Ο Υπ. Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης βλέπει ανάπτυξη την στιγμή που η Ελλάδα μπαίνει στη δίνη σοβαρής οικονομικής κρίσης

 Ο Υπ. Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης βλέπει ανάπτυξη την στιγμή που η Ελλάδα μπαίνει στη δίνη σοβαρής οικονομικής κρίσης

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ

Μια πλειάδα από θετικές παρεμβάσεις στην Ελληνική Οικονομία βλέπει ο Υπουργός Εξωτερικών για την χώρα, την στιγμή που ο Ελληνικός λαός βιώνει ίσως την μεγαλύτερη οικονομική κρίση ακόμη και από την 10 έτη περίοδο μνημονιακών συνθηκών. 

Καλά θα κάνουμε να επιστρέψουμε στην οικονομική πραγματικότητα κύριε Γεραπετρίτη διότι όποια ανάπτυξη και να εξαγγείλεις εαν δεν υπάρχει αγοραστικό κοινό, τότε δεν υπάρχουν και βιώσιμες επιχειρήσεις…

 

(ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ)

«Ταξιδεύοντας το ελληνικό brand στις αγορές του κόσμου» 

Δομικές μεταρρυθμίσεις σε σειρά τομέων της κρατικής δραστηριότητας βρίσκονται εκ νέου στο επίκεντρο των εξαγγελιών της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την τετραετία 2023-2027. Η συνεπής και συστηματική προσπάθεια εκσυγχρονισμού της ελληνικής κοινωνίας συνεχίζεται. Η μετατροπή του μοντέλου της ελληνικής οικονομίας σε ολοένα και πιο παραγωγικό, πιο εξωστρεφές, πιο καινοτόμο έχει δρομολογηθεί και προχωρά.

Στο πεδίο της Οικονομικής Διπλωματίας ειδικότερα, συνεχίζουμε με την ίδια ένταση και αφοσίωση το έργο μας. Επιδίωξή μας, οικονομική ασφάλεια, ευρωστία και διαρκής ενδυνάμωση της θέσης της Ελλάδας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Άλλωστε τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας συνηγορούν προς αυτό. Προδιαγράφονται ευοίωνα για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, της τάξης του 3% κατά μέσο όρο στην τετραετία.

Απώτερος στόχος μας είναι ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης. Βιώσιμο, τόσο με την έννοια του σεβασμού στο περιβάλλον, όσο και με την έννοια της ανάπτυξης που στηρίζεται σε ισχυρά θεμέλια. Ανάπτυξη που προέρχεται περισσότερο από επενδύσεις και λιγότερο από κατανάλωση. Εδράζεται σε καινοτόμους κλάδους της οικονομίας, σε εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας. Ισχυροποιεί συστηματικά τη θέση και φήμη της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας και ευημερίας στην ευρύτερη γειτονιά της Νοτιοανατολικής Μεσογείου αλλά και ως πύλης εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά.

Πεποίθησή μας ότι το τρίπτυχο αυτό, ενίσχυση των εξαγωγών, προσέλκυση επενδύσεων και ενδυνάμωση της διεθνούς παρουσίας και του ρόλου της Ελλάδας, αφορά και ωφελεί το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού. Η κοινωνία θα δει τελικά βελτίωση των εισοδημάτων της, άνοδο του βιοτικού της επιπέδου.

Με οδηγό μας το θεσμοθετημένο πλέον, από το 2021, ετήσιο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας, όπου καταγράφονται συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι στόχοι και στοχευμένες δράσεις, συνεχίζουμε να αναβαθμίζουμε την Οικονομική Διπλωματία σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.

Εξίσου σημαντικό, στηρίζουμε αδιάλειπτα τη διεθνοποίηση της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας. Προωθούμε και προασπίζουμε τα οικονομικά και εμπορικά συμφέροντα των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Με συστηματική παρουσία στις διεθνείς αγορές από κοινού πολιτεία, θεσμικοί φορείς της αγοράς και επιχειρήσεις ισχυροποιούμε το σύγχρονο, ενιαίο, εθνικό brand. Προς το στόχο αυτό, θα αξιοποιήσουμε περαιτέρω το εργαλείο των «επιχειρηματικών συμβουλίων». Μέσα από τα συμβούλια θεσμοθετείται και κατ’ επέκταση ενισχύεται η συνεργασία μεταξύ ιδιωτικών επιχειρήσεων της Ελλάδας και της εκάστοτε χώρας σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Ιδιαίτερη προτεραιότητα δίνουμε και πάλι στην ενεργειακή διπλωματία και τη διεθνή συνεργασία σε θέματα περιβάλλοντος, με γνώμονα την ασφάλεια, τη διασυνδεσιμότητα και την εξασφάλιση εναλλακτικών πηγών και διαδρομών. Στόχος μας είναι η ενθάρρυνση καινοτόμων εγχειρημάτων στον τομέα της ενέργειας/περιβάλλοντος, στα οποία θα ενσωματώνονται νέες τεχνολογίες (εγχειρήματα αντίστοιχα με το Astypalea Smart & Sustainable Island, GR-eco islands κ.λπ.)

Στην ίδια γραμμή, συνεχίζουμε να καλλιεργούμε συστηματικά σχέσεις και συνεργασίες με παραδοσιακούς εταίρους, όπως οι ΗΠΑ και η Κεντρική και Ν.Α. Ευρώπη. Ενισχύουμε τις επαφές με στρατηγικούς εταίρους σε Μέση Ανατολή και ΝΑ Ασία. Ανοίγουμε τα φτερά μας προς άλλες, ανερχόμενες και δυναμικές αγορές. Μία εξ αυτών, η Ινδία, τεράστια αγορά, με μεγάλες προκλήσεις αλλά και σημαντικές προοπτικές συνεργασίας. Δρομολογούμε ήδη επιχειρηματική αποστολή κατά τους επόμενους μήνες, σε συνέχεια της ιστορικής επίσκεψης του Ινδού Πρωθυπουργού Narendra Modi στην Αθήνα πριν λίγες ημέρες, στις 25 Αυγούστου.

Με την πολύτιμη, συστηματική και αρμονική συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου, που εξασφαλίσαμε κατά την προηγούμενη θητεία, πορευόμαστε με κοινό όραμα και με ενδεικτικούς στόχους μέχρι το 2027 για: α) αύξηση των εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ, β) προσέλκυση επενδύσεων σε τεχνολογία, καινοτομία, βιοεπιστήμες, γ)παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε ποσοστό 80% από πράσινες πηγές.

Με αισιοδοξία, επομένως, για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και με προσήλωση στους στόχους της Οικονομικής Διπλωματίας, πιάνουμε άμεσα δουλειά και ταξιδεύουμε το εθνικό μας brand στις αγορές του κόσμου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *