Σαν σήμερα χάνουν την ζωή τους οι Ανθυποσμηναγοί Σκαλαίος και Κατσέλης

 Σαν σήμερα χάνουν την ζωή τους οι Ανθυποσμηναγοί Σκαλαίος και Κατσέλης

Blenheim MKIV – Κατσέλης Σκαλαίοσ

Στις 30 Δεκεμβρίου 1942, ο Ανθυποσμηναγός Θεοφάνης Κατσέλης και ο Ανθυποσμηναγός Ιωάννης Σκαλαίος έχασαν τη ζωή τους όταν το αεροσκάφος Blenheim MKIV (T2049) της 13ης Μοίρας Ελαφρού Βομβαρδισμού, υπέστη βλάβη στον ένα κινητήρα μετά την απογείωση του, προσέκρουσε στο έδαφος και συνετρίβη, κοντά στο αεροδρόμιο Γκαμπούτ της Λιβύης (κοντά στο Τομπρούκ).

 

Ανθυποσμηναγός Θεοφάνης Κατσέλης
Ανθυποσμηναγός Θεοφάνης Κατσέλης

Βαθμός Ανθυποσμηναγός

Υπηρεσία / Μοίρα 31η Μοίρα Βομβαρδισμού

Αεροσκάφος Bristol Blenheim Mk I/Mk IV/Mk V Bisley

 

Γεννήθηκε το 1920 στη Λάβδανη Ιωαννίνων.

Τον Σεπτέμβριο του 1940 στο Τμήμα Αξιωματικών της Σχολής Αεροπορίας. Ακολούθως πήγε στη Μέση Ανατολή όπου τελειώνοντας την εκπαίδευσή του τον Ιούλιο του 1942 ονομάστηκε Αρχισμηνίας χειριστής και πήρε μέρος στις επιχειρήσεις.

Σκοτώθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1942 κοντά στο αεροδρόμιο Γκαμπούτ της Λιβύης (κοντά στο Τομπρούκ) κατά τη διάρκεια διατεταγμένης αποστολής μεταφοράς του αεροσκάφους Blenheim της 13ης Μοίρας Ελαφρού Βομβαρδισμού, στο οποίο επέβαινε, όταν μετά την απογείωση λόγω βλάβης του ενός κινητήρα, το αεροσκάφος προσέκρουσε στο έδαφος και συνετρίβη.

Ανθυποσμηναγός Ιωάννης Σκαλαίος
Ανθυποσμηναγός Ιωάννης Σκαλαίος

Γεννήθηκε το 1915 στη Μικρομάνη Μεσσηνίας.

Τον Οκτώβριο του 1935 κατατάχθηκε στο Τμήμα Υπαξιωματικών χειριστών της Σχολής Αεροπορίας. Αποφοίτησε τον Σεπτέμβριο του 1937 με τον βαθμό του Σμηνία χειριστή και πήρε μέρος στις επιχειρήσεις του Ελληνοϊταλικού-Γερμανικού Πολέμου. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής διέφυγε στη Μέση Ανατολή, όπου συνέχισε την πολεμική του δράση.

Σκοτώθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1942 κοντά στο αεροδρόμιο Γκαμπούτ της Λιβύης (κοντά στο Τομπρούκ) κατά τη διάρκεια διατεταγμένης αποστολής μεταφοράς του αεροσκάφους Blenheim MKIV (T2049) της 13ης Μοίρας Ελαφρού Βομβαρδισμού, στο οποίο επέβαινε ως χειριστής με παρατηρητή τον Ανθυποσμηναγό Κατσέλη Θεοφάνη, όταν μετά την απογείωση λόγω βλάβης του ένος κινητήρα, το αεροσκάφος προσέκρουσε στο έδαφος και συνετρίβη. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος ήταν από τα τρία πρώτα τα οποία παρελήφθησαν από τους Άγγλους με πολλές ώρες πτήσεων.

http://www.pasoipa.org.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *