Η Πολεμική Αεροπορία παρέλαβε το 10ο VIPER

 Η Πολεμική Αεροπορία παρέλαβε το 10ο VIPER

Το 10ο αναβαθμισμένο F-16 σε κατηγορία Viper (οχιά) παραδόθηκε στην Πολεμική Αεροπορία κι ακολουθούν ακόμη δύο, με αιχμή το «005», το πρώτο F-16 που πήγε στις ΗΠΑ για την αναβάθμιση.


Του Χρήστου Μαζανίτη

Η 10η «οχιά» των αιθέρων παραδόθηκε στην Πολεμική Αεροπορία χθες, από την ΕΑΒ και την αμερικανική Lockheed Martin. Το αναβαθμισμένο F-16 πέταξε χθες από την αεροπορική βάση της Τανάγρας για την 115 Πτέρυγα Μάχης, στη Σούδα.

Οι εργασίες στα αεροσκάφη πραγματοποιούνται στην ΕΑΒ, με καθοδήγηση από τις ομάδες της Lockheed Martin, που βρίσκονται τόσο στην ΕΑΒ όσο και στις ΗΠΑ. Μέσω προγραμμάτων βιομηχανικής συνεργασίας που εκτείνονται για περισσότερες από δύο δεκαετίες στο πλαίσιο των προγραμμάτων F-16 της EAB, η Lockheed Martin θα έχει προσφέρει οικονομικά οφέλη άνω του 1 δις δολαρίων στην Ελληνική αμυντική βιομηχανία και στην ΕΑΒ μέχρι την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος αναβάθμισης F-16 Viper.

Για την ενίσχυση της ασφάλειας του αεροσκάφους, η διαμόρφωση Viper του F-16 περιλαμβάνει αναβαθμίσεις, όπως ένας τροποποιημένος ψηφιακός υπολογιστής ελέγχου πτήσης που παρέχει τη δυνατότητα της αυτόματης αποφυγής πρόσκρουσης στο έδαφος (Automatic Ground Collision Avoidance System- AGCAS) και συστήματος ανάκτησης ελέγχου ενεργοποιούμενο από το χειριστή (Pilot Activated Recovery System – PARS). Άλλες σημαντικές αναβαθμίσεις περιλαμβάνουν το ραντάρ APG-83 AESA (Active Electronically Scanned Array), το νέο Modular υπολογιστή Αποστολών (MMC-7000AH), τον εξοπλισμό μεταφοράς σύνθετων δεδομένων (Advanced Data Transfer Equipment – ADTE), τις οθόνες πληροφοριών και απεικόνισης ανάμεσα στα ποδωστήρια, το APX-126 AIFF (Advanced Identify Friend or Foe) με δυνατότητα Mode 5, ενσωματωμένο Global Positioning System /Inertial Navigation System (EGI), την ενσωμάτωση SNIPER POD και βλημάτων PaveWay II καθώς και τη δυνατότητα Link-16.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *