Ο Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος στην Ημερίδα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου για τον Πολιτικό Σχεδιασμό Έκτακτης Ανάγκης

 Ο Δρ. Κωνσταντίνος  Μπαλωμένος στην Ημερίδα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου για τον Πολιτικό Σχεδιασμό Έκτακτης Ανάγκης

Ο Πολιτικός Επιστήμονας – Διεθνολόγος και Υψηλόβαθμος Εθνικός Αντιπρόσωπος της Ελλάδας, στην Επιτροπή Ανθεκτικότητας του ΝΑΤΟ Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του Αυτοτελούς Τμήματος ΠΑΜ-ΠΣΕΑ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου (Α.Δ.Π.Δ.Ε. & Ι), συμμετείχε στην ημερίδα του εν λόγω Τμήματος με θέμα: «Τοπική Αυτοδιοίκηση – Πολιτικός Σχεδιασμός Έκτακτης Ανάγκης – Εμπλεκόμενοι Φορείς».

Η ημερίδα, διεξήχθη την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024 στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών με τη συμμετοχή των 56 Δήμων της Α.Δ.Π.Δ.Ε. & Ι, καθώς και των υπευθύνων ΠΑΜ-ΠΣΕΑ όλων των Υπουργείων, Περιφερειών, των ΟΤΑ Α’ βαθμού, της Α.Δ.Π.Δ.Ε.& Ι, των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και εξουσιοδοτημένων χειριστών θεμάτων ΠΣΕΑ του Πανεπιστημίου Πατρών.

Στόχος της ημερίδας ήταν να συναντηθούν τα στελέχη των Τμημάτων ΠΣΕΑ του ΓΕΕΘΑ, των Υπουργείων, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και των Περιφερειών με τους χείριστες των θεμάτων ΠΣΕΑ των Δήμων, που ανήκουν στην Α.Δ.Π.Δ.Ε.& Ι., ώστε οι τελευταίοι να ενημερωθούν για τις ευθύνες και αρμοδιότητές τους, αλλά και για τις προπαρασκευαστικές ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν προκειμένου να δύνανται να υλοποιήσουν τα σχέδια Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτων Αναγκών (ΠΣΕΑ), σε περίοδο έντασης, κρίσης ή πολέμου.

Στόχος της ημερίδας επίσης, ήταν ο προγραμματισμός και η λήψη των προληπτικών μέτρων σε επίπεδο Περιφέρειας και Δήμων για συντονισμένες διαδικασίες έκτακτης ανάγκης και διαχείρισης κρίσεων.

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος πριν τη διάλεξή του, συνεχάρη το Γραμματέα της Α.Δ.Π.Δ.Ε.&Ι. κ. Δημήτριο Κατσαρό, και την ψυχή του Αυτοτελούς Τμήματος ΠΑΜ-ΠΣΕΑ της Α.Δ.Π.Δ.Ε.&Ι., Προϊσταμένη κα. Πηνελόπη Μωυσιάδου για την πρωτοβουλία τους και την άρτια διοργάνωση της ημερίδας, αλλά και για το σημαντικό έργο που επιτελούν για την ανάπτυξη των δομών Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτων Αναγκών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και την ενδυνάμωση της Εθνικής Ανθεκτικότητας.

Το θέμα της διάλεξης του Δρ. Κωνσταντίνου Μπαλωμένου ήταν:
«Ανθεκτική Κοινωνία σε καταστάσεις Υβριδικού Πολέμου»

Κατά τη διάλεξή του ο Δρ. Μπαλωμένος, αναφέρθηκε:
 Στο τρέχων περιβάλλον ασφάλειας.
 Στον εννοιολογικό προσδιορισμό της Ανθεκτικότητας.
 Στα χαρακτηριστικά ενός Ανθεκτικού Κράτους.
 Σε ένα μοντέλο μέτρησης της Ανθεκτικότητας.
 Στην ολιστική προσέγγιση για τη διαμόρφωση Ανθεκτικότητας και
 Στη μεθοδολογία διαμόρφωσης ανθεκτικότητας.

Κατά την έναρξη της ημερίδας χαιρετισμό απεύθυναν:
 Ο Γραμματέας της Α.Δ.Π.Δ.Ε.& Ι. κ. Δημήτριος Κατσαρός
 Ο Σμήναρχος (EA) κ. Σταμάτιος Αστράς εκ μέρους της Α6 Δ/νσης του ΓΕΕΘΑ.

Εκτός του Δρ. Κωνσταντίνου Μπαλωμένου ομιλητές στην ημερίδα ήταν:
 Ο Προϊστάμενος του Αυτοτελούς Τμήματος ΠΣΕΑ του Υπουργείου Εσωτερικών Δρ. Παναγιώτης Ζαρίφης, ο οποίος αναφέρθηκε στους στόχους ανθεκτικότητας του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως πόλοι ανασυγκρότησης της εθνικής πολιτικής εκτάκτων αναγκών.
 Ο Προϊστάμενος Β’ Δ/νσης Υπηρεσίας ΠΣΕΑ Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Αντισυνταγματάρχης κ. Διαμαντής Τζιτζιρίδης, όπου μίλησε για τις Σειρήνες Συναγερμού Πολιτικής Άμυνας και Δ.Α.Ι..
 Οι Προϊστάμενη του Αυτοτελούς Τμήματος ΠΑΜ-ΠΣΕΑ της Α.Δ.Π.Δ.Ε.& Ι. κα. Πηνελόπη Μωυσιάδου και η Προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας κ. Αναστασία Κουμούση, όπου παρουσίασαν ένα σχέδιο για τη διαφύλαξη αρχαιοτήτων μουσείων και κειμηλίων καθώς και ένα σχέδιο εκκένωσής τους.
 Ο Υπαστυνόμος Β΄ κ. Κοντογεωργακόπουλος Κωνσταντίνος όπου ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για το ρόλο της Ελληνικής Αστυνομίας στην Πολιτική Άμυνα.
 Ο Προϊστάμενος του Τμήματος ΠΣΕΑ του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Αντώνιος Δημητρίου, ο οποίος παρουσίασε ένα ενδεικτικό παράδειγμα κανονισμού Εσωτερικής Λειτουργίας Δημόσιου Ανεξάρτητου Ιδρύματος (ΔΑΙ) και
 Από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της Περιφερικής Πυροσβεστικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας ο Πυραγός Γ.Κ. κ. Δημήτριος Γιωτσόπουλος, όπου αναφέρθηκε σε θέματα εκτεταμένων συμβάντων καταστροφών και τη λειτουργία του Κέντρου Επιχειρήσεων κατά την αντιμετώπισή τους.

Συντονιστές της ημερίδας ήταν:
 Ο προϊστάμενος ΠΑΜ-ΠΣΕΑ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Σωτηρόπουλος Γεώργιος.
 Ο Γενικός Διευθυντής ΔΕΥΑ Αγρινίου κ. Κωστάκης Χριστόφορος.

Στη ημερίδα συμμετείχαν οι Δήμαρχοι
 Πάτρας, κ. Κωνσταντίνος Πελετίδης.
 Ήλιδας, κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος.
 Νότιας Κυνουρίας, κ. Εμμανουήλ Δολιανίτης.
 Βόρειας Κυνουρίας, Φώτιος Κουρέλης.
 Πύργου, κ. Ευστάθιος Καννής.
 Άργους Μυκηνών, κ. Ιωάννης Μαλτέζος.
 Αιγιάλειας, κ. Δημήτριος Καλογερόπουλος.
 Ζαχάρως, κ. Κωνσταντίνος Μητρόπουλος.
 Ξηρομέρου, κ. Ιωάννης Τριανταφυλλάκης.
 Γορτυνίας, κ. Ευστάθιος Κούλης.
 Λουτρακίου – Περαχώρας, κ. Γεώργιος Γκιώνης.
 Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Αριστείδης Παναγιωτόπουλος.
 Επιδαύρου, κ. Αναστάσιος Χρόνης.

Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους:
 Ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Δημήτριος Γεωργιάδης.
 Ο Προϊστάμενος ΠΑΜ-ΠΣΕΑ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, κ. Νικόλαος Τσαχαλίνας.
 Η Προϊσταμένη ΠΑΜ-ΠΣΕΑ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κα. Όλγα Σηφάκη.
 Εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, κ. Δημήτριος Στέλλιου.

Στην ημερίδα παρευρέθηκαν επίσης, αντιπρόσωποι από την Προεδρία της Κυβέρνησης, την Ιερά Μητρόπολη Πατρών, τα Λιμενικά Ταμεία, την 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου- Ιονίων Νήσων-Ηπείρου & Δυτικής Ελλάδας, τη Δ/νση Πολιτικής Αεροπορίας, της Εφορείας Αρχαιοτήτων, των Υπουργείων Πολιτισμού, Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Υγείας, Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών, των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας.
Αξίζει να επισημανθεί, ότι η ημερίδα διοργανώθηκε για πρώτη φορά και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία αποκομίζοντας πολύ θετικά σχόλια τόσο από τους συμμετέχοντες όσο και από και κρατικούς αξιωματούχους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *