Σαν σήμερα Ελληνικά De Havilland D.H. 9 βομβαρδίζουν το Εσκι Σεχίρ

 Σαν σήμερα Ελληνικά De Havilland D.H. 9 βομβαρδίζουν το Εσκι Σεχίρ

Δύο αεροσκάφη De Havilland D.H. 9 της Ναυτικής Αεροπορίας ενεργώντας από το βοηθητικό αεροδρόμιο του Οτουράκ βομβαρδίζουν αποθήκες ξυλείας και πυρομαχικών, καθώς και το σιδηροδρομικό σταθμό και το αεροδρόμιο του Εσκί Σεχίρ.

Ταυτόχρονα φωτογραφίζουν την πόλη, το αεροδρόμιο και το σταθμό. Κατά τη διάρκεια της φωτογράφησης του τουρκικού αεροδρομίου ένα εχθρικό καταδιωκτικό απογειώνεται και επιτίθεται εναντίον των ελληνικών βομβαρδιστικών. Τα ελληνικά αεροσκάφη εμπλέκονται σε αερομαχία με το τουρκικό, το οποίο αναγκάζεται να προσγειωθεί εσπευσμένα στο αεροδρόμιο του Εσκή Σεχίρ.

Ρόλος: Βομβαρδιστικό
Διαστάσεις: Εκπέτασμα 12.92m, μήκος 9.27m, ύψος 3.44m
Κινητήρας: 1 x BHP PUMA (230 hp)
Οπλισμός: 1 × .303in πολυβόλο τύπου Vickers, 1 ή 2 × .303in πολυβόλα τύπου Lewis, 460 lb φορτίο βομβών
Πλήρωμα: 2
Αριθμός σε υπηρεσία: 42
Χώρα Κατασκευής: Μεγάλη Βρετανία
Περίοδος σε υπηρεσία: 1918 – 1932

Από τα πλέον αξιόλογα αεροπλάνα για το Ναυτικό Αεροπορικό Σώμα (ΝΑΣ) και με μακρόχρονη προσφορά. Σαράντα δύο (42) παραδόθηκαν ολοκαίνουργια κατά το χρονικό διάστημα 1918-1920 και αποτέλεσαν τον βασικό κορμό του ΝΑΣ στον τομέα βομβαρδισμού και αναγνώρισης. Είχαν αρκετά μεγάλη δράση κατά την Μικρασιατική εκστρατεία, ενώ στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν για πολλά χρόνια στα αεροδρόμια του Τατοΐου και του Φαλήρου. Τουλάχιστον 6 αεροπλάνα μετατράπηκαν σε υδροπλάνα το 1926 (πρώτη πτήση υδροπλάνου D.H.9 στις 4 Ιανουαρίου 1927) και συνέχισαν να πετούν τουλάχιστον μέχρι το 1932, χρησιμοποιούμενα για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *