“Κόλλησαν τα Ελληνικά F-35” λόγο γεωπολιτικών εξελίξεων – Βλέπε Τουρκία…

 “Κόλλησαν τα Ελληνικά F-35” λόγο γεωπολιτικών εξελίξεων – Βλέπε Τουρκία…

F-35 Lightning II

Αναστάτωση και ποικίλα σχόλια έχουν προκληθεί στα κοινωνικά δίκτυα από τη συνειδητοποίηση ότι η εξοπλιστική σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ φαίνεται πλέον καθαρά ότι είναι όμηρος της γεωπολιτικής, δηλαδή από την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ασχέτως του τι υποστηρίζεται από τους εκάστοτε χειροκροτητές κάθε πολιτικής εξουσίας και τους εθισμένους στην ιδεολογική προσέγγιση με όρους άσπρο-μαύρο, “καλοί”-“κακοί”.

Του Ζαχαρία Μίχα
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)

Η προσπάθεια της Ουάσιγκτον να συγκρατήσει με κάθε τρόπο την Τουρκία στο δυτικό μαντρί, οδηγεί σε επιλογές που αποδεικνύουν, στο τέλος της ημέρας, τη γενική πρωτοκαθεδρία της γεωπολιτικής έναντι της οικονομίας. Η Ελλάδα δυσκολεύεται να προσαρμοστεί σε αυτή την πραγματικότητα, αν και έστω με καθυστέρηση πολλών χρόνων, δείχνει να πραγματοποιεί κάποια βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο εξοβελισμός της Τουρκίας από το πρόγραμμα του μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς F-35 Lightning II είναι το πιο κραυγαλέο αποδεικτικό στοιχείο της πρωτοκαθεδρίας των γεωπολιτικών υπολογισμών. Η αμερικανική βιομηχανία χάνει έναν πελάτη που σε βάθος χρόνου θα κατέβαλλε δεκάδες δισ. δολάρια για να προμηθευτεί 100+ αεροσκάφη και για να αλλάξει αυτή η πραγματικότητα, πρέπει να έχει πρώτα επιτευχθεί η προσαρμογή της Άγκυρας στις γεωστρατηγικές προτεραιότητες της Ουάσιγκτον.

Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί εμφατικά ότι η εμπειρία έχει αποδείξει πως τα φουσκωμένα νούμερα περί των προθέσεων των χωρών να συμμετάσχουν σε ένα εξοπλιστικό-βιομηχανικό πρόγραμμα, στόχο έχουν να εξασφαλίσουν περισσότερο βιομηχανικό έργο. Η οικονομική πραγματικότητα τις οδηγεί σε αναδίπλωση, έχοντας όμως εξασφαλίσει πλούσιο έργο για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία και η υπαναχώρηση από τα συμφωνηθέντα δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Εφαρμοζόμενα στο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών, τα ανωτέρω καταδεικνύουν ότι η ανάγκη τήρησης ισορροπιών από την πλευρά των ΗΠΑ περιπλέκει και τις εξοπλιστικές σχέσεις στο διμερές ελληνοαμερικανικό επίπεδο. Ενώ στο παρελθόν η Ουάσιγκτον τηρούσε το “7 προς 10” που εκπροσωπούσε την αμερικανική εκτίμηση περί ισορροπημένης προσέγγισης απέναντι σε δυο συμμάχους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, η κατάσταση σήμερα έχει αντιστραφεί. Ενώ οι Αμερικανοί έβγαιναν κερδισμένοι οικονομικά από την ανάγκη της μια πλευράς να εξισορροπήσει στρατιωτικά το εξοπλιστικά πλεονέκτημα της άλλης, πουλώντας και στους δύο, σήμερα φαίνεται πως είναι υποχρεωμένοι να καταγράφουν οικονομική ζημία.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *