ΠΗΓΕΣ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟΥ : Η Τουρκία ξεμένει από μαχητικά και στέλνει UAV

 ΠΗΓΕΣ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟΥ : Η Τουρκία ξεμένει από μαχητικά και στέλνει UAV

Με διαρκείς παραβιάσεις σε συγκεκριμένα σημεία, οι Τούρκοι επιχειρούν τη δημιουργία εντυπώσεων σε ΟΗΕ και ΝΑΤΟ. Στόχος τους είναι να σύρουν την Ελλάδα σε σκηνικό έντασης, όπως εκτιμά η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Μιλώντας με ανώτατες πηγές από το ελληνικό Πεντάγωνο, η Realnews απηύθυνε το ερώτημα για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουν οι ελληνικές δυνάμεις σε διάφορα σενάρια τουρκικών προκλήσεων. «Τα σενάρια και οι τρόποι αντίδρασης σε καμία περίπτωση δεν διαρρέονται, ούτε ανακοινώνονται», λένε με νόημα ανώτατες στρατιωτικές πηγές. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι οι Τούρκοι επιμένουν στη συντήρηση της έντασης από αέρος στο Αιγαίο, δίνοντας έμφαση αυτή τη χρονική περίοδο στην αποστολή μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs).

Η πρώτη αποτίμηση αυτής της τακτικής είναι ότι η Τουρκία «ξεμένει από μαχητικά και στέλνει το φθηνό σε κόστος χρήσης αερόχημα για να συνεχίσει να δηλώνει παρουσία». Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι, εν αντιθέσει με τον αυξημένο αριθμό των παραβιάσεων και υπερπτήσεων, ο αριθμός των τουρκικών μαχητικών που λαμβάνουν μέρος σε αυτήν την τακτική είναι πολύ μικρότερος, ειδικά αν συγκριθεί με τα αντίστοιχα στατιστικά των προηγούμενων ετών. Παράλληλα, η μειωμένη παρουσία των τουρκικών μαχητικών εξηγείται και από την εφαρμογή κυρώσεων από τις ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας, που έχουν προκαλέσει προβλήματα στις διαθεσιμότητες των τουρκικών F-16, με την ελλιπή ροή ανταλλακτικών. Την ίδια στιγμή, καταγράφονται και αναλύονται όλα τα δεδομένα των πτήσεων των UAVs, με την ελληνική πλευρά να διαπιστώνει ότι τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ακολουθούν συγκεκριμένο μοτίβο πτήσεων, κάτι που ενδεχομένως εγείρει διάφορα ζητήματα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *