Συμμετοχή του Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Σύνοδο των Υπαρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων των Κρατών – Μελών της Πρωτοβουλίας (SEDM) στην Ρώμη

 Συμμετοχή του Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Σύνοδο των Υπαρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων των Κρατών – Μελών της Πρωτοβουλίας (SEDM) στην Ρώμη

Την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023, ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Φραγκίσκος Λελούδας ΠΝ συμμετείχε στην Σύνοδο των Υπαρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων των κρατών-μελών της Πρωτοβουλίας South-Eastern Europe Defence Ministerial (SEDM), που πραγματοποιήθηκε στην Ρώμη.

Κατά την έναρξη της Συνόδου, χαιρετισμό απηύθυναν ο Προέδρος της SEDM, κ. Atanas Zapryanov, ο Υφυπουργός Άμυνας της Ιταλίας Matteo Perego di Gremnago και ο Υπαρχηγός των Ιταλικών Ενόπλων Δυνάμεων Lieutenant General Carmine Masiello.

Κατά την διεξαγωγή της Συνόδου, συζητήθηκαν οι σύγχρονες προκλήσεις άμυνας και ασφάλειας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και στο ευρύτερο γεωστρατηγικό περιβάλλον, με ιδιαίτερη έμφαση στις τελευταίες εξελίξεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Παράλληλα, τονίστηκε η αξία των συνεργασιών και των σχέσεων καλής γειτονίας των Χωρών της Πρωτοβουλίας σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και τις αποφάσεις των Διεθνών Οργανισμών, καθώς και η ανάγκη διατήρησης στενών σχέσεων της SEDM με διεθνείς οργανισμούς, προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η σταθερότητα και η ασφάλεια στην περιοχή.

DM, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2022 (πατήστε εδώ), η οποία συνέβαλε στην επαύξηση του συντονισμού και της διαλειτουργικότητας μεταξύ των κρατών-μελών της SEDM με την Πολυεθνική Ταξιαρχία Νοτιοανατολικής Ευρώπης (South-Eastern Europe Brigade – SEEBRIG).

Επισημάνθηκε επίσης η συνεισφορά της Χώρας μας ως Επικεφαλής στην πολυεθνική Πρωτοβουλία «Interconnection of Military Hospitals» (IMIHO), που στοχεύει στην παροχή συνεργασίας, κοινής έρευνας, εκπαίδευσης και υπηρεσιών τηλεϊατρικής στο υγειονομικό προσωπικό.

Κατά την διάρκεια της Συνόδου, ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τον Ιταλό Ομόλογό του Lieutenant General Carmine Masiello με τον οποίο σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος μεταξύ των οποίων η υφιστάμενη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας και Ιταλίας και οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσής της.

Δείτε φωτογραφίες

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *