Στην τελική ευθεία για το νέο ελικόπτερο της ΠΑ

 Στην τελική ευθεία για το νέο ελικόπτερο της ΠΑ

HH-139B – Photo Aeronautica Militare

Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να συνεδριάσει το Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο προκειμένου να καταλήξει στις οριστικές προδιαγραφές των ελικοπτέρων ενώ θα ακολουθήσει νέον ΑΑΣ για την τελική εισήγηση.


Του Κώστα Σαρικά

Μια ευχάριστη έκπληξη επιφύλασσε στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η Ιταλίδα ομόλογος του Τζόρτζια Μελόνι κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός έθεσε στο τραπέζι μεταξύ άλλων και το ζήτημα των ελικοπτέρων έρευνας-διάσωσης για τα οποία ενδιαφέρεται η Πολεμική Αεροπορία αναφερόμενη στην πρόταση της Ιταλικής Leonardo.

Η Τζόρτζια Μελόνι εξέφρασε την πρόθεση της όχι απλά να στηρίξει την πρόταση αλλά να πιέσει την Ευρωπαική Ένωση το πρόγραμμα να ενταχθεί στον ευρύτερο σχεδιασμό για το μεταναστευτικό και χρηματοδοτηθεί από κονδύλια της ΕΕ στο πλαίσιο της δράσης Rescue EU.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε ιδιαίτερα θετικός καθώς γνωρίζει τόσο την άμεση ανάγκη της Πολεμικής Αεροπορίας για απόκτηση καινούργιων ελικοπτέρων έρευνας-διάσωσης προκειμένου να αντικαταστήσει σε πρώτη φάση τα απαρχαιωμένα πλέον ΑΒ-205 και στη συνέχεια τα Super Puma τα οποία διαθέτει, αλλά και το βάρος που καλείται καθημερινά να σηκώσει η χώρα και οι αρμόδιες αρχές μεταξύ των οποίων και η HAF σε αποστολές SAR εξαιτίας του μεταναστευτικού. Άλλωστε το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου όπως και τα συνεχή περιστατικά το τελευταίο διάστημα καταδεικνύουν την οξύτητα του προβλήματος.

Την ίδια ώρα τα αρμόδια Στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας συνεχίζουν τις εντατικές επαφές με τους μνηστήρες του προγράμματος, την Ιταλική Leonardo και τους Γάλλους της Airbus ενώ ήδη διαθέτει στα χέρια της την Αμερικανική πρόταση της Sikorsky για τα Black Hawkτα οποία ενδιαφέρουν την Αεροπορία Στρατού αλλά και τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου.

Η επιτροπή της HAF που χειρίζεται το πρόγραμμα ζήτησε σύμφωνα με πληροφορίες την περασμένη εβδομάδα διευκρινήσεις για τεχνικά και οικονομοτεχνικά θέματα από τους Ιταλούς και τους Γάλλους.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην Militarized έκδοση των ελικοπτέρων με τους Ιταλούς της Leonardo να απαντούν ήδη προτείνοντας την έκδοση ΜΗ-139A Grey Wolf η οποία στηρίζεται στο AW-139 και αποκτήθηκε από την USAF. Από την πλευρά τους οι Γάλλοι της Airbus φέρονται να προτείνουν την έκδοση Η-160 με μειονεκτήματα στο SAR αλλά και στο γεγονός ότι πρόκειται για ελαφρύ ελικόπτερο 6 τόνων, το Η-175 με παράδοση όμως μετά το 2026,άγνωστη τιμή και ερωτηματικό την υποστήριξη αλλά και το μεγαλύτερο Η-225 η τιμή του οποίου όμως φαίνεται να αγγίζει τα 38 εκ.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *