ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2023 υπό την σκιά των φυσικών καταστροφών

 ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2023 υπό την σκιά των φυσικών καταστροφών

Λίγο μετά τις 11:00 το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας, ο μακρόσυρτος ήχος από τις σειρήνες συναγερμού αναμένεται να ακουστεί σε ολόκληρη την Επικράτεια. Οι σειρήνες του δικτύου Πολιτικής Αμυνας θα ενεργοποιηθούν στο πλαίσιο της Εθνικής Διακλαδικής Ασκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ» σημαίνοντας την έναρξη των «πολεμικών» επιχειρήσεων.

Η μεγάλη άσκηση «επιστρέφει» φέτος μετά από απουσία δύο ετών και πραγματοποιείται κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες καθώς μεγάλος αριθμός μέσων και προσωπικού βρίσκεται σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα για την αντιμετώπιση του νέου κύματος κακοκαιρίας. Υπήρξαν μάλιστα, σκέψεις για ματαίωση ή αναβολή της άσκησης, ωστόσο, κρίθηκε ωφέλιμο να πραγματοποιηθεί, έστω και με ορισμένες τροποποιήσεις, ώστε να διατηρηθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα των εμπλεκομένων.

Η άσκηση τυπικά ξεκίνησε την Τετάρτη και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 4 Οκτωβρίου. Μέχρι την τελική φάση υπάρχει μια σταδιακή «κλιμάκωση» των σεναρίων που ξεκινούν με κρίση, ένταση, εχθροπραξίες και ολοκληρώνονται με τη μεγάλη στρατιωτική αντεπίθεση και συντριβή των «εχθρικών» δυνάμεων στον Έβρο. Στην άσκηση συμμετέχουν επί 24ώρου όλοι οι Κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων, τα Σώματα Ασφαλείας και οι φορείς του Πολιτικού Τομέα που εμπλέκονται σε επιχειρήσεις επί χάρτου και επί του πεδίου.

 

«ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ» και φυσικές καταστροφές
Ο φετινός «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ» ξεχωρίζει για μια σειρά από λόγους. Ο σημαντικότερος είναι ότι διεξάγεται εν μέσω φυσικών καταστροφών που πλήττουν μεγάλο μέρος της χώρας. Περίπου 800 άτομα, μεταξύ των οποίων, στελέχη Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων όπως η Ζ’ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομέων και η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών, βρίσκονται επί ποδός για την κακοκαιρία «Elias» όπως και μεγάλη δύναμη του Μηχανικού αλλά και πτητικά μέσα των τριών Κλάδων. Παράλληλα, συνεχίζεται η συνδρομή του Στρατού στις πληγείσες από τη θεομηνία «Daniel» περιοχές, ενώ, μεγάλος αριθμός προσωπικού που ανήκει στα τμήματα «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» και «ΧΕΛΜΟΣ» βρίσκεται σε υψηλή ετοιμότητα αναμένοντας οδηγίες από την Πολιτική Προστασία.

Δείτε περισσότερα 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *