Τα “Αστέρια” ή αλλιώς “οι οχιές” της 343 θα είναι η πρώτη ολοκληρωμένη Μοίρα VIPER

 Τα “Αστέρια” ή αλλιώς “οι οχιές” της 343 θα είναι η πρώτη ολοκληρωμένη Μοίρα VIPER

Στην 343 Πολεμική Μοίρα «Αστέρι» στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα, βρίσκονται τα πρώτα δύο αναβαθμισμένα μαχητικά F-16 Viper εδώ και περισσότερο από ένα μήνα.

Έως τα τέλη του 2023 η Μοίρα «Αστέρι» θα διαθέτει στο σύνολο της μαχητικά Viper. Θα είναι η πιο ισχυρή Μοίρα F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας και μαζί με την 332 «Γεράκι» των Rafale θα αποτελούν την αιχμή του δόρατος για τα «μπλε» φτερά. Θα ακολουθήσει σύμφωνα με τον σχεδιασμό της HAF να εξοπλίζεται με Viper και η δεύτερη Πολεμική Μοίρα της Σούδας η 340 «Αλεπού» μετατρέποντας την 115 Πτέρυγα Μάχης κυριολεκτικά σε φόβητρο για την Τουρκική αεροπορία. Άλλωστε ο ρόλος και των δύο Πολεμικών Μοιρών της Σούδας από το 2020 όταν ξέσπασε η κρίση με την Τουρκία είναι κάτι παραπάνω από αναβαθμισμένος.

Τα «γεράκια» της Κρήτης είναι αυτά που σήκωσαν και σηκώνουν το κύριο βάρος ελέγχου του Νοτιοανατολικού FIR Αθηνών έως και το ακριτικό Καστελόριζο όπου παρατηρείται ο μεγαλύτερος αριθμός παραβιάσεων από τα Τουρκικά μαχητικά και μη επανδρωμένα. Όπως επίσης έχουν την ευθύνη λόγω εγγύτητας να υψώσουν αν απαιτηθεί ασπίδα πάνω από τη θαλάσσια περιοχή ανατολικά και νότια της Κρήτης την οποία «σημαδεύει» η Άγκυρα με το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Με τους γείτονες να έχουν ήδη πάρει δείγματα γραφής και να έχουν διαπιστώσει ότι εκεί οι δύο Πολεμικές Μοίρες της Κρήτης έχουν το πάνω χέρι. Πόσο μάλλον από δω και στο εξής ενισχυμένες με μαχητικά Viper τα οποία διαθέτουν ξεκάθαρο πλεονέκτημα έναντι των Tουρκικών F-16C/D. Με βάση το πλωτό αεροπλανοφόρο της Ανατολικής Μεσογείου και με την υποστήριξη από την αεράμυνα της Κρήτης τα Ελληνικά Viper μπορούν να μετατρέψουν σε «no fly zone» την περιοχή Ανατολικά και κυρίως Νότια όπου οι γείτονες δείχνουν πρόθεση να επιχειρήσουν στο επόμενο διάστημα έρευνες ή ακόμα και γεωτρήσεις.

Όμως ανάλογο ίσως και μεγαλύτερο πλεονέκτημα διαθέτει ο Ελληνικός Στόλος στην ίδια περιοχή αν μετρήσει κανείς τις συνθήκες και τις ταχύτητες με τις οποίες κινούνται οι Μονάδες επιφανείας αλλά και τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού. Η αναβάθμιση του Ναυστάθμου της Σούδας έχει ήδη δώσει τη δυνατότητα μόνιμης παρουσίας αυξημένου αριθμού πλοίων ενώ καίριο για τον ανεφοδιασμό ρόλο έχει και η μικρή μεν αλλά σημαντική Ναυτική Βάση στο Κυριαμάδι στο Ανατολικό άκρο της Κρήτης. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο οι Μονάδες του ΠΝ μπορούν να πλεύσουν στις θαλάσσιες περιοχές Ελληνικών Κυριαρχικών Δικαιωμάτων την ώρα που τα Τουρκικά πολεμικά πλοία θα έχουν ως κοντινότερη Βάση εκκίνησης και ανεφοδιασμού το Ακσάζ απέναντι από τη Ρόδο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *