Ολική άρση του εμπάργκου όπλων στην Κύπρο : Όπως έλεγε και το τραγούδι…”μεγάλα γλέντια”!

 Ολική άρση του εμπάργκου όπλων στην Κύπρο : Όπως έλεγε και το τραγούδι…”μεγάλα γλέντια”!

Πλήρης αλλαγή σκηνικού στην Κυπριακή κοινότητα μετά την απόφαση των ΗΠΑ να άρει πλήρως το εμπάργκο όπλων στο νησί… Με λίγα λόγια, η Κύπρος από εδώ και πέρα μπορεί να αλλάξει πλήρως τα γεωστρατιγηκά δεδομένα της περιοχής!

Φόβος στην Τουρκία…

Εκνευρισμός στην Τουρκία μετά την απόφαση των ΗΠΑ για πλήρη άρση του εμπάργκο της πώλησης όπλων στην Κύπρο. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μια πολύ σκληρή ανακοίνωση, με την οποία καταδικάζει την απόφαση, τονίζοντας ότι θα επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και βλάψει την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα, η Άγκυρα καλεί τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν την απόφαση.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας

«Καταδικάζουμε σθεναρά τη διεύρυνση του εύρους της απόφασης που έλαβαν οι ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2020 για άρση του εμπάργκο όπλων κατά της ”ελληνοκυπριακής διοίκησης (Κυπριακή Δημοκρατία).

Υποστηρίζουμε πλήρως την αντίδραση των αρχών της ”Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)”σχετικά με την εν λόγω απόφαση.

Η απόφαση αυτή, που έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της ισότητας των δύο πλευρών στο νησί και θα κάνει την ελληνοκυπριακή πλευρά πιο αδιάλλακτη, θα επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Θα οδηγήσει σε κούρσα εξοπλισμών στο νησί και θα βλάψει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Καλούμε τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν αυτή την απόφαση και να ακολουθήσουν μια ισορροπημένη πολιτική έναντι των δύο πλευρών στο νησί.

Η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, θα πρέπει να καταγράψει την κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τις Συνθήκες του 1959-1960, και να ενεργήσει ανάλογα.

Σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα, θα συνεχίσει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο των ιστορικών και νομικών της ευθυνών προκειμένου να διασφαλίσει την ύπαρξη, την ασφάλεια και την ειρήνη των Τουρκοκυπρίων».

Πηγή : enikos.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *