Σκέψεις του νέου Α/ΓΕΑ για σύσταση Γραφείου Προγράμματος F-35.

 Σκέψεις του νέου Α/ΓΕΑ για σύσταση Γραφείου Προγράμματος F-35.

F-35 Lightning II

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Την ερχομένη άνοιξη, αναμένει να έχει απαντήσεις η Πολεμική Αεροπορία από τις αμερικανικές υπηρεσίες, για αεροπορικά όπλα για τα οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον ώστε να εξοπλίσει τα μαχητικά F-16V.

Τον ερχόμενο Μάρτιο ή Απρίλιο, σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε το ΓΕΑ, αναμένεται να παραληφθεί η απάντηση σε αίτημα για Τιμή & Διαθεσιμότητα (Price & Availability) που απεστάλη στα τέλη του 2022. Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Ιουνίου 2022 είχε ενημερωθεί η αρμόδια επιτροπή της Βουλής για σειρά εξοπλιστικών προγραμμάτων, μεταξύ των οποίων:

Προμήθεια 50 πυραύλων αέρος – επιφανείας AGM-84L Harpoon.
Προμήθεια 40 πυραύλων αντι-ραντάρ AGM-88E AARGM.

Ατύπως, από αμερικανικής πλευράς η καθυστέρηση απαντήσεως έχει αποδοθεί σε “εμπόδια” και περιορισμούς, στοιχείο το οποίο δημιουργούσε την αίσθηση ότι και στην περίπτωση αυτή υπήρχε συσχετισμός του ελληνικού ενδιαφέροντος με την έγκριση του τουρκικού αιτήματος για F-16V. Το ελληνικό ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στον πύραυλο αέρος – εδάφους μεγάλου βεληνεκούς AGM-158 JASSM, για τον οποίο δεν υπήρχε αποδέσμευση για την Ελλάδα από την δεκαετία του 2000. Οι πολύ καλές διμερείς σχέσεις, εκτιμάται ότι συνηγορούν σε θετική ανταπόκριση αυτή την φορά για όλους τους τύπους όπλων που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον η Πολεμική Αεροπορία και η απάντηση αναμένεται με αυξημένη προσμονή.

Ενώ αυτά αφορούν στην παρούσα φάση τα F-16V, το ενδιαφέρον του ΓΕΑ απασχολεί και η παράμετρος των όπλων για τα F-35. Ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης σκοπεύει να συστήσει Γραφείο Προγράμματος F-35, που λόγω πολυπλοκότητος του συγκεκριμένου αντικειμένου, θα ασχολείται αποκλειστικώς με αυτό το έργο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *