Εκδήλωση για τον πεσόντα αεροπόρο Γρηγόρη Βαλκανά

 Εκδήλωση για τον πεσόντα αεροπόρο Γρηγόρη Βαλκανά

P-24 – Γρηγόρης Βαλκανάς

Ο καταγόμενος από τους Χράνους πεσόντας ήρωας, έχασε τη ζωή του στην Κορυτσά, μαχόμενος για την απελευθέρωση της πατρίδας.

Εκδήλωση για να τιμηθεί η δράση και η μνήμη του ήρωα του 1940 Γρηγόρη Βαλκανά, θα πραγματοποιηθεί στους Χράνους της Μεγαλόπολης το Σάββατο, 18 Νοεμβρίου.

Ο καταγόμενος από τους Χράνους πεσόντας ήρωας, έχασε τη ζωή του στην Κορυτσά, μαχόμενος για την απελευθέρωση της πατρίδας.

Στις 10:30 το πρωί του Σαββάτου, θα τελεστεί η Επιμνημόσυνη Δέηση για τον ήρωα – πιλότο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί, κατάθεση στεφάνων, τήρηση σιγής ενός λεπτού και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

 

Η ιστορία του Γρηγόρη Βαλκανά :

Γρηγόρης Βαλκανάς
Γρηγόρης Βαλκανάς

Γεννήθηκε το 1916 στους Χράνους Αρκαδίας.

Τον Αύγουστο του 1936 κατατάχθηκε στο Τμήμα Υπαξιωματικών της Σχολής Αεροπορίας. Αποφοίτησε τον Σεπτέμβριο του 1938 με τον βαθμό του Σμηνία και ειδικότητα χειριστή.

Στις 18 Νοεμβρίου 1940, κατά την εκτέλεση διατεταγμένης αποστολής περιπολίας με αεροπλάνο PZL (Δ123) της 23ης Μοίρας Διώξεως, ενεπλάκη σε αερομαχία με ιταλικά αεροπλάνα διώξεως στην περιοχή Ιβάν της Αλβανίας, ΒΑ της Κορυτσάς. Όταν εξαντλήθηκαν όλα τα πυρομαχικά του, έπεσε με το αεροπλάνο του πάνω σε ένα ιταλικό καταδιωκτικό με αποτέλεσμα και τα δύο αεροπλάνα μαζί με τα πληρώματά τους να πιάσουν φωτιά και να καούν.

Δεύτερη περίπτωση εμβολισμού πιθανολογείται ότι ήταν η τελευταία αποστολή με Ρ.24 (23η Μοίρα), του Σμηνία Βαλκανά Γρηγόριου (18/11/1940), κατά την οποία έχασε τη ζωή του. Σύμφωνα με την μαρτυρία του Μοιράρχου του, Επισμηναγού Γρηγόριου Θεοδωρόπουλου, ο Βαλκανάς θέλοντας να μιμηθεί το κατόρθωμα του Μαρίνου Μητραλέξη, μετά την εξάντληση των πυρομαχικών του, έπεσε πάνω σε ιταλικό βομβαρδιστικό, σύγκρουση από την οποία δεν υπήρχαν επιζώντες.

anagnostis.org

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *