Ο “ΑΡΧΥΤΑΣ” ετοιμάζεται για την πρώτη του δοκιμαστική πτήση

 Ο “ΑΡΧΥΤΑΣ” ετοιμάζεται για την πρώτη του δοκιμαστική  πτήση

Περί το τέλος του 2023-α’ δίμηνο του 2024 προβλέπεται να ολοκληρωθεί πλήρως το έργο «Αρχύτας», ενώ από τις αρχές του Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν οι πειραματικές πτήσεις, αρχικά με λειτουργικό μοντέλο υπό κλίμακα, και η οργάνωση των ειδικών γραμμών βιομηχανικής παραγωγής στην ΕΑΒ.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μετά τη συμπλήρωση του α’ τριμήνου της διαδικασίας υλοποίησης του προγράμματος, που έχει στόχο τον σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή αυτόνομου εναέριου οχήματος (drone) πολλαπλών χρήσεων, εκ μέρους του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Βάσει της ανά τρίμηνο αξιολόγησης των αρμοδίων, η υλοποίηση του προγράμματος εξελίσσεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό. Είναι σε εξέλιξη ο δομικός σχεδιασμός του συστήματος και, παράλληλα, η προμήθεια και ο έλεγχος συσκευών-υλικών για το προς παραγωγή σύστημα. Κατά το δ’ τρίμηνο και έως το τέλος Αυγούστου, θα συνεχιστούν οι προαναφερθείσες διαδικασίες. Ενώ ταυτόχρονα, προχωρούν οι προεργασίες για δεύτερο, αναβαθμισμένο σύστημα, με συνεργασία των υπουργείων Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Ανάπτυξης.

Σημειώνεται ότι, το έργο αποτελεί πρωτοβουλία και χρηματοδοτείται από το υπουργείο Οικονομικών. Υλοποιείται, ως προς το ερευνητικό-σχεδιαστικό μέρος, με συνεργασία των Πανεπιστημίων «Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης», «Δημοκρίτειο Θράκης» και «Θεσσαλίας», καθώς και της ΕΑΒ. Η βιομηχανική παραγωγή αναλαμβάνεται από την ΕΑΒ.

Πηγή : https://www.defence-point.gr/

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *