκειο, Τύρναβος και 110 ΠΜ οι Βάσεις για την 1η ΤΑΞΑΣ

 ΤΕΛΟΣ το Στεφανοβίκειο, Τύρναβος και 110 ΠΜ οι Βάσεις για την 1η ΤΑΞΑΣ

Μία μάλλον μεσοβέζικη και προσωρινή λύση επιλέχθηκε τελικά στο ζήτημα της μεταστάθμευσης της 1ης Ταξιαρχίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ) «ΚΙΛΚΙΣ – ΛΑΧΑΝΑ» καθώς το πλημμυρισμένο επί ημέρες αεροδρόμιο (Α/Δ) Στεφανοβικείου, θα πρέπει να θεωρείται οριστική απώλεια.

Όπως είχε αποκαλύψει το DP το διήμερο Δευτέρα-Τρίτη (9-10 Οκτωβρίου), είχε προγραμματιστεί στο Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των αρμοδίων διευθύνσεων, φορέων και υπηρεσιών με θέμα την επιλογή του αεροδρομίου στο οποία θα μετασταθμεύσουν μόνιμα, όσα μέσα κατέστη δυνατό να διασωθούν από το Στεφανοβίκειο και θα ανασυγκροτηθεί η 1η ΤΑΞΑΣ. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, η σύσκεψη κατέληξε στην απόφαση μεταστάθμευσης του Στρατηγείου της 1ης ΤΑΞΑΣ στον Τύρναβο και στην παράταση παραμονής των ελικοπτέρων που διασώθηκαν στην αεροπορική βάση της Λάρισας, στην 110 Πτέρυγα Μάχης (110 ΠΜ).

Υπενθυμίζεται ότι βάση τα αναφερόμενα στον δικτυακό τόπο του ΓΕΣ, «η συγκρότηση της 1ης ΤΑΞΑΣ και η διάταξη των Μονάδων της, περιλαμβάνει: Στο Α/Δ Στεφανοβικείου: το Στρατηγείο της Ταξιαρχίας, μαζί με τα 1ο και 2ο ΤΕΕΠ (Τάγμα Επιθετικών Ελικοπτέρων), 1ο ΤΕΑΣ (Τάγμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού), 1ο ΤΥΑΔ (Τάγμα Υποστήριξης Αεροδρομίου), 17 ΛΔΒ (17 Λόχος Διαβιβάσεων) και το Λόχο Στρατηγείου. Στη βάση των ανωτέρω μπορεί με ασφάλεια να υποτεθεί ότι το Στρατηγείο, ο Λόχος Στρατηγείου και ο 17 ΛΔΒ θα μετασταθμεύσουν στον Τύρναβο, στο στρατόπεδο «Σχοινά», ενώ οι υπόλοιπες μονάδες στην 110 ΠΜ.

Σημειώνεται ότι το στρατόπεδο «Σχοινά», στον Τύρναβο, χρησιμοποιήθηκε από το 2011 έως το 2020 ως έδρα του Στρατηγείου της πολυεθνικής Ταξιαρχία ΝΑ Ευρώπης SEEBRIG (South-Eastern Europe Brigade) [σημείωση 1]. Στις συνημμένες φωτογραφίες, από την Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day-DV Day) της άσκησης Στρατηγείων-Σταθμών Διοίκησης “SEVEN STARS – 18”, απεικονίζονται όψεις του στρατοπέδου. Ας σημειωθεί ότι στην άσκηση παρέστη ο τότε Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος, εκπροσωπώντας τον τότε Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *