Όταν θέλεις το πλεονέκτημα… Τα F-16 Block 30 στην πρώτη γραμμή κρούσης με σύγχρονα όπλα

 Όταν θέλεις το πλεονέκτημα…  Τα F-16 Block 30 στην πρώτη γραμμή κρούσης με σύγχρονα όπλα

F-16 Block 30 της 330 Μοίρας

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ // HELLAS JOURNAL

Αμέσως μετά τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο ΚΥΣΕΑ, όλα ήταν έτοιμα και σύμφωνα με τον Ισραηλινό Τύπο η προμήθεια που είχε λάβει κι αυτή μορφή «θρίλερ», έλαβε τέλος με τις υπογραφές ανάμεσα στην Ελληνική και την Ισραηλινή πλευρά.


Με τον τρόπο αυτό ενεργοποιείται η σύμβαση που αφορά τους πυραύλους Rampage και τις συλλογές Spice, με τις οποίες οι βόμβες ελεύθερης πτώσης μετατρέπονται σε όπλα υψηλής ακρίβειας.

Η αδήριτη ανάγκη εξοπλισμού της ραχοκοκαλιάς του εναέριου στόλου των F-16 με σύγχρονα όπλα κρούσης αποτελεί εδώ και χρόνια πάγιο αίτημα της πολεμικής αεροπορίας προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής άμυνας, η οποία σαφώς δεν είχε αντιρρήσεις και πολλές φορές επικοινώνησε αυτές τις ανάγκες.

Παράλληλα αυτά τα όπλα περνούν μέσα και από τον διπλωματικό διάλογο, πίσω από τις κλειστές πόρτες, τα γραφεία, στα οποία οι διαπραγματεύσεις καθώς και η άσκηση πίεσης δεν σταματούν ποτέ.

Το γεγονός βέβαια ότι τα μαχητικά F-16 της πολεμικής αεροπορίας δεν έχουν στους φορείς των πτερύγων τους πυραύλους μακράς εμβέλειας και χαμηλής διατομής ραντάρ JASSM, αλλά οι επιτελείς έδειξαν και προώθησαν την λύση του Ισραηλινού Rampage, απαντά κάθε ερωτηματικό που μπορεί να χει ο καθένας για το τι είδους πιέσεις έχουν ασκηθεί προς την ελληνική πλευρά, την στιγμή μάλιστα που οι προαναφερθέντες πύραυλοι αποδεσμεύτηκαν σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης όπως η Πολωνία που διαθέτει F-16 M, σαν αυτά της 116 Πτέρυγας Μάχης στον Άραξο.

Το φρένο σε όπλα που σαφώς ανοίγουν την βεντάλια του ισοζυγίου αεροπορικών δυνάμεων πάντοτε έμεναν στον πάτο της διαπραγματευτικής ατζέντας, ουδέποτε όμως με ευθύνη της ελληνικής πλευράς.

36 τα μαχητικά 4,5 γενιάς εντός του 2023…
Στο θετικό της υπόθεσης που αφορά την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 στο επίπεδο Viper, μπορούμε να κρατήσουμε ότι ως το τέλος του 2023, σύμφωνα με απάντηση που έχει δώσει ο κος. Δένδιας σε ερώτηση στη Βουλή, αυτά θα φτάσουν τα 18.

Δηλαδή μέσα σε αυτή τη χρονιά η πολεμική αεροπορία θα διαθέτει 36 αεροσκάφη 4,5 γενιάς!

Πάντως όπως επισημαίνουν πηγές από την πολεμική αεροπορία οι πύραυλοι Rampage και οι συλλογές Spice δεν απευθύνονται μόνο στον τύπο του F-16 Viper καθώς δύναται να τοποθετηθούν και σε προγενέστερους που δεν έχουν περάσει στο επίπεδο της αναβάθμισης.

Και στο σημείο αυτό επιγραμματικά μπορούμε να επαναφέρουμε σκέψεις- προτάσεις που είχαν γίνει στο πρόσφατο παρελθόν εντός της πολεμικής αεροπορίας.

Τα F-16 Block 30 να γίνουν με μικρές παρεμβάσεις τα σημερινά «Α-7 Corsair» του στόλου καθώς όσο τα χρόνια περνούν, υστερούν όλο και περισσότερο στον τομέα της αναχαίτησης.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *