ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΣΤΡΑΤΟΥ : Η Ελληνική παρωδία των ελικοπτέρων NΗ-90…

 ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΣΤΡΑΤΟΥ : Η Ελληνική παρωδία των ελικοπτέρων NΗ-90…

NH-90

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ

Από τον Αύγουστο του 2003 που είχε υπογραφεί η συμφωνία για την προμήθεια 20 ελικοπτέρων ΝΗ-90 ΤΤΗ (σ.σ. Tactical Transport Helicopter), έχουμε φτάσει στο πρώτο 6μήνο του 2024 και η Αεροπορία Στρατού, αντί να σχεδιάζει τις μετέπειτα τεχνικές υποστηρίξεις για το ελικόπτερο 4ης γενιάς, παραμένει σε διαδικασία παραλαβής των ΝΗ-90…

Στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν ότι εφόσον δεν υπάρξουν επιπλέον παλινωδίες, μέσα σε 12 μήνες από σήμερα, το 2ο Τάγμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού θα έχει παραλάβει και τα υπόλοιπα 4 ΝΗ-90, ανάμεσα τους κι ένα ακόμη με διαμόρφωση για ειδικές επιχειρήσεις.

Το «HA 853», δηλαδή το 16ο ΝΗ-90 έφτασε στα Μέγαρα στα μέσα Μαρτίου, λίγες ημέρες πριν την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Η άφιξή του στην έδρα του 2ου Τάγματος που για χρόνια, ιπτάμενοι και μηχανικοί ζουν το δράμα και το πινγκ -πονκ των ευθυνών για μια σύμβαση που έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, αντιλαμβάνονται ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Αν ατενίσει με αισιοδοξία κανείς το μέλλον του «πολυεργαλείου» που ονομάζεται Αεροπορία Στρατού, μπορεί να καταγράψει ότι 3 χρόνια από σήμερα τα Τάγματα θα έχουν τρομακτικές μεταφορικές δυνατότητες μ’ έναν μικτό στόλο (όχι ομοιοτυπικό), αποτελούμενο από 35 Black Hawk & 20 NH-90, συν βεβαίως τον λεγόμενο και «από μηχανής Θεό», το Chinook.

Άρα 56 παλαιού τύπου UH-1 σταδιακά προσγειώνονται μια για πάντα και 55 ελικόπτερα με σαφώς αναβαθμισμένες δυνατότητες έρχονται ν’ αλλάξουν σελίδα στις αερομεταφορές και τις από αέρος αποστολές για τον Στρατό Ξηράς.

Τα 4 εναπομείναντα ΝΗ-90 που πρόκειται να κατασκευαστούν επ’ ωφελεία της Αεροπορίας Στρατού, από το εργοστάσιο της 4πλής κοινοπραξίας Γάλλων, Γερμανών, Ολλανδών, & Ιταλών, εφόσον διατηρηθεί το χρονοδιάγραμμα σε 12 μήνες θα είναι στην Ελλάδα.

Επιτελείς κρατούν μικρό καλάθι, διότι και το 16ο ελικόπτερο που βρίσκεται στα Μέγαρα, ξέφυγε του χρονοδιαγράμματος που είχε αρχικά τεθεί κατά τις συνομιλίες. Στα θετικά πάντως μπορεί κανείς να πει ότι τα 4 ΝΗ-90 είναι προϋπολογισμένα και ως προς την αποπληρωμή δεν τίθεται κάποιο θέμα.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *