Εκτέλεση ασκήσεων για την USAF τον Ιούλιο στην 115 ΠΜ με F-35 και F-15

 Εκτέλεση ασκήσεων για την USAF τον Ιούλιο στην 115 ΠΜ με F-35 και F-15

Στην 115 Πτέρυγα Μάχης θα μετασταθμεύσουν αμερικάνικα F-15 και F-35 προκειμένου να συμμετάσχουν σε άσκηση σε συνεργασία με την Πολεμικής Αεροπορία…

Το αμερικανικό αίτημα έχει κατατεθεί προς έγκριση στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας – Τα υπερσύγχρονα μαχητικά θα μετάσχουν σε ασκήσεις και επιχειρήσεις.

Τη διαρκώς αυξανόμενη σημασία της Κρήτης και των ευκολιών που παρέχονται στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, τόσο στο ναυτικό όσο και στο αεροπορικό επίπεδο, αντικατοπτρίζουν οι διαρκώς ανανεούμενες αποφάσεις του Πενταγώνου για αποστολή ακόμα και υψηλής τεχνολογίας στοιχείων.

Τελευταίο παράδειγμα, που αποκαλύπτει σήμερα η «Κ», είναι ο σχεδιασμός για ανάπτυξη 10 μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς τύπου F-35 και 14 τύπου F-15 στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα. Ηδη το αμερικανικό αίτημα έχει κατατεθεί στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας προκειμένου να εγκριθεί.

Χρονικός ορίζοντας της ανάπτυξης των συγκεκριμένων μαχητικών αεροσκαφών είναι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, με προφανή σκοπό την εκτέλεση ασκήσεων αλλά και επιχειρήσεων από τα υπερσύγχρονα αμερικανικά μαχητικά. Το σύνολο των στελεχών της αμερικανικής αεροπορίας που θα συνοδεύει την αποστολή των αεροσκαφών υπολογίζεται σε περίπου 500 άτομα, στα οποία περιλαμβάνονται ιπτάμενοι, μηχανικοί και προσωπικό υποστήριξης. Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων στη Σούδα, οι οποίες προφανώς είναι σε θέση να φιλοξενήσουν, έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, αεροσκάφη επόμενης γενιάς όπως τα F-35.

Την ίδια στιγμή, πάντως, Ειδικές Δυνάμεις από Ελλάδα και ΗΠΑ συμμετέχουν από κοινού σε πλειάδα ασκήσεων εντός του Μαΐου, είτε σε διμερές είτε σε διασυμμαχικό επίπεδο. Πραγματοποιείται, κατ’ αρχάς, η διμερής διακλαδική άσκηση αμφίβιων και αποβατικών επιχειρήσεων «Alexander the Great», στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο του Παγασητικού κόλπου και στο Βορειοανατολικό Αιγαίο. Παράλληλα, εξελίσσεται η άσκηση «Trojan Footprint» με επικεφαλής τον Αμερικανό διοικητή ειδικών επιχειρήσεων (SOCEUR), με τη συμμετοχή δυνάμεων από Αλβανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιταλία. Διμερής είναι η διακρατική άσκηση «Stolen Cerberus», που αφορά μεταφορές και ρίψεις προσωπικού και εφοδίων σε διάφορες ζώνες (Ρόδος, Λήμνος, Νέα Πέραμος, Μέγαρα και Λάρισα).

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *