Στο σχεδιασμό αναβάθμισης τα F-16 Block 50…

 Στο σχεδιασμό αναβάθμισης τα F-16 Block 50…

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ

ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το αεροπορικό επιτελείο που αναμένει την επιστολή των ΗΠΑ, με την οποία θα κοινοποιείται στην ελληνική πλευρά, τόσο η λίστα με τα όπλα που η αμερικανική κυβέρνηση αποδεσμεύει για την ελληνική πολεμική αεροπορία και τα F-16 Viper, όσο και για τα F-35. Σε ό,τι έχει να κάνει με το Stealth μαχητικό των επόμενων ετών, θα δούμε και μελλοντικούς διαπραγματευτικούς κύκλους, μιας και μέχρι να παραληφθούν τα πρώτα αεροσκάφη, αρκετά θα έχουν αλλάξει στο πλάνο του οπλισμού. Από την επιστολή αυτή θα φανούν πολλά που έχουν να κάνουν με την ανεπτυγμένη σχέση Αθήνας-Ουάσιγκτον και το αν όντως οι ΗΠΑ εμπιστεύονται την σταθερότητα που επιδεικνύει η Ελλάδα στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας και ευρύτερα στην περιοχή.

Ο οπλισμός που έχει ζητήσει η Ελλάδα είναι γνωστός και έχει ήδη γραφτεί στην ιστοσελίδα αρκετές φορές. Τα έξυπνα όπλα, οι πύραυλοι μακρού πλήγματος αλλά κι εκείνοι της στρατηγικής κρούσης που μπορεί να φέρει ο πιο εξελιγμένος τύπος F-16 αυτή τη στιγμή στην Γηραιά Ήπειρο, αναβαθμίζει ιδιαίτερα την Πολεμική Αεροπορία, η οποία ήδη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην περιοχή.

Οι υποσχέσεις που έχουν ακουστεί είναι πολλές και η αναμονή για τις τελικές αποφάσεις δημιουργεί ένα κλίμα αισιοδοξίας πως αυτή τη φορά ίσως κάτι αλλάξει… Και δεν είναι μόνο αυτά, διότι η ορθή απόφαση της αεροπορικής ηγεσίας να οδηγήσει και τα 38 F-16 Block 50 στο επίπεδο Viper, κάτι που είχε γράψει πρώτη η Hellas Journal από την περασμένη άνοιξη, ξεκινά κατ’ ουσίαν από το μηδέν. Αυτό έχει να κάνει περισσότερο με το γεγονός ότι θα απαιτηθεί νέα LOR προς τις ΗΠΑ, αφού εκείνη που έχει σταλεί αφορούσε την μετατροπή των
«50αριών» στο επίπεδο Advanced, ως πρόγραμμα Νο2 μετά την αναβάθμιση των 83 Viper. Το επιτελείο, όπως μαθαίνουμε, θ’ αποκόψει το «διπλό» αίτημα που είχε σταλεί και για τ’ ατρακτίδια Sniper, τα οποία καλό θα ήταν να είχαν φτάσει στην χώρα μας αρκετά χρόνια πριν, μαζί με τα F-16 της 116 Πτέρυγας Μάχης του Αράξου.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *