Διαχωρισμός της 1ης ΤΑΞΑΣ σε Αλεξάνδρεια, Χρυσούπολη και Μέγαρα

 Διαχωρισμός της 1ης ΤΑΞΑΣ σε Αλεξάνδρεια, Χρυσούπολη και Μέγαρα

AH-64A

Η βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο, που ήταν η «φωλιά» της 1ης Ταξιαρχίας (ΤΑΞΑΣ), πλέον θεωρείται οριστικά χαμένη και ήδη υπάρχει σχέδιο για περιοχή που προκρίνεται ως η επικρατέστερη για την μετεγκατάσταση μέρους των ελικοπτέρων.

του Χρήστου Μαζανίτη


Η 1η Ταξιαρχία της Αεροπορίας Στρατού (ΤΑΞΑΣ) ξεσπιτώθηκε και σκόρπισε σε τρεις βάσεις μετά την πλημμύρα του Στεφανοβικείου. Τέσσερις μήνες μετά, το enikos.gr αποκαλύπτει τα σχέδια για τη δημιουργία νέας βάσης, όπου θα μεταφερθούν τα ελικόπτερα της 1ης ΤΑΞΑΣ.

Η απόφαση για σπάσιμο στα τρία της βάσης του Στεφανοβικείου, που πλημμύρησε θεωρείται πλέον οριστική.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, το τεχνικό κομμάτι μεταστεγάζεται οριστικά στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, ενώ θα μοιραστούν τα ελικόπτερα στα Μέγαρα και στη νέα βάση που προκρίνεται να γίνει στην Χρυσούπολη Καβάλας. Μάλιστα εκεί σχεδιάζεται να γίνει και η φωλιά των drones Patroler, που προμηθεύεται ο Στρατός από την Γαλλία.

Πρόκειται για τα συνολικά 4 UAV που έχει ήδη παραγγείλει ο Ελληνικός Στρατός και αναμένεται να αρχίσουν να παραλαμβάνονται σταδιακά από το 2025.

Το Patroller μπορεί να παραμείνει στον αέρα για 15 ώρες και να φέρει σε πέρας πολλαπλούς ρόλους. Επιχειρεί σε υψόμετρο ως 16.000 ποδών αναπτύσσοντας ταχύτητα ως 200 χλμ/ώρα ενώ έχει επιχειρησιακή ταχύτητα τα 100 χλμ/ώρα και εμβέλεια ως τα 1.000 χλμ. Θεωρείται μεσαίου υψομέτρου, μεγάλης αντοχής και αναπτύχθηκε – και κατασκευάζεται – από τη Safran Electronics & Defense. Το πλαίσιο του αεροσκάφους βασίζεται στο ανεμόπτερο Stemme ASP S15.

Σε ό,τι αφορά τη βάση του Στεφανοβίκειου, τέσσερις μήνες μετά, τόσο οι εγκαταστάσεις όσο και οι γύρω περιοχές συνεχίζουν να παραμένουν πλημμυρισμένες.

Όπως είχε αποκαλύψει το enikos.gr, στα τέλη Ιανουαρίου για τα αναπάντητα ερωτήματα της βάσης του Στεφανοβικείου, όταν η Λάρισα κι ο Βόλος πλήττονταν από ακραία καιρικά φαινόμενα, η ηγεσία του ΓΕΣ ενήργησε σαν να βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση εκκένωσης στρατοπέδου και τότε κατάφερε μέσα σε 48 ώρες να κάνει το αδιανόητο. Να πάρει όλα τα ελικόπτερα, τα κοντέινερ με τα ανταλλακτικά, τον εξοπλισμό, ό,τι φορητό αντικείμενο υπήρχε, και να τα μεταφέρει σε ασφαλείς τομείς.

Δείτε περισσότερα

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *