Ομιλία ΥΦΕΘΑ Νικόλαου Χαρδαλιά στο τακτικό συνέδριο Περιφερειακής Ενώσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου

 Ομιλία ΥΦΕΘΑ Νικόλαου Χαρδαλιά στο τακτικό συνέδριο Περιφερειακής Ενώσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς χθες, Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022, παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό, στο τακτικό συνέδριο Περιφερειακής Ενώσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου με τίτλο «Δωδεκάνησα και Κυκλάδες, με αποφασιστικότητα, τόλμη και όραμα σχεδιάζουμε το μέλλον μας» που πραγματοποιείται στην Αθήνα, την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022.

Παρόντες στο συνέδριο ήταν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στυλιανός Πέτσας ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο Υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλειος Κικίλιας, ο Βουλευτής Ευβοίας κ. Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής κ. Ανδρέας Σπυρόπουλος ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ο Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών κ. Χρήστος Κατσιώτης ως εκπρόσωπος του ΚΚΕ, το Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής κ. Χρύσα – Αριάδνη Κουσελά ως εκπρόσωπος του ΜΕΡΑ 25, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γεώργιος Πατούλης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γεώργιος Χατζημάρκος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου και Μυκόνου κ.κ. Δωρόθεος, ο Αντιπρόεδρος Β΄ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και Δήμαρχος Καλλιθέας κ. Δημήτριος Κάρναβος, ο Πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου και Δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνιος Καμπουράκης, ο Γενικός γραμματέας Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής κ Μανώλης Κουτουλάκης, Βουλευτές, Δήμαρχοι και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.

Ο κ. Χαρδαλιάς στην ομιλία του ανέφερε εκτός των άλλων :

«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή, το εννοώ πραγματικά και το εκφράζω μέσα από την καρδιά μου, να παρευρίσκομαι σήμερα στο τακτικό συνέδριο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου. Και είναι μεγάλη η χαρά να βρισκόμαστε επιτέλους δια ζώσης, μετά από την μεγάλη περιπέτεια της πανδημίας, που τόσα προσκόμματα και περιορισμούς έθεσε στην διοργάνωση ανάλογων συνεδρίων τα προηγούμενα έτη.

Όλοι γνωρίζετε τη στενή μου σχέση με την αυτοδιοίκηση. Την έχω υπηρετήσει συνολικά 24 χρόνια και μάλιστα από πολλές και διαφορετικές θέσεις ευθύνης, ως Δήμαρχος Βύρωνα για 3 τετραετίες, Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αλλά και Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής.

Αυτή μου η αυτοδιοικητική πορεία, με καθιστά ένθερμο θιασώτη της άποψης ότι, η αυτοδιοίκηση δεν συνιστά επάγγελμα αλλά σκοπό, καθημερινό τρόπο ζωής και ταυτόχρονα διαχρονικό στοίχημα προσφοράς και όχι επαγγελματικής ή κοινωνικής καταξίωσης, αφού οι υπηρεσίες που παρέχει συνδέονται άμεσα με την καθημερινότητα των πολιτών, την ποιότητα της ζωής μας και φυσικά το μέλλον των παιδιών μας.

Το παρόν συνέδριο, συνιστά αναμφίβολα τη κορωνίδα των αυτοδιοικητικών εξελίξεων της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Αιγαίου για την τρέχουσα περίοδο και είμαι σίγουρος ότι θα αποτελέσει εφαλτήριο γόνιμου διαλόγου, πεδίο ανταλλαγής απόψεων και ανάδειξης προβληματισμών, επί όλων των θεμάτων μείζονος σημασίας, οικονομικών, αναπτυξιακών, θεσμικών, ακόμη και εθνικών, που απασχολούν τα νησιά μας.

Στόχος του συνεδρίου δεν μπορεί να είναι άλλος, από την προβολή όλων των κρίσιμων θεσμικών ζητημάτων που απασχολούν τους νησιωτικούς Δήμους, αλλά και των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων που τους διατίθενται πλέον προς εκμετάλλευση. Μέσα από τους θεματικούς του κύκλους, θα πρέπει να αναδειχθούν με σαφήνεια όλα τα σημαντικά θέματα που αφορούν στον τουρισμό, στην πολιτική προστασία, στο περιβάλλον, στην κλιματική αλλαγή, στις κοινωφελείς υποδομές, στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στις καλές πρακτικές νησιωτικής ανάπτυξης, και φυσικά να δοθεί έμφαση στο πώς ο ελληνικός νησιωτικός χώρος μπορεί να ενταχθεί στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Πολιτικών.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το 18,7% της ελληνικής επικράτειας αποτελείται από νησιά, στα οποία διαμένει περισσότερο από το 15% του συνολικού μας πληθυσμού, με τις οικονομικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται σε αυτά, τόσο στη θάλασσα όσο και τον παράκτιο χώρο τους, να αποτελούν βασικούς πλουτοπαραγωγικούς πόρους για τη χώρα.

Παρόλη όμως τη μεγάλη συμβολή των νησιών στην οικονομία της χώρας, η νησιωτικότητα δεν είχε στο παρελθόν αντιμετωπιστεί στη σωστή της διάσταση, με αποτέλεσμα οι νησιωτικοί δήμοι να αντιμετωπίζουν δυσκολίες προσβασιμότητας, προσπελασιμότητας και διασφάλισης ελάχιστων «στρατηγικών» υποδομών και παροχών.

Για την Κυβέρνηση η νησιωτικότητα αποτελεί υψηλή προτεραιότητα, γι’ αυτό, πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, άλλαξε τα δεδομένα στον τρόπο που το Κράτος προσέγγιζε μέχρι πρότινος τα ζητήματα της νησιωτικής πολιτικής. Με προμετωπίδα της το τρίπτυχο «Νησιωτικότητα, Θαλάσσια Οικονομία, Γαλάζια Ανάπτυξη» διαμόρφωσε για πρώτη φορά, Εθνική Στρατηγική για την «Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στο Νησιωτικό Χώρο», με συγκεκριμένες πολιτικές περιφερειακής ανάπτυξης και μετρήσιμους δείκτες – στόχους, συνιστώντας μια σημαντική τομή στην πρόοδο και την ευημερία των νησιών μας.

Για πρώτη φορά, οι χωρίς συνοχή αποσπασματικές παρεμβάσεις, έδωσαν τη θέση τους σε μια ολιστική στρατηγική προσέγγιση του συνόλου των διαθέσιμων πόρων που μπορούν να αξιοποιηθούν, προδιαγράφοντας τρία (3) διακριτά χρηματοδοτικά εργαλεία που περιλαμβάνουν:

α. Χρηματοδότηση Έργων Δημοσίου Χαρακτήρα, όπως το ειδικό πρόγραμμα «Νέαρχος», το οποίο χρηματοδοτεί δημόσια έργα λιμενικών υποδομών, υποδομών και δικτύων διαχείρισης και διανομής ύδατος, ιδίως σε απομακρυσμένα ή άνυδρα νησιά, διαχείρισης ενέργειας και θαλασσίων ενδομεταφορών, που συνδέονται με τη διασφάλιση ελάχιστης θαλάσσιας συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης του νησιωτικού χώρου.

β. Πρόγραμμα Χρηματοδότησης Νησιωτικής Επιχειρηματικότητας, με πόρους του Εθνικού και συγχρηματοδοτούμενου Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με στόχο να αντιμετωπισθούν κρίσιμα λειτουργικά έξοδα για τις μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις των νησιών μας και τέλος

γ. Το Ταμείο Θαλάσσιας και Γαλάζιας Οικονομίας, που εστιάζει στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται ή επιθυμούν να στρέψουν το παραγωγικό τους μοντέλο σε δραστηριότητες της θαλάσσιας οικονομίας, με έμφαση στους τομείς της ναυτιλιακής τεχνολογίας, του ναυτιλιακού ή ναυπηγικού εξοπλισμού, της πληροφορικής και των επικοινωνιών.

Υπό αυτή την έννοια, το Κράτος επιτέλους αναλαμβάνει τις ευθύνες του απέναντι στους νησιωτικούς μας Δήμους, διασφαλίζοντας το ελάχιστο που οφείλει στους νησιώτες και κυρίως στις κρίσιμες υποδομές και δημόσιες λειτουργίες, ενώ ταυτόχρονα κινητοποιείται προς υλοποίηση του αναπτυξιακού νησιωτικού σχεδιασμού και κεφαλαιοποιεί πρωτοβουλίες, προτάσεις και προγράμματα που τα προηγούμενα χρόνια υλοποιούνταν χωρίς συντονισμό και στερούμενα ενός πλαισίου Στρατηγικής.

Η πρόκληση πλέον έχει περάσει στο δικό σας πεδίο, στο πεδίο της τοπικής αυτοδιοίκησης, προκειμένου να μπορέσετε να αξιοποιήσετε τα χρηματοδοτικά αυτά εργαλεία, ώστε να απορροφηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα συγχρηματοδοτούμενα κονδύλια από το εξωτερικό και να έχουμε σύντομα απτά, θετικά αποτελέσματα για τις νησιωτικές κοινωνίες.

Πέραν όμως της στρατηγικής της κυβέρνησης για τη νησιωτική ανάπτυξη, δυστυχώς ως κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου μας έχετε βρεθεί στο επίκεντρο της επιθετικής ρητορικής αλλά και βιώνετε καθημερινά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις όπως αυτές διαμορφώνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα, διαπιστώνεται μια διαρκής επιδείνωση και παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά δίνει συνεχώς ευκαιρίες, ώστε να προχωρήσουν αυτές οι σχέσεις και να βελτιωθούν, η τουρκική ηγεσία κάνει επιλογές που δεν αφήνουν κανένα πεδίο συνεννόησης για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Ένταση η οποία εστιάζεται σε μια διαρκώς κλιμακούμενη εριστική συμπεριφορά, με αμφισβήτηση συνθηκών, απειλές χρήσης βίας και ανυπόστατες θεωρίες για διεκδίκηση χερσαίου και θαλάσσιου χώρου. Η διαρκώς εντεινόμενη αυτή εμπρηστική και αναθεωρητική ρητορική της Άγκυρας, εστιάζεται όλο και περισσότερο στη προκλητική αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με το πρόσχημα της αποστρατικοποίησής τους, ενώ με τις διαρκείς παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου και την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, προσπαθεί να προκαλέσει περαιτέρω τα εθνικά μας αντανακλαστικά, προκειμένου να διολισθήσουμε πρώτοι στη δημιουργία κάποιου θερμού επεισοδίου.

Οι παραπάνω αυτές προκλητικές ενέργειες, συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των αρχών καλής γειτονίας και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και καθιστούν την Τουρκία αδιαμφισβήτητο παράγοντα αστάθειας και έντασης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε αυτή την ασφαλώς αντιπαραγωγική τουρκική στάση, η χώρα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη διεθνή νομιμότητα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αυτό που ζητάμε από την Τουρκία είναι το αυτονόητο. Να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δίκαιου της Θάλασσας και τις εδώ και 100 περίπου χρόνια ισχύουσες συνθήκες, με τις οποίες έχει καθοριστεί το υφιστάμενο status quo στο Αιγαίο.

Από την πλευρά μας, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις με νηφαλιότητα, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα και παραμένουμε σε πλήρη επαγρύπνηση χωρίς κανέναν εφησυχασμό και με το βλέμμα πάντα στραμμένο στο γαλάζιο της σημαίας και της Πατρίδας μας. Προτάσσουμε ενεργά στο διπλωματικό πεδίο τη διαρκή παραβατικότητα της Άγκυρας, θωρακίζουμε τη χώρα με ένα σωστά μελετημένο και εντός των οικονομικών μας δυνατοτήτων εξοπλιστικό πρόγραμμα, ενώ παράλληλα συνάπτουμε ιδιαίτερες συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας με συμμάχους και φίλους διεθνώς.

Μπορώ ανεπιφύλακτα να σας διαβεβαιώσω ότι, έχει ήδη διαμορφωθεί ένα επίπεδο διεθνούς αντίδρασης απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και ταυτόχρονα πλήρους στήριξης και αλληλεγγύης των εθνικών μας θέσεων.

Ο ελληνικός λαός, οι κάτοικοι των νησιών μας του Αιγαίου μας, δεν πρέπει να φοβούνται τίποτα και κανέναν. Πρέπει να νιώθουν απόλυτα ήρεμοι και ασφαλείς. Η Πατρίδα έχει το δίκιο με το μέρος της, ισχυρούς εταίρους και συμμάχους στο πλευρό της και Ένοπλες Δυνάμεις που αποτελούν πανίσχυρη αποτρεπτική δύναμη, ικανές να διαφυλάξουν την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Πατρίδας, απέναντι σε κάθε πρόκληση ή απειλή. Και αυτό το ζείτε εσείς καθημερινά, το βιώνετε σε κάθε έκφανση της δικής σας σκληρής προσπάθειας και αυτό είναι το μήνυμά μας από εδώ προς όλους τους αγέρωχους νησιώτες μας από άκρη σε άκρη στο Αιγαίο! Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ισχυρές, έτοιμες, τα νησιά μας είναι ασφαλή και υπερήφανα. Τελεία και παύλα!

Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζω την έναρξη του Συνεδρίου και σας εύχομαι κάθε επιτυχία και κυρίως καλή δύναμη.»

Δείτε φωτογραφίες

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *