Εν αναμονή των LoA F-35, C-130, και των Black Hawk…

 Εν αναμονή των LoA F-35, C-130, και των Black Hawk…

U.S. Air Force

Ο δημοσιονομικός χώρος κρίνει τις αποφάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων

Δημοσιονομικός χώρος και εξοπλιστικά, καινοτομία και ελληνική αμυντική βιομηχανία, αλλά και εκσυγχρονισμός της θητείας είναι στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Με τον δημοσιονομικό χώρο μάλιστα να εξελίσσεται σε γρίφο για δυνατούς λύτες, αφού συνδέεται άμεσα με την προοπτική της προώθησης μεγάλων προγραμμάτων που βρίσκονται εν αναμονή στο πλαίσιο του εξοπλιστικού σχεδίου της χώρας.

Ενδεικτικό του προβληματισμού που υπάρχει στην Αθήνα το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα και στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα δίνει μεγάλη έμφαση στην εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους υπολογισμούς του ελλείμματος, όπως τους κάνει η Ευρώπη, για να μην κινηθούν διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δωδεκαετές εξοπλιστικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει μπροστά του ο Νίκος Δένδιας φτάνει τα 37,8 δισ. ευρώ. Με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας να αναζητά τρόπους σύνδεσης των εξοπλιστικών με την εγχώρια βιομηχανία, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.

Οι κορβέτες
Εναν χρόνο πριν περνούσαν το κατώφλι του υπουργείου προκειμένου να καταθέσουν τις τελικές προσφορές τους για το πρόγραμμα προμήθειας των κορβετών από το Πολεμικό Ναυτικό οι εκπρόσωποι των Γάλλων και των Ιταλών της Naval και της Fincantieri. Τότε η επιλογή μιας πρότασης από τις δύο χαρακτηριζόταν «θέμα ημερών». Σήμερα έχουμε απομακρυνθεί πολύ από μια πιθανή υπογραφή, με τις συνέπειες των δύο πολέμων, στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, να παίζουν τον δικό τους ρόλο και στην αύξηση τιμών.

Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι το θέμα της ανάγκης να εξαιρεθούν οι αμυντικές δαπάνες από τον υπολογισμό του ελλείμματος βάζει μετ’ επιτάσεως στους ομολόγους του και ο Δένδιας, καλώντας συνομιλητές του στη Γαλλία, τη Γερμανία, αλλά και την Ιταλία, χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει «ανοιχτούς λογαριασμούς» στα εξοπλιστικά, να υποστηρίξουν τη θέση της προκειμένου να ξεμπλοκάρει και να προχωρήσει σε συγκεκριμένες κινήσεις που έχουν σχεδιαστεί. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που η Ελλάδα τείνει να γίνει το σύνορο της ΕΕ αλλά και του ΝΑΤΟ σε μια γειτονιά κρίσεων και το εξοπλιστικό της πρόγραμμα ξεπερνά τα εθνικά σύνορα.

Επισημαίνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το καλοκαίρι αναφερθεί στη δυνατότητα η Ελλάδα να προμηθευθεί δωρεάν «σημαντικό πλεονάζον υλικό» από τις ΗΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε να θεωρήσει κανείς ότι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να αναζητήσει και στην πλευρά των ΗΠΑ μονάδες επιφανείας που θα μπορούσαν να αποδεσμευθούν στο πλαίσιο του πλεονάζοντος αμυντικού υλικού και εφόσον υπάρχει η πρόθεση να παραδοθούν στην Αθήνα υπό συγκεκριμένους όρους. Ακόμα και αν αξιωματούχοι του υπουργείου και του Ναυτικού περιορίζονται να σημειώσουν την ανάγκη για περισσότερες πλώρες, δεδομένης και της επικείμενης απόσυρσης των φρεγατών τύπου «S».

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *