Εκσυγχρονισμός παρωδία για τα P-3B Orion του Πολεμικού Ναυτικού

 Εκσυγχρονισμός παρωδία για τα P-3B Orion του Πολεμικού Ναυτικού

Περαιτέρω καθυστέρηση του εκσυγχρονισμού των P-3 Orion του ΠΝ, θα κατέτασσε το πρόγραμμα μεταξύ των πλέον καταστροφικών στη μεταπολεμική ιστορία των εξοπλιστικών. Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ΑΦΝΣ τύπου P-3B που το Πολεμικό Ναυτικό είχε παραλάβει ως πλεονάζον (αποσυρθέν…) υλικό του USN το μακρινό 1996 (!), εξελίσσεται σε ένα από τα πλέον καταστροφικά για την ελληνική άμυνα και την οικονομία, εξοπλιστικό πρόγραμμα, σε όρους επένδυσης-απόδοσης. Είτε ισχύει αυτό είτε όχι, καθώς οι εξελίξεις θα επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις οριστικά ή θα τις διαψεύσουν, το εν λόγω πρόγραμμα αποτελεί πλήγμα και στην αξιοπιστία της κατασκευάστριας εταιρίας Lockheed Martin. Ως συμπέρασμα αυτό δεν ανήκει στο DefencePoint, αλλά προκύπτει από σχετικό με τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στο πρόγραμμα, πρόσφατο δημοσίευμα του Δούρειου Ίππου. Ένα συμπέρασμα που δεν μπορεί κανείς να πάρει αψήφιστα.

Πρόκειται για αποκάλυψη τεράστιας σημασίας, εάν επιβεβαιωθεί, ενώ το δημοσίευμα περιέχει τεκμηρίωση με δεδομένα κι στοιχεία ισχυρά για να παρακαμφθούν ελαφρά τη καρδία. Προφανώς για όσα καταγγέλλονται θα πρέπει να τοποθετηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Το DP θα αναζητήσει τις απαντήσεις. Διαφορετικά, διά της ατόπου, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να συμπεράνουμε ότι όσα αναφέρονται ισχύουν. Από το ίδιο δημοσίευμα προκύπτει, ότι το πραγματικό πρόβλημα, ενώ ήταν καταγεγραμμένο και γνωστό εδώ και χρόνια, κρυβόταν επιμελώς κάτω από το χαλί από όλες τις ελληνικές πολιτικές και στρατιωτικές ηγεσίες. Νυν και πρώην…

Στο δημοσίευμα του Δούρειου Ίππου αναφέρονται επί λέξη τα εξής: “Μέχρι σήμερα, οι καθυστερήσεις στο πρόγραμμα αποδίδοντο στα προβλήματα που αντιμετώπιζε κι εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η ΕΑΒ, λόγω ελλείψεως εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού. Ωστόσο, υπεύθυνος για τις καθυστερήσεις από τεχνικής απόψεως είναι και ο ανάδοχος του προγράμματος Lockheed Martin, καθώς το εργοστάσιο της Μαριέττα που έχει την ευθύνη για τα προγράμματα εκσυγχρονισμού αεροσκαφών P-3, απεδείχθη ότι εστερείτο τεχνικής καταρτίσεως. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα P-3B Orion του Πολεμικού Ναυτικού, όταν είχαν παραχωρηθεί στην Ελλάδα στην δεκαετία του 1990, ήταν μοντέλο που είχε αποσυρθεί προ πολλού από υπηρεσία με το Ναυτικό των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να εκλείψει σταδιακώς και να εγκαταληφθεί από τον κατασκευαστή η τεχνική γνώση σε αυτήν.”

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *