Η 340 ξεκίνησε να παραλαμβάνει τα αναβαθμισμένα F-16 VIPER

 Η 340 ξεκίνησε να παραλαμβάνει τα αναβαθμισμένα F-16 VIPER

F-16 VIPER

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ο εφοδιασμός της δεύτερης Μοίρας με αναβαθμισμένα F-16V, είναι αυτή την στιγμή ο άμεσος στόχος των εν εξελίξει ευρισκομένων προγραμμάτων της Πολεμικής Αεροπορίας στην παρούσα φάση. Ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο παραδόθηκε το πρώτο αναβαθμισμένο F-16 Block 72 στην 340 Μοίρα, το 14ο κατά σειρά στο οποίο εκτελέσθηκαν οι σχετικές εργασίες μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με απόφαση του Ανωτάτου Αεροπορικού Συμβουλίου (ΑΑΣ) οι Μοίρες που θα εξοπλιστούν με το F-16V θα λάβουν σε πρώτη φάση 13 αναβαθμισμένα αεροπλάνα και η 343 Μοίρα είναι η πρώτη που συμπλήρωσε αυτό τον αριθμό με την παράδοση του “005” που ήλθε από τις ΗΠΑ, στις αρχές Σεπτεμβρίου. Επιδίωξη είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη “διάχυση” του νέου τύπου στην δύναμη κρούσεως της Πολεμικής Αεροπορίας, δηλαδή η ταχύτερη αφομοίωση από τις πολεμικές Μοίρες, που συνιστά την διαδικασία “κεφαλαιοποιήσεως” των νέων δυνατοτήτων.

Ο σχεδιασμός προβλέπει τον εφοδιασμό συνολικώς πέντε Μοιρών με F-16V, αυτές δηλαδή που επιχειρούν με F-16 Block 52+ και Block 52+ Advanced. Μετά την ολοκλήρωση των παραδόσεων 13 μαχητικών σε κάθε Μοίρα, θα ακολουθήσει η σταδιακή “αντικατάσταση” των μη αναβαθμισμένων αεροπλάνων που θα εξακολουθούν να υπηρετούν, με αναβαθμισμένα. Τοιουτοτρόπως, βάσει του προγράμματος παραδόσεων από την ΕΑΒ, η 340 Μοίρα αναμένεται να έχει συμπληρώσει τον αριθμό των 13 αναβαθμισμένων μαχητικών στα τέλη του 2024.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *