Στη Σαουδική Αραβία ο Α/ΓΕΕΘΑ στα πληρώματα των PATRIOT [vid]

 Στη Σαουδική Αραβία ο Α/ΓΕΕΘΑ στα πληρώματα των PATRIOT [vid]

Hellenic Air Force Patriot

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, πρόκειται να μεταβεί στην Σαουδική Αραβία σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, ενώ μαίνονται οι επιθέσεις των Χούθι από την Υεμένη προς το Βασίλειο αλλά και την Ερυθρά Θάλασσα. Patriot και F-16 της Ελλάδας στην μεγαλύτερη σε έκταση χώρα του Κόλπου.

του Χρήστου Μαζανίτη


Οι σχέσεις Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας βρίσκονται στο υψηλότερο ιστορικά σημείο τους με κορωνίδα την Στρατηγική Συνεργασία, η οποία την τελευταία τετραετία έχει εμβαθύνει θεαματικά.

Η αρχή της προσέγγισης έγινε στις 7 Σεπτεμβρίου 2020, στον πλαίσιο της αποστολής μαχητικών F-15 που έστειλε η χώρα ενώ Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονταν με το δάχτυλο στην σκανδάλη λόγω των προκλήσεων με το ερευνητικό Oruc Reis. Τότε, μία φαινομενικά τυπική επίσκεψη του Αντισμήναρχου Rashed ALABOUDI Ακόλουθο / Αξιωματικό Σύνδεσμο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας στη χώρα μας, αποτέλεσε την αρχή όσων ακολούθησαν και όσων πρόκειται να ακολουθήσουν.

Στις 26 Μαρτίου 2021 έγινε το πρώτο αποφασιστικό βήμα, όταν ολοκληρώθηκε η διμερής άσκηση «Saudi – Hellenic Joint Exercise 21» των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με την Βασιλική Αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας (ROYAL SAUDI AIR FORCE – RSAF), με την επωνυμία «FALCON EYE – 1». Οι Σαουδάραβες έστειλαν τότε 6 θηριώδη F-15.

Για να φτάσουμε 2 μήνες αργότερα, τον Μάιο του 2021 να μετασταθμεύσουν για πρώτη φορά 4 μαχητικά αεροσκάφη της 341 Μοίρας «Καρέ των Άσσων» και τον τότε Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο να γίνεται ο πρώτος Έλληνας Αρχηγός ΓΕΕΘΑ που επισκέφθηκε το Βασίλειο, όπου έλαβε το ύψιστο μετάλλιο του Βασιλέα Abdulaziz του 1ου.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *